El lideratge d'Espanya en matèria de smart cities es fa patent al I Congrés de Ciutats Intel·ligents

Prop de 300 persones s'han donat cita al I Congrés Ciutats Intel•ligents, un fòrum de trobada transversal, obert i interactiu centrat en el desenvolupament de les smart cities a Espanya, organitzat per Grup Tecma Red i la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI).

El congrés, que ha estat un èxit a nivell de convocatòria amb 190 comunicacions rebudes en la seva crida de comunicacions, ha estat inaugurat pel secretari d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, Víctor Calvo-Sotelo, que ha afirmat que el desenvolupament de les ciutats intel•ligents és una aposta estratègica per a la Secretaria d'Estat que presideix: "Comptem amb una indústria experimentada, una xarxa de ciutats consolidada i una administració pública compromesa, el que està permetent a Espanya situar-se en una posició de lideratge a nivell internacional en l'àmbit de les smart cities ".

Calvo-Sotelo ha elogiat el paper de RECI com "una autèntica innovació institucional única al món, una plataforma molt valuosa per a l'intercanvi d'experiències i desenvolupaments al voltant de les ciutats intel·ligents que ens està permetent obtenir un diagnòstic sòlid i contrastat de les necessitats i requisits de les smart cities, de gran valor per a la indústria i per als que dissenyem les polítiques públiques en aquesta matèria".

D'altra banda, ha destacat que Espanya viu actualment un moment d'acceleració tecnològica que afecta tots els aspectes de la societat, i que les noves tecnologies permeten donar un salt qualitatiu en la prestació dels serveis al ciutadà: "Entorn de les tecnologies han sorgit nous ecosistemes d'actors, serveis i aplicacions amb un gran potencial, que sens dubte representen un augment d'oportunitats per a la indústria i els emprenedors, i per tant per al creixement de l'economia i la generació d'ocupació ".

 
Conferència magistral

La conferència magistral del congrés ha anat a càrrec d'Íñigo de la Serna, president de RECI, que ha assegurat que vivim un moment especial per a les smart cities des de tres punts de vista essencials. El primer és el polític, perquè hi ha un lideratge compromès de responsables públics locals que creuen en la innovació tecnològica com a eina per transformar la gestió de les seves ciutats, millorar els serveis públics i generar actius econòmics i d'ocupació.
 
El segon aspecte és el finançament, perquè l'àmbit local presenta una bona situació econòmica: les 8.117 entitats locals que hi ha al nostre país només representen només el 3,6% del total del deute públic espanyol, segons les últimes dades de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que també presideix De la Serna. Per tant, les ciutats tenen més pulmó financer per emprendre projectes d'innovació, mentre que també el sector privat comença a tenir més facilitats d'accés a finançament i crèdit. Així mateix, està previst que a través del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea, les nostres ciutats rebin pròximament 1.000 milions d'euros per al desenvolupament de projectes smart relacionats amb eficiència energètica, mobilitat, tecnologia, etc.

I el tercer punt és el ciutadà. Per al president de RECI, la desafecció actual de la ciutadania cap a l'escenari polític, la disgregació o fragmentació existent, no es deu només al descontentament provocat per la crisi o la corrupció -que també han existit en altres èpoques-, sinó que està relacionat amb el nou paper que estan adoptant els propis ciutadans en la societat: han passat de ser únicament receptors a convertir-se en productors de serveis que ells mateixos difonen a través de les tecnologies, formant part d'un ecosistema que ja no és vertical i assumint més capacitat de prendre decisions. Amb tot això ha sorgit una nova forma de relació que les administracions públiques han de saber canalitzar per respondre a les noves necessitats, i han de comprendre que la reformulació dels serveis urbans requereix de certa tasca pedagògica i didàctica per aconseguir que el concepte de smart city arribi millor al ciutadà.

 
Nivells de desenvolupament de la smart city

D'altra banda, De la Serna ha explicat que hi ha quatre capes o nivells de desenvolupament en la ciutat intel•ligent: la primera és la introducció de tecnologia en els diferents entorns urbans (gestió d'aigües, de residus, mobilitat, etc.), que ja presenta una àmplia implantació a les nostres ciutats. La segona és el desenvolupament de plataformes tecnològiques municipals que permetin gestionar tots els serveis de forma integrada. Per avançar en aquesta capa, que es troba encara en una fase incipient, cal evitar problemes d'interoperabilitat entre plataformes, impulsant l'estandardització de sistemes i el treball coordinat. La tercera capa serà l'aplicació de sistemes d'intel·ligència a aquesta plataforma, de la qual cosa encara no hi ha cap model a Espanya. I la quarta i última oferirà la possibilitat de prendre decisions de forma predictiva, avançant-nos a les circumstàncies en base a dades estadístiques.

Tenint en compte aquestes capes o nivells de desenvolupament, el president de RECI ha sostingut "que ens trobem en una fase inicial d'enlairament d'un canvi estructural que revolucionarà la forma d'entendre les ciutats".

Més informació: www.congreso-ciudades-inteligentes.es
 
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top