El MITECO rep més de 700 expressions d’interès amb propostes d’enfocament de futurs projectes de Comunitats Locals, per reactivar l’economia

‎El Concepte de Comunitat Energètica o qualsevol de les seves derivades, Comunitat Local d’Energia, Ciutadana o d’Energies Renovables, està sent tema de molt interès per part d’ajuntaments i altres administracions locals a tota Europa.

El Ministeri de Transició Ecològica va demanar expressions d’interès, és a dir com s’enfocarien futurs projectes de Comunitats Locals, que es podrien finançar amb els fons europeus per fomentar la recuperació econòmica. La convocatòria va tancar el dia 26 de febrer i sembla que el Ministeri va rebre més de 700 propostes.

Podem entendre, pel fet que hagin demanat de forma específica quin interès desperta aquesta temàtica, que hi haurà projectes de Comunitats Locals que es podran presentar a les corresponents convocatòries per rebre ajuts i finançament.

Ara bé, no cal esperar a que hi hagi subvencions, que ningú pot assegurar si les rebrà el seu projecte, per activar iniciatives en aquest sentit.


Quins són els reptes en la implantació d’una Comunitat Ciutadana d’Energia?

Segons l’experiència de KM0 Energy, que ha implementat ja alguns pilots en diversos municipis gironins, la part més complexa no és pas la part tècnica sinó la d’establir una nova relació entre ajuntaments i ciutadania, per parlar de transició energètica en base a compartir interessos.

Les Comunitats d’Energia que es poden fer avui en dia són, estrictament parlant, sistemes d’autoconsum compartit on les teulades són municipals i els consums municipals i domèstics, a menys de 500 metres de distància.

El primer escull a resoldre és de caire legal, doncs el règim de contractació de l’administració és molt exigent, però gràcies a la decidida intervenció de la Diputació de Girona s’ha pogut establir una metodologia acceptada pels Secretaris dels municipis on s’ha implantat.

Tenint en compte que la vessant tècnica de valorar teulades òptimes i potències necessàries, més la informació de la que s’ha de proveir la distribuïdora per tal d’activar el sistema d’autoconsum compartit i procedir a la instal·lació dels mòduls, no presenta més problemes que una tramitació més lenta que no pas complicada, ja només queda decidir com estructurar la comunicació per seduir la ciutadania per participar activament en aquesta mena de projectes, que són la llavor de les futures Comunitats Ciutadanes d’Energia.

És per això que als projectes en els que KM0 Energy participa es posen les dues accions en paral·lel, la tècnica i la de comunicació. No podem oblidar que el canvi de model s’aconseguirà si la ciutadania accepta el repte de posar-se al centre del sistema energètic.

Per a més informació CONTACTA


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top