El Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet aprova la licitació de les obres de la nova comissaria de la Policia Local per 13 milions d’euros

El Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet aprova la licitació de les obres de la nova comissaria de la Policia Local que tenen un pressupost de 13.004.504,37 € (IVA inclòs). Es tracta d’una de les inversions municipals més importants de la història en una nova infraestructura que, a més de convertir-se en un equipament de referència a la ciutat, ha de situar a la Policia Local com una de les millors de Catalunya.
L’ edifici nou i modernitzat al Front Fluvial del Raval suposarà una millora de les seves condicions de treball i d’atenció a la ciutadania, amb una millor accessibilitat i una major centralitat, donant  resposta a les necessitats actuals i futures del cos.

Se situarà un solar de l’avinguda de la Generalitat, entre els números 160 i 170, davant del carrer de Pau Claris i dintre de l’entorn de la plaça de les Cultures. El nou edifici permetrà, d’una banda, ampliar i acabar definitivament aquesta plaça –que incorporarà també 168 habitatges de lloguer protegit–; i de l’altra, culminar la regeneració urbana de la zona amb la urbanització de l’avinguda Generalitat entre Pons i Rabadà i els jardins Balandrau.

L’edifici tindrà una superfície de 6.495 m2, el doble que la comissaria actual, amb quatre plantes superiors, una soterrània i dues inferiors.
El projecte determina un termini de 24 mesos per executar les obres que s’iniciarien a principis de l’any vinent.

Aprovació inicial del pressupost general 2023

El Ple també ha aprovat inicialment el pressupost general per a l’exercici 2023, proposta que garanteix, d’acord amb els recursos disponibles, el compliment dels objectius marcats en el Programa d’Acció Municipal (PAM) 2020-2023 i reforça les actuacions destinades a pal·liar els efectes negatius econòmics i socials de la pandèmia.

Quant als ingressos, es preveu que la transferència que rebi l’Ajuntament pel que fa a la participació en tributs que realitza l’Administració de l’Estat experimenti un augment molt significatiu segon recull l’Avantprojecte de pressupostos generals. Aquesta aportació, que suposa el 52% dels ingressos — la major font de finançament— de la corporació, permetrà que la corporació presenti un pressupost consolidat de 143 milions d’euros, a l’espera d’ampliar els recursos amb l’arribada dels fons Next Generation i les subvencions i aportacions addicionals que es puguin aconseguir durant l’any.

La resta de conceptes d’ingressos tributaris s’han ajustat en funció de l’evolució dels ingressos municipals i d’acord amb les previsions acordades en la proposta d’ordenances fiscals i preus públics per l’exercici 2023. Sobre aquest tema, cal tenir en compte la congelació dels tributs i preus públics i la incorporació de subvencions finalistes comunicades i/o aprovades en el moment d’elaborar la proposta pressupostària.

En total, els pressupostos de la corporació seran gestionats de la següent manera: Ajuntament, 128,26 M€; Patronat Municipal de Música, prop de 994.000 mil euros; Gramepark, gairebé 7,5 M€; Grameimpuls, prop de 12,9M€; i BressolGramenet, més de 4,1 M€.

Pel que fa a les despeses, amb aquesta proposta la corporació destinarà aproximadament el 56% del pressupost a atendre els programes de Serveis socials, Promoció social i Polítiques d’igualtat, amb 18,87 M€; Educació, 15 M€; Neteja i manteniment, 14 M€; Seguretat ciutadana, 11,6 M€; i Habitatge, 11,6 M€.

La priorització de la despesa coincideix amb el PAM 2020-2023, definit seguint el 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 que inclou polítiques a favor de les persones, el planeta i la prosperitat. En aquest sentit, es destina el 0,7% dels ingressos propis municipals a programes de Solidaritat i cooperació (aproximadament, 332 mil euros).

Respecte a les despeses d’inversió, es contempla la renovació de jocs infantils, els jocs infantils del CEE Josep Sol, la renovació de les marquesines als camps de futbol i pista d’atletisme, la compra d’habitatge per tanteig i retracte i la renovació de material del Servei de Seguretat. Aquestes actuacions, per un import de quasi 2,8 M€, complementen les inversions ja programades durant els exercicis 2021-2022, de més de 50 M€.

Entre les més significatives hi ha:

•    La nova comissaria de policia local
•    La finalització de la CIBA
•    La urbanització dels carrers Sants, Prat de la Riba o Roger de Llúria
•    La construcció de l’edifici d’habitatges dotacionals per a joves a Les Oliveres
•    Les actuacions al Front Fluvial: Refugi de Biodiversitat, III fase de la Salzereda, remodelació del passeig de Safaretjos i del passeig del Besos.
•    La construcció de la nova Escola Bressol al carrer Amèrica
•    La naturalització del parc de Can Zam
•    La plaça del Barri Llatí
•    Sense oblidar les inversions de reposició anuals com les campanyes d’asfalt o enllumenat públic i renovació de jocs infantils

Amb la proposta actual de pressupost, l’endeutament a 31 de desembre de 2023 es preveu al voltant del 49,2% molt lluny del llindar establert a la normativa local del 75%.

Un altre punt aprovat a la sessió plenària ha estat la modificació de crèdit, en què es reassignen 540 mil euros per a reparacions i manteniment d’edificis escolars, culturals, esportius i mercats; i s’assigna un sobrant de 383 mil euros del Programa de Sostenibilitat Ambiental (PES) a les actuacions de millora del CEE Josep Sol.


Creació de nous equipaments a Pedró 14 i Can Pata

El Ple ha aprovat la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per a la creació i concreció dels equipament de Pedró 14 i Can Pata. En el primer, s’introdueixen les modificacions per complir les prescripcions de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat, reduint l’àmbit d’actuació. I als usos culturals i docents, s’afegeix l’assistencial.

Pel que fa a Can Pata, es concreta que la qualificació urbanística afecti només a l’edifici i el pati sigui espai públic. L’edifici serà destinat a usos culturals, docents o assistencials.


Aprovació de 111 habitatges dotacionals

El Ple també ha aprovat la modificació del PGM per a l’obtenció de 111 habitatges dotacionals que seran destinats a satisfer la necessitat temporal de les persones de diferents col·lectius de la nostra ciutat, en règim d’ús privatiu, per raó de dificultats d'emancipació, de requeriments d'acolliment o assistència sanitària o social, de feina o estudi, o d'afectació per una actuació urbanística.

En el marc de les estratègies i propostes del Pla Local d’Habitatge, aprovat pel Ple el 26 de juliol de 2021, s’ha ampliat el parc d’habitatge assequible i social a través de quatre modificacions de planejament que afecten al nord de la ciutat, especialment al sector de Singuerlín amb uns 66 nous allotjaments; als barris de Les Oliveres i Can Franquesa, que afecten a 5 locals de propietat municipal; i al barri del Raval, amb 40 nous allotjaments.

Actualització del Pla Especial de Protecció de Patrimoni

Resignificar la memòria històrica, amb la catalogació d’edificis i elements històrics de la Santa Coloma Vella i creació  de nou inventari d’elements del paisatge (fonts, miradors, escultures, murals) és l’objectiu de l’actualització del Pla Especial de Protecció de Patrimoni que el Ple ha aprovat provisionalment avui que augmenta en un 60% els elements catalogats i inventariats.

La modificació incorpora 42 nous béns al catàleg i l’inventari, sumant un total de 133. A més, estableix un nou ambient urbà protegit, al voltant del Mercat Sagarra; i crea una nova categoria de protecció, els elements de paisatge (fonts, miradors, murals, refugis antiaeris, etc). També recull 15 zones arqueològiques i posa en valor l’obra dels arquitectes Josep Alemany i Xavier Valls. Com a novetat, s’incorpora la perspectiva de gènere en el Pla.

L’actualització aprovada del Pla recull el creixement urbà en el temps, incloent diferents etapes que estaven escassament explicades, i incorpora elements de tots els Districtes de la ciutat.

Mocions aprovades:

•    En suport de l’ampliació de la línia 1 del Metro.
•    A favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’atenció primària. 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top