El Premi Mapei 2024 premia la innovació i la sostenibilitat en l'arquitectura residencial, pública i urbana

El jurat de la vuitena edició del Premi Mapei a l'Arquitectura Sostenible ha reconegut l'excel·lència i la innovació en projectes que combinen disseny arquitectònic d'alta qualitat amb un compromís profund amb la sostenibilitat ambiental. Segons paraules d'Andreas Fleischhauer, director general de Mapei Espanya S.A.U: “En aquesta edició, ampliant les categories anteriors, s'han premiat les millors propostes en edificis residencials, edificis d'ús públic, intervencions a l'àmbit urbà i projectes destacats en la gestió del aigua. Els guanyadors d'aquest any demostren com pot ser l'arquitectura sostenible un motor de transformació urbana i social.”



Per la seva banda, Mar Penin, arquitecte i cap de l'oficina tècnica de Mapei Spain, S.A.U., va declarar “El jurat ha quedat impressionat per l'alta qualitat de les propostes presentades a aquesta edició del premi. Els projectes guanyadors representen una fita a l'arquitectura sostenible espanyola, demostrant que és possible crear edificis i espais urbans que siguin alhora funcionals, estèticament atractius i respectuosos amb el medi ambient. La diversitat de categories premiades, des de l'habitatge social fins a la intervenció urbana, reflecteix l'amplitud de possibilitats que ofereix l'arquitectura sostenible. "Estem especialment satisfets amb el reconeixement que s'ha donat a projectes que posen el focus en la gestió de l'aigua, un recurs cada cop més escàs i valuós."

Un cop avaluades les propostes seleccionades com a resultat de l'anàlisi de la documentació tècnica realitzat per part del Comitè Tècnic del GBCe, i com a resultat de les deliberacions, el Jurat ha decidit premiar els projectes següents:


Primer premi edifici residencial col·lectiu

24 HABITATGES DOTACIONALS INDUSTRIALITZATS I DE BAIXES EMISSIONS DE CO₂ A SANT MARTÍ, BARCELONA
Martí Sanz Ausàs + COMA ARQUITECTURA

Es tracta d'un projecte net i honest que aconsegueix, amb un pressupost controlat propi d'habitatges de protecció, assolir una petjada de carboni a tot el cicle de vida significativament baixa. Es valora positivament el paper del promotor de perfil públic, incloent exigències en empremta de carboni a les seves licitacions i es considera un paper exemplaritzant. És destacable l'ús que es fa del CLT, que permet establir una relació equilibrada entre el sistema estructural i el desenvolupament espacial d'una manera equilibrada en desmarcar-se de la mitgera, cosa que permet obtenir habitatges passants amb un pati interior molt bonic. Es destaca també la protecció solar que combina diverses solucions com passarel·les, tendals o lamel·les que donen a l'envoltant un ritme i una composició característica. Es ressenya també que les decisions del projecte i de l'obra es prenen tenint en compte l'impacte ambiental com a factor determinant.




Primer premi edifici dús públic
IMPULS VERD, LLOC
Antonio José Lara Bocanegra

L'edifici materialitza els esforços inversors europeus, gràcies al projecte Life que el finança, en un producte exemplaritzant capaç d'expressar un llenguatge innovador en l'ús de la fusta local com a material estructural amb un ús original del CLT combinat amb les gelosies que conformen la façana . Es valora especialment el paper de l'aire com a configurador de l'espai generant un edifici termodinàmic que elimina la necessitat de climatització a la major part del volum. La sostenibilitat es compagina harmònicament amb la rotunditat formal, i es converteix en una icona de l'espai urbà on s'assenta. L'edifici es percep com un espai altament adaptable a diferents usos i, per tant, amb grans possibilitats de ser útil a la ciutat.




Primer premi intervenció en àmbit urbà
TRANSFORMACIÓ RAMBLA GIRADA A VILAFRANCA DEL PENEDÈS, BARCELONA
Batlleiroig Arquitectura

Les nostres ciutats estan immerses en un procés de transformació profunda i aquesta proposta suposa un exemple replicable de com fer-la, permet establir una agenda per a la recuperació dels carrers i la renaturalització de l'espai amb una alta sensibilitat cap a l'ús de l'espai per part de els veïns humans i no humans creant un entorn biodivers i suggerent. Per a aquesta intervenció, es porten a l'extrem els SUD sent aquesta solució la que ordena i estructura la proposta mitjançant cunetes verdes, recolzant-se en la vegetació existent que es conserva i es reforça amb la incorporació de nous exemplars. Es valora positivament lesforç per evitar lús del formigó, fins i tot en les subbases, així com la reutilització d'elements provinents de la urbanització prèvia.




Menció d'honor intervenció en àmbit urbà
PARC JARDINS MEDITERRANIS DE LA FOIA, ALMERIA
Kauh Arquitectes

El jurat vol destacar aquest projecte com un exercici valent d'intervenció en un ecosistema semiàrid i degradat. de lentorn.




Premi especial al consum i la gestió de l'aigua

El jurat destaca la diferència entre el tractament de l'aigua als edificis ia les intervencions urbanes, mostrant-se l'escala eminentment urbana de l'ús i la gestió de l'aigua, sense menystenir el potencial dels edificis. En aquest cas, es destaquen dos projectes, primer premi. i esment d'honor que es valoren pel paper estructural de l'aigua, es tracta de propostes on, si s'elimina aquest element, deixen de funcionar.

Primer Premi
RESTAURACIÓ AMBIENTAL DELS ENTORNS DEL REC COMTAL DE VALLBONA, BARCELONA
CARLES ENRICH STUDIO S.L.P

L'aigua és l'element estructural, principal del projecte, tant per la recuperació de la seva qualitat com per la definició de llocs de reunió social al voltant de l'aigua, rescatant així una funció històrica del Rec. Tot i tractar-se d'una intervenció acotada, la seva connexió amb l'estratègia territorial ha resultat determinant per concedir aquest premi.



Menció d'honor al consum i la gestió de l'aigua:
PARC JARDINS MEDITERRANIS DE LA FOIA, ALMERIA
Kauh Arquitectes

Es destaca la recuperació de l'ús de l'aigua que es feia en aquest mateix espai en usos agrícoles anteriors i el joc del canal als talussos enjardinats. element de disseny capaç de crear un espai potent per contraposició amb la rotunditat de les muralles que l'envolten.




El Jurat, que ha decidit els guanyadors del Premi Mapei 2024, està integrat per professionals de reconegut prestigi com:

- Jesús Arcos Cordón, és arquitecte en cap d'equip d'aldayjover arquitectura i paisatge, despatx fundat el 1996 que aborda treballs d'arquitectura pública i de paisatge amb un plantejament comú d'aproximació específica i atenta al lloc. , ha rebut reconeixements com el Premi FAD Ciutat i Paisatge (2009) i el Premi García Mercadal (2005), a més de ser finalista de la Biennal d'Arquitectura Espanyola (2005 i 2009) i del Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba (2008 i 2014) i nominació al Premi d'Arquitectura de la Unió Europea Mies van der Rohe (2009) per el Parc de l'Aigua, anteriorment, havia desenvolupat treballs com a consultor independent d'estructures. aldayjover ha estat responsable de la gestió de projectes i obres d'alta complexitat tècnica, econòmica i de termini d'execució, com algunes de les obres construïdes per a l'Expo 2008 o la integració urbana del tramvia de Saragossa.

- Sol Candela, arquitecta i Directora de la Fundació Arquia, ha desenvolupat la seva activitat professional com a arquitecta liberal en col·laboració amb altres arquitectes, al llarg de la seva trajectòria ha apostat per la formació constant per l'evolució constant de la professió, com en qüestions relatives a la legislació de sòl i intervenció en patrimoni, cosa que unida a la seva experiència en diferents càrrecs al Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana li ha permès conèixer i estudiar millor la Arquitectura en relació amb la societat, així com tenir un profund coneixement de la figura de l'arquitecte. Així mateix, ha participat com a jurat a la BEAU Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme, XI, i per a la selecció del comissariat a les XIV, XV XVI convocatòries. Apostant pel suport al talent dels joves arquitectes, ha participat activament al TAC!

- Ignacio Oteiza, Dr. Arq. Coordinador del grup de recerca Sistemes constructius i habitabilitat a l'edificació (SCHE), del Departament de Construcció de l'IETcc-CSIC (2012-2022), Investigador Científic Titular del departament de Construcció de l'IETcc-CSIC (2005-2024) i director de la Revista Científica INFORMES DE LA CONSTRUCCIÓ (2006-2014).
Ha participat en els darrers anys com a investigador en temes relacionats amb habitatges socials, eficiència energètica i sostenibilitat en la construcció com a Investigador Principal i associat en diferents projectes de recerca. Ha desenvolupat docència a diverses universitats i és autor i coautor de diferents articles i ponències ( més de 40) presentades en esdeveniments nacionals i internacionals i col·laboradors en projectes de Cooperació al desenvolupament a diferents països d'Amèrica Llatina i Àfrica.

- Adrià Guardiet, arquitecte per lEscola Tècnica Superior dArquitectura de Barcelona (ETSAB, 2010). El 2018 funda, juntament amb Sandra Torres, l'estudi d'arquitectura 08014, dedicat al desenvolupament de projectes d'edificació i espai públic, l'obra dels quals ha estat publicada a revistes com El Croquis, Architectural Review o Arquitectura Viva, seleccionada per a exposicions com 'Los Nuevos Realistes. Arquitectura catalana i balear des de la crisi del 2008 i premiada en certàmens d'àmbit local i internacional. Des del 2021 és professor associat al Departament d'Urbanisme, Territori i Paisatge de l'ETSAB, des del 2022 és professor de l'assignatura de Projectes del Màster Habilitant de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura La Salle (ETSALS) i des del 2024 de l'assignatura Projectes Urbans II , en aquesta mateixa escola.

- Bruno Sauer, arquitecte per l'Escola d'Arquitectura d'Anvers (Bèlgica). Director General de GBCe-Green Building Council Espanya. Vicepresident i fundador de CPEA-Climate Positive Europe Alliance. Membre fundador del Think Tank europeu G17 i el moviment internacional Building Sense Now

- Mar Penín, arquitecta, postgrau en patologia i construcció amb especialització en investigació en materials, patologia constructiva i reforç estructural. Cap de lOficina Tècnica de Mapei Spain, S.A.U.

- Secretaria del Jurat: Paula Rivas, arquitecta, directora tècnica de GBCe.

El lliurament de premis ha tingut lloc a la Seu del COAM, amb una presència nodrida d'arquitectes i professionals del sector. Premiant i estimulant els projectes arquitectònics que destaquen especialment per la qualitat i la sostenibilitat, Mapei realitza la seva aportació a la consolidació d'una nova manera de projectar, edificar, construir i pensar un món millor.

 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top