El Premi Mapei a l'arquitectura sostenible 2022 dona a conèixer els finalistes

Termes com ecoeficiència, descarbonització i resiliència, s'han convertit en expressions comunes al nostre vocabulari; amb cada nova edició del Premi Mapei a l'arquitectura sostenible, s'evidencia més diàfanament el canvi de mentalitat de projectistes, institucions i promotors.

Lluny d'estar davant d'una moda passatgera, estem davant d'un canvi global de l'arquitectura, les normatives, la indústria i la societat, com a resposta al conjunt de reptes presents i futurs. Per tot això, cadascun dels projectes finalistes de l'edició 2022 són, per ells mateixos, un premi a la bona arquitectura, en exemplificar el camí que han de seguir tots els agents del sector.

El premi convocat per Mapei, el productor mundial d'adhesius, segelladors i productes químics per a la construcció, és de caràcter anual i s'atorga a projectes d'arquitectura d'obra nova i de rehabilitació. L'objectiu del Premi Mapei és fomentar la realització de projectes d'arquitectura sostenible, per la qual cosa el concurs distingeix mitjançant una sèrie de premis aquells projectes que combinin una alta qualitat arquitectònica amb un mínim impacte en el medi ambient.

Mapei compta amb la col·laboració del GBCe (Green Building Council Espanya), associació de la qual és Promotor Oficial. Els premis estan dotats amb més de 10.000€ entre les tres categories, més beques GBCe, placa, trofeu, diploma i una àmplia difusió. Podeu consultar les bases del concurs a www.premiomapei.es; així com els projectes guanyadors de les cinc edicions anteriors.


Llista dels 10 projectes finalistes:

- 54 Habitatges de promoció pública a Inca - Fortuny, Alventosa, Morell Arquitectes
- Slow Offices - BAILORULL Arquitectura
- 8 Habitatges de promoció pública a Salvador Espriu 39 - IBAVI
- CAP Riells i Viabrea - COMAS PONT ARQUITECTES SLP
- Centre de vida comunitària Porta Trinitat - hazarquitectura
- Camp del Ferro - AIA Activitats Arquitectòniques, Barceló Balanzó Arquitectes, Gustau Gili Galfetti
- La Balma, habitatge cooperatiu - Lacol.SCCL + La Boqueria. SCCL
- Oficines AA308 - MCVR ARQUITECTES
- Entrepatis Las Carolinas - sAtt Arquitectura Triple balanç
- Biblioteca de Sant Martí Sarroca - Valor-Llimós arquitectura




Jurat professional

El Jurat que escull els tres projectes premiats està compost per professionals de reconegut prestigi com:

- Marta Alvarez Pastor, Arquitecta per l'ETSA de Sant Sebastià. Cofundadora de l'estudi VAUMM, la seva obra ha estat guardonada amb 2 nominacions als premis Mies van der Rohe Awards, per la rehabilitació de l'edifici Portaviones el 2022 i el Basque Culinary Center el 2013; i finalistes als premis Coavn Dotacional 2103 i Urbanisme 2008 per l'obra Sutura Urbana.
- Manuel Fonseca Gallego, Dr. Arquitecte, especialista en medi ambient i arquitectura bioclimàtica i professor de projectes a diverses universitats, ha compaginat la seva tasca professional, amb ponències en diversos congressos i publicacions d'articles a revistes i webs. Ha estat membre de diversos jurats i ha obtingut diversos premis i mencions durant una àmplia trajectòria professional. És vicepresident de l´Associació Sostenibilitat i Arquitectura (ASA).
- Fuensanta Nieto, Arquitecta titulada per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Madrid (ETSAM) i Master of Science in Building Design per la Graduate School of Architecture and Planning (GSAPP), Universitat de Columbia de Nova York (USA). Cofundadora juntament amb Enrique Sobejano de l'estudi d'arquitectura Nieto Sobejano Arquitectes. Fins al 2021 va ser professora de projectes a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Europea de Madrid. Fuensanta Nieto imparteix conferències sobre arquitectura i participa en jurats i simposis a diverses institucions de tot el món. Des del 1986 al 1991 va ser co-directora de la revista ARQUITECTURA, editada pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Madrid.
- José Toral, Arquitecte i professor de Projectes ETSAB. Cofundador juntament amb Marta Peris de l'estudi d'arquitectura PERIS+TORAL ARQUITECTES, des del despatx de Barcelona, desenvolupen una investigació continuada en els àmbits de l'habitatge social i l'espai públic, sota una línia de pensament que situa l'individu com a centre de l'acció i a l'arquitecte com a agent social. Guanyadors del Premi Mapei 2021.
- Dolores Huerta, Arquitecta i directora general del GBCe.
- Óscar Agüera, Arquitecte i cap de l'oficina tècnica de Mapei Spain, S.A.
- Paula Rivas, Arquitecta i directora tècnica del GBCe. Secretaria del Jurat.


Accèssit d'economia circular i entrega de premis sostenible

A la 6a edició del Premi Mapei, es concedirà per primera vegada un accèssit al projecte que millor hi ha posat en pràctica l'economia circular. Per això, en línia amb aquest nou objectiu, el lliurament de premis pretén anar més enllà i convertir-se en una experiència sostenible, conscient i coherent amb les necessitats actuals.

El lliurament de premis tindrà lloc el proper 29 de novembre a la Lleialtat Santsenca, a Barcelona, un projecte dissenyat per H Arquitectes (3r Premi Mapei 2020) que celebra la recuperació i transformació sostenible d'un edifici històricament i socialment emblemàtic per al barri.

Els trofeus lliurats als premiats seran produïts a partir de residus reivindicant l'economia circular i la sostenibilitat. Així mateix, un càtering elaborat a partir d'aliments ecològics, locals, d'aprofitament i de residu zero evidenciarà la importància de traslladar la sostenibilitat a totes les escales si volem aconseguir un veritable impacte.

Premiant i estimulant els projectes arquitectònics que destaquen especialment per la qualitat i la sostenibilitat, Mapei realitza la seva aportació a la consolidació d'una nova manera de projectar, edificar, construir i pensar un món millor.

premimapei.es/finalistes-2022
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top