El pressupost de l’Ajuntament de Banyoles del 2013 és d’uns 18 milions d’euros, amb 3 milions d’euros per a inversions

L’Ajuntament de Banyoles ha aprovat el pressupost general de la corporació per al 2013. Ja fa més de quatre anys que va iniciar el camí de l’adopció de mesures econòmiques orientades a l’ajust de la despesa, la priorització en l’amortització de deute, i la cerca un nou equilibri pressupostari, en un entorn ple d’incerteses, però amb la voluntat i l’esforç de mantenir els serveis als veïns i veïnes de Banyoles.

Aquest projecte de pressupost, per tant, no podia ser altre que la continuació d’una estratègia portada a terme per l’equip de govern, i que ha permès per primera vegada en molts anys generar un estalvi prou significatiu per finançar inversions sense haver de recórrer a crèdit.

El pressupost per a l’exercici 2013 és de 17.973.762,96 euros, i representa un increment del 3,98% respecte el pressupost anterior. D’aquest total, el pressupost ordinari és de 14.996.463,26 euros euros.


Despeses

Pel que fa a les despeses corrents, aquest apartat disminueix un 1,62%. Pràcticament s’hi mantenen els mateixos programes que l’exercici actual, si bé alguns es veuen afectats pel finançament a la baixa provinent de la Generalitat de Catalunya.

En general també es mantenen les consignacions de transferències al teixit associatiu de la ciutat.

A l’apartat de despeses, cal fer referència a l’objectiu que està duent a terme l’Ajuntament de Banyoles per reduir els terminis de pagament als proveïdors, situant-se actualment a 39 dies. Un esforç que va dirigit a donar liquiditat a les empreses banyolines en aquests moments tant difícils.
 

Endeutament

Pel que fa a l’endeutament, l’esforç de reducció de deute per aquest 2013, preveu una reducció del ràtio de deute viu al 63,7%, l’endeutament més baix dels últims 20 anys. El consistori banyolí ha baixat l’endeutament des del 107% (el 2007) al 63,7% de previsió pel (2013).

A diferència d’altres administracions públiques, a on el volum de deute ha acabat sent un fre a la major part de les seves polítiques, l’objectiu de l'equip de govern en la reducció de l’endeutament esglaonadament els darrers anys ha permès reduir de forma important el pagament d’interessos anual per préstecs (un -28,6% respecte a l’exercici anterior, que són 100.000 euros d’interessos en un any), mantenir els serveis als ciutadans i incrementar de nou la inversió amb l’estalvi generat.


Estalvi net

En aquest projecte de pressupost, per primera vegada en molt de temps, s’aconsegueix millorar l’estalvi net de forma significativa, fins un valor de 414.995,92 euros, el que representa un 2,69% dels ingressos. Aquest estalvi permetrà finançar inversions a curt termini sense acudir al banc a demanar préstecs, i per tant, ser més autosuficients.
 

Inversions

Finalment, pel que fa a les inversions, el volum d’inversió programada pel 2013 és de 2.977.299,70 euro, el representa un increment del 45,8% respecte l’exercici anterior, un increment d’1 milió d’euros.

Tot i que la major part de les inversions es financen amb subvencions, el 14% (el total de 414.995,92 euros) de la inversió ja serà finançada a través de l’estalvi net significatiu que generarà l’Ajuntament. Algunes de les inversions més destacades previstes per al 2013 són la reurbanització del Puig de la Fontpudosa, la millora del sistema de desguàs de l’Estany i la reforma de la plaça de Sant Pere, i continuar les obres del Museu Arqueològic, entre d’altres.


Font: Ajuntament de Banyoles

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top