El projecte “Smart Polígons” detecta tres necessitats claus

A inicis del 2017, Barkeno Advisors en col·laboració amb la Fundació i2CAT, Orange i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, va iniciar les tasques d’execució del projecte anomenat “Smart Polígons”, on el principal objectiu és identificar totes aquelles solucions smart city susceptibles de ser aplicades a entorns industrials o zones d’activitat econòmica, per tal de millorar en la mida del possible els seus nivells de competitivitat.

Una de les primeres tasques a realitzar (Fase I, ja finalitzada) ha estat realitzar una sèrie d’entrevistes i reunions de treball amb els principals stakeholders involucrats (empresaris, gestors dels polígons, Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions, Cambres de Comerç, associacions d’empresaris de polígons, entre d’altres) dels polígons Can Salvatella (Barberà del Vallès), Francolí (Tarragona) i Bufalvent (Manresa).

D’aquestes trobades (més d’una vintena de reunions) s’han pogut extreure un seguit de necessitats especifiques en els àmbits smart en seguretat, mobilitat, eficiència energètica, manteniment i urbanisme, connectivitat, visió estratègica, entre d’altres.

La principal demanda detectada en tots els polígons analitzats recau en disposar d’uns serveis comuns (il•luminació vial, voreres, clavegueram, etc., amb uns nivells de manteniment adequats, equilibrats (impostos municipals i inversió realitzada) i sostenibles amb l’ajuntament corresponent.

Dit això, dins dels diferents àmbits smart en els que s’han detectat necessitats, hem de destacar que els principals requeriments, els trobem en temes de connectivitat (disponibilitat de xarxes de Banda Ampla, i en el cas que ja es disposi, de millora de la capil·laritat de la mateixa), de mobilitat (transport públic d'accés al PAE i dins del PAE, millora de la informació d’on s’ubiquen les empreses, aparcaments dissuasius per a camions amb informació en temps real i seguretat vial) i de seguretat perimetral (sistemes globals de vigilància).

Dins del marc de la Fase II i Fase III, actualment en execució, es realitzaran proves de concepte (proves pilot) de les solucions smart identificades, de manera que sigui possible elaborar un “catàleg de serveis” smart aplicables a la major part del PAE catalans.

Cal esmentar que el creixent interès detectat de les empreses i gestors vers la Indústria 4.0 o dels sistemes i solucions de simbiosi industrial, demandaria d’una política de formació en competències bàsiques, tant per l’empresari com pels treballadors. Caldria doncs d’una política de caràcter municipal/supramunicipal per poder dur a terme la implementació d’aquests nous paradigmes.

El desenvolupament d’una futura Llei de Polígons, podria articular mecanismes d’impuls de les zones d’activitat econòmica catalanes, legislant tot un seguit de drets i deures que actualment s’impulsen (o no en la gran majoria de PAE), de forma totalment aïllada i autònoma.

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top