El projecte BRANCA, dissenyat i coordinat per Ambiens, premiat al CONAMA

“El V premi CONAMA a la sostenibilitat” distingueix a la Torre de Claramunt pel projecte integral de reciclatge de les fraccions orgàniques i vegetals dels residus municipals.

El Premi Conama a la sostenibilitat de petits i mitjans municipis és un guardó que reconeix aquelles iniciatives que estan relacionades amb el medi ambient i el desenvolupament sostenible. El projecte de la Torre va ser un dels 4 premiats dins la categoria de municipis amb menys de 5.000 habitants, on es van presentar un total 24 candidatures. Els projectes són avaluats per un jurat format per tècnics, però també hi ha un vot on-line, on els ciutadans poden participar.
Aquest projecte nomenat BRANCA ha estat coordinat i dissenyat per Ambiens, consultoria i enginyeria de medi ambient ubicada a Òdena amb mes de 20 anys en el sector del medi ambient.

El projecte integral de reciclatge de les fraccions orgàniques i vegetals dels residus municipals es va implantar fa un any a les urbanitzacions de Pinedes de l’Armengol, La Serra i Vilanova d’Espoia. Un total de 1.188 famílies de primera i segona residència han estat les beneficiàries d’aquest innovador sistema de recollida d’escombraries que permet al veí que ho desitgi recuperar en forma de substrat i adob, totes les seves deixalles orgàniques en el mateix punt que les diposita.

El projecte consta de dos tipus de gestió dels residus orgànics: per una banda, les restes de menjar són tractades en origen amb compostadors que tenen els veïns a casa seva o en compostadors comunitaris ubicats al carrer; per tant no exiteixen, ni contenidors al carrer ni camió de recollida. Per altra banda, les restes llenyoses procedents de la poda dels arbres són recollides amb un camió amb trituradora incorporada, mitjançant el qual, es recullen i trituren les restes vegetals “in situ”, és a dir a la porta del veí, i en aquell moment, se li retornen en forma de substrat, en cas que així ho requereixi. Si no és així, les restes vegetals triturades es transporten a la planta de compostatge i s'utilitzen per fer compost .

El sistema innovador “Branca” permet un tractament de qualitat dels bioresidus amb un estalvi en desplaçaments ja que ni les restes de menjar ni les de poda han de ser transportades per al seu posterior tractament i per altra banda, s’aconsegueix que el veí participi directament del procediment i se’n beneficiï en el mateix moment i d’una manera còmoda. L'estalvi és beneficiós tant econòmicament com ambientalment ja que es racionalitza, s'economitza  i s'estalvia en transport, en  consum de combustible i en emissions de gasos contaminants. A més a més, s'aprofita la poda com a residu orgànic quan abans s'havia de llençar a l'abocador.

 

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top