El projecte Fabra & Coats de Roldán + Berengué Arquitectes, guanya el Premi Mapei 2020

Segons el Comitè Tècnic de el Premi Mapei, l'evolució dels projectes premiats i dels finalistes, forma una clara mostra de les tendències de l'arquitectura sostenible al nostre país, sent la Innovació el factor que marca la diferència.

Segons paraules de Francesc Busquets, director general de Mapei Spain, S.A: "el Premi Mapei mostra la certesa que suposa el nostre compromís continu amb el medi ambient. Cal mantenir una mirada inquieta, no exempta de rigor, per afrontar de manera col·lectiva els desafiaments de present i els projectes de futur". I Gabriel Ortín, director d'assistència tècnica de Mapei Spain, SA arquitecte i membre del jurat va destacar: "Un any més estem molt satisfets, tant per la quantitat com per la qualitat dels projectes presentats. Els projectes premiats en aquesta edició reflecteixen les preocupacions actuals de la nostra societat, amb una posada en valor de la rehabilitació, recuperant el patrimoni industrial, i dels valors socials, a el donar resposta a la necessitat d'habitatge social d'emergència des de l'aplicació de criteris d'economia circular, de recuperació de memòria històrica dels edificis i de realçar la importància de la bona arquitectura escolar en la transmissió d'una major consciència en sostenibilitat. "

Un cop avaluades les deu propostes seleccionades com a resultat de l'anàlisi de la documentació tècnica realitzat per part de Comitè Tècnic de el premi, i com a resultat de les deliberacions, el Jurat ha decidit premiar els següents equips:



Primer premi:
ROLDÁN I Berengué ARQUITECTES, pel projecte Fabra & Coats


El Jurat atorga el primer premi a l'edifici Fabra & Coats per ser un edifici que uneix moltes bondats, tant arquitectòniques, com socials i ambientals. S'integra la sostenibilitat en una actuació de recuperació de patrimoni industrial que permet desenvolupar espais atractius i suggerents que fomenten la relació social entre els habitants. La barreja d'usos permet enriquir el resultat final i la seva adaptabilitat davant diverses necessitats. És destacable el respecte a l'edifici existent mantenint els seus valors originals; es fa un esforç per integrar i realçar l'estructura metàl·lica existent servint com a element clau de la composició arquitectònica.

Es valora una estudiada elecció dels materials tenint en compte la minimització de la petjada ecològica; l'acoblament en sec permet la reversibilitat de l'edifici demostrant que s'ha tingut en compte la fase de fi de vida de l'edifici.

Segons declaracions dels membres de Roldán + Berengué Arquitectes: "Haver guanyat El Premi Mapei significa un gran reconeixement a la feina de més de 10 anys a Fabra & Coats. Una oportunitat per pensar en la sostenibilitat, des de l'escala de l'edifici a l'escala de ciutat. Fabra & Coats va néixer de la unió dels empresaris catalans Fabra i els escocesos Coats, el que va significar la primera inversió internacional en la indústria catalana. Ara el 2020 Fabra & Coats torna a ser pionera en l'associació d'habitatge social i la reconversió de el patrimoni industrial. El premi reconeix un edifici de més de 100 anys, on el reciclatge s'utilitza com a estratègia d'intervenció ".



Segon Premi:
ABALO ALONSO ARQUITECTES, pel projecte Escola Infantil en A Baiuca


L'ús educacional permet traslladar els criteris de sostenibilitat a la societat a través dels usuaris de l'edifici i, en aquest cas particular, de les nenes i nens per als quals es construeix, així com els seus familiars. Es valora l'elecció de la fusta com a material local renovable, que facilita el diàleg amb el paisatge i les qualitats genèriques del territori. Aquesta relació amb l'entorn també s'enforteix amb els espais verds exteriors. L'ús de la fusta i el treball amb la llum zenital li dona una gran qualitat als volums, que es mostren com a espais acollidors, gràcies a l'ambient creat per la composició de llum i fusta.

El tractament de les cobertes recuperant aquest element com a part activa, en aquest cas en la recuperació d'aigües pluvials i l'esmentada llum zenital, també es valora positivament.

L' acurat disseny de el programa, que permet zones multiús, redueix les necessitats d'espai permetent una millor gestió dels recursos, tant materials com espacials. Arquitectura compacta com a valor sostenible.

Davant la consecució el premi dels integrants de l'estudi ABALO ALONSO Arquitectes van declarar: "Per a nosaltres suposa una gran alegria ser reconeguts co n un premi d'aquesta categoria. Encara recent, la qualitat tant d'anteriors premiats com del jurat avalen el seu bon fer. Cada vegada estem tots més conscienciats amb el medi ambient, de manera que per a nosaltres també suposa una satisfacció ser premiats en aquest aspecte, i amb una obra a la qual li tenim especial afecte. I haver resultat elegits, entre col·legues i projectes de tanta qualitat, doble satisfacció ".



Tercer premi:
H ARQUITECTES, pel projecte CENTRE CÍVIC Lleialtat Santsenca


Aquest edifici forma part de la recuperació de la memòria històrica d'un barri obrer, la qual cosa li aporta un gran valor social. El disseny de les circulacions, la il·luminació que realça la textura dels materials enriquint i els espais amplis doten d'una personalitat pròpia a l'edifici preservant la memòria del passat. Es proposen espais de gran valor bioclimàtic com el matalàs climàtic que genera l'espai central i cus els espais de circulació correctament integrats a l'edifici; així mateix, es valora el buidatge de crugies que permet connectar els tres cossos existents perquè s'entenguin com una unitat cohesionada.

Els membres d'H Arquitectes van comentar: darrere de cada obra hi ha un gran esforç col·lectiu -i en el cas de la Lleialtat Santsenca 'enorme! - i rebre un reconeixement com aquest reforça la idea que ha valgut la pena. L'arquitectura només pot ser sostenible, encara que això no implica una sola direcció -afortunadament-. L'arquitectura, i aquest era un dels reptes de la Lleialtat Santsenca, ha de treure partit dels recursos contextuals (en aquest cas d'una preexistència 'catalogada') i dels recursos naturals (llum, aire, sol ...), i ha de tenir la capacitat de crear ambients de confort naturalitzats, lluny de l'artificialitat, apropant-nos de nou a certa idea de confort estacional (més fred a l'hivern, més calor a l'estiu), creant benestar als usuaris i reduint l'impacte ecològic de l'edifici, tant en la seva construcció com en la seva vida útil.



Menció d'honor:
Straddle 3, EULIA Arkitektura, YAIZA Terre, pel projecte APROP Ciutat Vella


El jurat destaca el seu valor social a el donar resposta a les situacions d'emergència habitacional mitjançant una solució de molt ràpida execució i mantenint una alta qualitat arquitectònica, especialment pel tractament de les façanes i la seva relació amb l'entorn.

També la reutilització de materials, no només amb la intenció de dotar-los d'una nova vida també per l'ús estructural que d'ells es fa.

En definitiva, es valora l'estratègia innovadora i de qualitat per donar resposta a una emergència social.

Davant la pregunta què significa per a vosaltres haver rebut una menció d'honor?, els integrants de el projecte van comentar "El considerem un premi a la feina d'investigació de tot l'equip per donar solucions alternatives a la situació d'emergència habitacional en què es troben Barcelona i moltes altres ciutats de el món ".



Menció especial - Vot dels estudiants:
De Lapuerta + Camp Arquitectes, per Col·legi Brains


També es concedeix una menció especial atorgada mitjançant el vot dels estudiants d'arquitectura de tot Espanya a Col·legi Brains, De Lapuerta + Camp Arquitectes.


Jurat professional

El Jurat d'aquesta edició està format per professionals de reconegut prestigi com:

- Anna Noguera, arquitecta de l'equip redactor de el Centre Esportiu Municipal de Turó de la Peira, Premi Ciutat de Barcelona 2020 en categoria d'Arquitectura i Urbanisme i 1r Premi Mapei 2019.
- Carlos Quintáns, arquitecte i professor de Departament de Construccions arquitectòniques de l'ETSA de La Corunya. Lleó d'or de la Biennal de Venècia l'any 2016. Director de la revista Archives i de la web atlas.archi. Fins a l'any 2016 co-director de Tectònica i de les webs Tectonicablog i arquitectura i fusta.
- Juan Domingo Santos, arquitecte, professor de Projectes a l'ETSA de Granada. Convidat en diverses escoles d'arquitectura internacionals, com la Technischen Univertät München en l'actualitat. Recent guanyador al costat d'Álvaro Siza de el concurs internacional Atri de l'Alhambra.
- Sara de Giles Dubois, arquitecta, professora de Projectes a l'ETSA de Sevilla. Professora Visitant en diverses universitats nacionals i internacionals. Sòcia de l'Estudi MGM, Morals de Giles arquitectes, amb una obra àmpliament publicada i guardonada, com amb el Premi d'Arquitectura Espanyola el 2013.
- Bruno Sauer, arquitecte, director general d'GBCe. - Gabriel Ortín, arquitecte, director d'assistència tècnica de Mapei Spain, SA
- Secretària del Jurat: Paula Rivas, arquitecta i directora tècnica del GBCe.

El Premi Mapei a l'Arquitectura Sostenible és el concurs nacional referent de l'arquitectura dirigit a aquells professionals que impulsen projectes sostenibles que combinin una alta qualitat arquitectònica amb un mínim impacte en el medi ambient. Segons paraules de Francesc Busquets, director general de Mapei Spain, S.A: "Estem compromesos amb la sostenibilitat, la descarbonització dels edificis i les tendències constructives de el futur".

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top