El projecte Habitatges Socials de Peris+Toral Arquitectes, guanyador del Premi Mapei 2021

Segons paraules de Francesc Busquets, director general de Mapei Spain, SA: “El Premi Mapei continua enfortint-se en cada nova edició amb propostes més innovadores i diferents en què la sostenibilitat és la pauta i la norma comuna dels projectes. Ens sentim orgullosos de formar part del procés de normalització d'aquest tipus d'arquitectura i continuar demostrant així el nostre compromís amb la sostenibilitat”.

Óscar Agüera, arquitecte en cap de l'oficina tècnica de Mapei Spain, S.A. va sintetitzar de la manera següent les conclusions del jurat: “En aquesta cinquena edició del Premi, hem detectat un salt qualitatiu cap a la incorporació de la sostenibilitat integrada en el disseny dels projectes des de la seva concepció inicial. Tots els projectes finalistes mostren un nivell molt alt en la consideració integral dels paràmetres per aconseguir una edificació sostenible, tant a nivell social, com al mediambiental i econòmic. Tot això combinat amb un nivell arquitectònic molt alt, amb exemples excepcionals de qualitat tècnica, constructiva i de disseny. Els projectes premiats i les mencions concedides són obres que han de servir com a paradigma de la direcció a què l'arquitectura ha d'adreçar-se en els propers anys, en què un sector de la construcció descarbonitzat serà clau per poder aconseguir els ODS.”

Un cop avaluades les deu propostes seleccionades com a resultat de l'anàlisi de la documentació tècnica realitzada per part del Comitè Tècnic del GBCe, i com a resultat de les deliberacions, el Jurat ha decidit premiar els projectes següents:

Primer premi:

Habitatges Socials a Cornellà, PERIS + TORAL ARQUITECTES

S'atorga per unanimitat el primer premi al projecte d'Habitatges Socials a Cornellà per la innovació a la proposta que ofereix una solució habitacional adaptable i flexible. Les estratègies d‟adaptabilitat suposen un bon punt de partida des del punt de vista de la qualitat arquitectònica i la sostenibilitat que aporten i enriqueixen a la tipologia residencial. S'eviten els usos residuals a les vivendes posant en valor l'ús de tots els espais.
És un exemple d'encàrrec públic que pot animar altres administracions a optar per solucions noves i valentes.

Segons declaracions dels integrants de l'estudi: El Premi Mapei a l'Arquitectura Sostenible suposa un gran reconeixement per a la nostra feina i, en concret, per a l'edifici de Cornellà. L'ajustat pressupost d'habitatge social ha suposat un repte molt exigent que transcendeix la sostenibilitat mediambiental i la construcció de fusta per incorporar noves maneres d'habitar. Així, la sostenibilitat mediambiental és indissociable de la social i l'econòmica conformant un triple eix de pensament i actuació que els habitatges de Cornellà ha consolidat al nostre estudi. La importància d‟aquest premi reconeix també l‟aposta de l‟Administració Pública, en aquest cas l‟AMB/IMPSOL, per un canvi de model”.
 
Segon Premi:


Escola La Mar Bella a Barcelona, ​​SUMO Arquitectes

S'atorga per unanimitat el segon premi al projecte Escola La Mar Bella pel caràcter de rehabilitació plantejada des del detall, aportant diverses solucions per als problemes que ha d'abordar. Es desenvolupa un projecte complet que presenta personalitat i mostra un gran esforç per assolir objectius de sostenibilitat sense entrar en excessos tecnològics. L'edifici millora l'entorn i ofereix espais oberts als veïns, com ara el pati del col·legi.
Es valora la replicabilitat per a una tipologia, els centres docents, que els propers anys hauran d'abordar a gran escala actuacions de rehabilitació.

Segons declaracions dels autors del projecte: “estem encantats de ser un dels guanyadors del Premi Mapei 2021. Un premi que al llarg de les seves edicions anteriors ha posat en valor projectes d'arquitectura d'alta qualitat, reconeixent el seu compromís amb la sostenibilitat i eficiència energètica. Ens sentim orgullosos que l'Escola la Mar Bella hagi estat mereixedor d'aquest premi. Un reconeixement del sector que ens dóna força per seguir endavant”.
 
Tercer premi:

Educan, Lys Villalba + Eeestudio

S'atorga per unanimitat el tercer premi al projecte Educan per l'exploració arquitectònica d'una mirada diferent des de l'usuari i l'ús dels materials. La bona implantació que busca una regeneració de l'entorn buscant atreure vida i tenir un impacte positiu a l'entorn. Es valora la comunicabilitat i la representació gràfica del projecte.

Segons les declaracions de l'equip d'arquitectes: “El reconeixement a la sostenibilitat de l'escola Educan suposa posar en valor una idea d'ecologia que va molt més enllà del que és constructiu, com entenen Mapei i GBCe. Amb aquesta noció complexa de la sostenibilitat l'arquitectura també pot contribuir a recuperar ecosistemes, afrontar la crisi climàtica, mediar entre espècies, naturaleses i ciutats, o ser sensible a assumptes com la reutilització material o l'estalvi energètic. Els promotors també tenen un paper rellevant apostant per aquests principis. En el cas d'Educan va ser així en compartir l'empresa aquesta ètica mediambiental”.

Menció d'honor del jurat i Menció especial dels estudiants:
(Menció especial atorgada mitjançant el vot dels estudiants de les escoles tècniques superiors d'arquitectura d'Espanya)

Centre Juvenil La C@va, Aquidos

Es valora la voluntat pedagògica del projecte i la recuperació de l'espai per generar vida al seu entorn enriquint la comunitat. L'edifici cerca generar vida al seu voltant i té cura de la vegetació en funció de les estacions. Així mateix, es valora l'ús de solucions bioclimàtiques com el mur trombe.
 
Menció d'honor del jurat:


Centre de serveis “A Ramallosa”, A+mrm arquitectes

Es valora la reinterpretació programàtica de la benzinera/botiga en un lloc de trobada per a la comunitat. Es destaca l'esforç per fer una estructura modular desmuntable i replicable.

Jurat professional

El Jurat s'ha compost per professionals de reconegut prestigi com:

- María José Aranguren, arquitecta i catedràtica de Projectes a l'ETSA de Madrid. Convidada a diverses escoles d'arquitectura nacionals i internacionals. Al costat de José González Gallegos, fundadora de l'estudi ARANGUREN & GALLEGOS Arquitectos, amb una obra àmpliament publicada i guardonada, com el Premi Nacional del Ministeri de Cultura l'any 2010.
- Mercè Berengué, arquitecta, dirigeix ​​juntament amb Miguel Roldán les plataformes R+B Roldán Berengué arqts. i BAC Barcelona Architecture Center. Guanyadors amb el projecte Fabra & Coats: habitatge social i patrimoni industrial, del 1er Premi Mapei 2020.
- Toni Solanas, arquitecte. Intenta aproximar la sostenibilitat i l'arquitectura, amb obres com ara la Rehabilitació de la Fàbrica del sol, a Barcelona; la divulgació, mitjançant la publicació dels llibres “Habitatge i Sostenibilitat a Espanya”, “34 kg de CO2”; la docència a l'ESARQ-UIC i Escola Sert; i la gestió pública: com a cofundador de diverses entitats com AuS, BaM i el grup d'arquitectura i salut al CoAC.
- Dolores Huerta, arquitecta i directora general del GBCe.
- Óscar Agüera, arquitecte en cap de l'oficina tècnica de Mapei Spain, S.A. i
- Paula Rivas, arquitecta i directora tècnica del GBCe. Secretaria del Jurat.

El Premi Mapei a l'Arquitectura Sostenible és el concurs nacional referent de l'arquitectura, adreçat a professionals que impulsen projectes sostenibles que combinin una alta qualitat arquitectònica amb un mínim impacte en el medi ambient. Segons paraules de Francesc Busquets, director general de Mapei Spain, SA: “En un món amb un creixement continu de la població global i amb una clara limitació dels recursos naturals disponibles, el futur serà sostenible o simplement no serà”.

El Premi Mapei es realitza amb la col·laboració del GBCe

El GBCe és una associació sense ànim de lucre que uneix representants de tots els agents del sector de l'edificació per contribuir a la transformació del mercat cap a una edificació més sostenible.

El GBCe dóna suport, com a Comitè Tècnic, a la tasca de Mapei per premiar i estimular els projectes arquitectònics que destaquen especialment per la seva qualitat i sostenibilitat, impulsant la consolidació d'una nova manera de projectar, edificar, construir i pensar un món millor. http://gbce.es/



 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top