El projecte Energia per a tothom, que desenvolupa l’Ajuntament de Rubí dins la iniciativa de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla, ha encetat una nova edició que permetrà ajudar un mínim de 50 famílies amb dificultats per pagar el seu consum energètic. Aquestes llars, prioritzades pels Serveis Socials de l’Ajuntament, se sumaran al més d’un centenar que ja van beneficiar-se d’aquest projecte en una fase anterior.
Estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) inicien aquesta setmana auditories energètiques als habitatges seleccionats amb l’objectiu de detectar quin tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com ara bombetes d’alt consum o estufes incandescents. En aquesta primera visita, s’aprofita per informar les famílies sobre l’existència dels bons socials elèctrics, un recurs força desconegut entre la població i que pot comportar un important descompte a la factura de la llum, d’entre un 20% i un 40%. Actualment tenen dret a aquesta ajuda els domicilis amb una potència contractada per sota dels 3kW, les persones amb 60 anys o més amb una pensió mínima, els majors de 60 anys amb una pensió no contributiva (jubilació/invalidesa) i l’antic SOVI, les famílies nombroses i els domicilis amb tots els membres a l’atur.
Després de cada auditoria, l’equip del projecte Rubí Brilla s’encarrega de realitzar un informe personalitzat que recull l’estalvi potencial de la llar, així com tot un seguit de mesures i recomanacions que poden contribuir a aconseguir-lo. Un cop finalitzades totes les visites, a més, s’elabora un informe col•lectiu que inclou diferents accions per ajudar aquestes famílies, com ara canvis massius de bombetes o la reparació d’aparells i cablejats. Aquestes mesures les sufraga l’Ajuntament amb una partida de 25.000 euros equivalent a la pressupostada l’any passat per aquest mateix projecte.
En la primera edició d’Energia per a tothom, l’estalvi potencial de totes les llars participants va calcular-se en 19.265 euros, és a dir, uns 205 euros de mitjana per família.
Eines per a l’acció contra la pobresa energètica
L’experiència de l’Ajuntament de Rubí en la lluita contra la pobresa energètica l’ha convertit en un referent per a altres administracions i entitats. Bona prova d’això és que aquest dimecres 2 de juliol el Consistori ha estat convidat a participar a la jornada Eines per a l’acció contra la pobresa energètica, organitzada per l’Ajuntament de Sabadell i la Diputació de Barcelona.
En aquesta trobada, tècnics del projecte Rubí Brilla presentaran el projecte Energia per a tothom dins d’una taula rodona sobre sinergies contra la pobresa energètica. A continuació, oferiran un taller sobre solucions pràctiques d’estalvi energètic en llars de consumidors vulnerables.
La jornada Eines per a l’acció contra la pobresa energètica comptarà amb la participació d’entitats que viuen de prop aquesta problemàtica, com ara Creu Roja o Càritas, i d’administracions que ja estan impulsant accions per combatre-la. Rubí va ser un dels primers municipis a abordar de manera proactiva aquesta xacra derivada de la crisi econòmica.
Font: Ajuntament de Rubí