El Ripollès manté l'índex de recollida selectiva i fa una aposta per reduir costos amb els compactadors

Durant l’any 2013 els 19 municipis del Ripollès van generar un total de 13.355 kg de residus, un 4,63 % menys que l’any anterior, el 2012, quan es van generar 13.973 kg. Aquesta xifra suposa una generació de 1,41 kg de residus per habitant i dia, una disminució respecte dels 1,50 kg per habitant i dia de l’any anterior (2012), tot i que encara estem per sobre de la mitjana catalana (1,35 kg).
Tot i la lleugera disminució de quilos de residus, els índexs de recollida selectiva es mantenen. L’any passat l’índex es va situar en un 38% (un 35,25 % un cop extrets els residus mal classificats), mentre que aquest any  l’índex es situa al voltant del 37,35%.

Les fraccions de paper i cartró, envasos lleugers, vidre i l’orgànica, les que més fàcilment es poden classificar des de casa, recollides representen el 27,33% dels residus totals recollits (l’any passat, un 27,97%).

L’objectiu del Consell és millorar aquest índex de recollida selectiva, ja sigui a través de programes educatius i material de sensibilització, ja sigui a través de l’adhesió a campanyes com la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany tindrà lloc del 17 al 30 de novembre.

 
L’aposta pels compactadors i els compostadors

La principal novetat en gestió de residus d’aquest 2014 és la instal·lació de 9 compactadors a municipis petits del Ripollès. Als dos que ja estaven en funcionament a Vallfogona de Ripollès (d’envasos lleugers i de paper i cartró) se li ha sumat un tercer, de rebuig, en aquest mateix municipi; dos a Campelles (envasos i paper) que estan a punt d’entrar en funcionament, dos pendents d’instal·lar a Gombrèn (envasos i paper) i quatre més que s’instal·laran a Molló (envasos, paper i rebuig al poble i un de rebuig al nucli d’Espinavell).

Es tracta de contenidors amb una capacitat de 17 metres cúbics que tenen la funció d’augmentar la capacitat d’emmagatzematge dels residus abans del seu trasllat als diferents gestors i, per tant, de reduir costos de transport i les emissions de CO2. També suposen una millora estètica, ja que es retiren la resta de contenidors petits disseminats pels municipis.

Prenent com a exemple Vallfogona de Ripollès, s’ha passat d’una recollida mensual d’envasos a una de semestral i d’una recollida quinzenal de paper a una de semestral. Pel que fa al rebuig, es passarà d’una recollida setmanal a una de mensual.

També s’han posat en funcionament compostadors a Vallfogona de Ripollès per tal de reutilitzar l’orgànica, que suposa gairebé el 40% de residus que generem, i obtenir compost de bona qualitat per poder fer servir en l’agricultura, la jardineria, l’obra pública i la restauració d’espais. Una mesura que també podrien aplicar altres municipis.
 

Font: CC del Ripollès
 
 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top