El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) va acollir el 21 de novembre el VIII Congrés Nacional d’Enginyeria Municipal, un punt de trobada clau per a professionals de l’enginyeria i la gestió municipal que ha destacat per la qualitat de les seves intervencions i l’impacte de les temàtiques tractades.
Organitzat per l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), amb la col·laboració de nombrosos col·legis professionals, institucions, la plataforma Ajuntament Impulsa, i el suport de patrocinadors com SORIGUÉ, DIREXIS i TUSGSAL, el Congrés ha girat al voltant de tres grans eixos: sostenibilitat, digitalització i construcció industrialitzada, amb l’objectiu de preparar les ciutats per afrontar els reptes globals.
Intervencions més destacades
Entre les ponències, cal destacar la intervenció de Xavier Marcet, que va silenciar l’auditori amb una reflexió contundent sobre la necessitat de liderar amb competència i passió dins l’administració pública, deixant clara la importància d’afrontar els errors actuals per impulsar millores.
El Congrés va posar un èmfasi especial en projectes sostenibles que redefineixen la manera com construïm i vivim les ciutats:
• Pavimentacions sostenibles a Barcelona: La Sra. Elia Saez, Sr. Josep Ramón Escur i Sr. Albert Cruz van presentar els casos del Pg. Verneda i Josep Soldevila, destacant l’aplicació de tècniques innovadores i sostenibles en pavimentació.
• Jardins de les Tres Xemeneies del Poble Sec: Gerard Caro, de Sorigué, va exposar la remodelació d’aquest espai emblemàtic utilitzant exclusivament maquinària elèctrica, una iniciativa capdavantera en sostenibilitat.
• Urbanisme regeneratiu com a model de ciutat: Jon Aguirre, arquitecte-urbanista de Paisaje Transversal, va presentar la visió del projecte Santander 2055, un exemple de planificació urbana integral per a un futur sostenible.
Les presentacions sobre digitalització van incloure casos pràctics inspiradors:
• María Serena, que va exposar l’experiència d’automatització de les llicències urbanístiques de l’Ajuntament de Madrid
• Mario Alguacil, que va compartir les estratègies aplicades a Sant Feliu de Llobregat, especialment la digitalització d’equipaments municipals amb BIM.
• Xavier Martin, de Moventis, i Federico Rodríguez, de Decode Enginyeria, van il·lustrar com la Intel·ligència Artificial s’aplica al transport i a la gestió de la via pública.
• Albert Bofill, analista GIS de BGEO OPEN GIS, S.L., va aprofundir en l’ús de bessons digitals per a la gestió de xarxes de proveïment, sanejament i drenatge urbà.
Pel que fa a la construcció industrialitzada, els participants van gaudir de les explicacions d’experts com:
• Fernando Villa, Director del Departament d’Edificació i Tecnologia de la Basílica de la Sagrada Família.
• Louison Poudelet, Responsable de la línia d’investigació en impressió 3D al CIM UPC.
• Daniel López, Coordinador d’Obres al Departament de Projectes i Obres de l’IMHAB.
L’aportació arribada de Canadà de la mà de Charles Montgomery, urbanista canadenc, va convidar a reflexionar sobre el futur de les ciutats, seguida d’una taula rodona moderada pel Sr. Ricard Font, Director General de BIMSA. A la taula hi van participar:
• Cristina Garrido, CEO d’Anteverti.
• Maria Buhigas, Arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona.
• Ramon Gras, Urban Innovation Researcher a Harvard University i Co-Founder a Aretian.
• Joan Serra, Director General de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU).
Un congrés de referència
Amb la participació presencial i en línia de tècnics municipals, arquitectes, enginyers i experts de tot el territori, el Congrés ha estat una plataforma essencial per compartir solucions innovadores i debatre els reptes de les ciutats del futur. Els organitzadors han destacat l’impacte positiu de les ponències i la col·laboració entre professionals per construir ciutats més sostenibles, digitalitzades i eficients.