Tres projectes de l’Ajuntament de Terrassa i dos de l’Ajuntament de Barcelona han quedat finalistes als Premis CNIS 2014, convocats pel IV Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat. Durant el Congrés, que se celebrarà a Madrid els propers dies 19 i 20 de febrer a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, es donaran a conèixer els guanyadors dels Premis CNIS 2014.
Els tres projectes finalistes de Terrassa són els següents:
• Premi a millor proposta Smart Cities en Administració Pública pel projecte “Energia intel•ligent a Terrassa: altres formes de finançar projectes”. En aquesta categoria, l’Ajuntament de Terrassa competeix amb els Ajuntament de Madrid i Santander.
• Premi projecte referent en Transparència / Open Data en Administració Pública pel projecte “Govern Obert (Portal Open Data i Transparència)” de l’Ajuntament de Terrassa, on el consistori ha quedat finalista conjuntament amb l’Ajuntament d’Alcobendas i el MINETUR (Ministerio de Industria, Energía y Turismo).
• Premi a la millor proposta de col·laboració públic-privada en qualsevol dels camps relacionats amb l’Administració Pública Electrònica pel projecte “Guia d’auditoria de l’esquema nacional d’interoperabilitat en l’àmbit local”. L’Ajuntament de Terrassa presenta un projecte conjunt en aquesta categoria amb els de Sant Feliu de Llobregat i Paterna, i competeix amb la Diputació d’Alacant i la Generalitat de Catalunya.
Els dos projectes finalistes de Barcelona són:
• Premi al Projecte consolidat en Interoperabilitat a l’Administració Local “Passarel•la d’interoperabilitat de Barcelona” , una peça d'arquitectura tecnològica, que permet garantir la seguretat dels intercanvis, millorar l'administració del sistema i monitoritzar-lo. Premi que es disputa amb altres 3 de l’Ajuntament de València, Madrid i Alzira.
• Premi al Projecte consolidat en Seguretat a l’Administració Local “IdBCN”, un sistema que permet als ciutadans accedir al serveis telemàtics municipals a través del mòbil identificant-se remotament de forma segura a través d’ una identitat digital. En aquest cas Barcelona és finalista junt amb l’Ajuntament de València i l’Ajuntament D’ Aznalcázar.
Més de mig miler de responsables de tots els nivells de les administracions públiques es reuniran amb motiu de la celebració del IV Congrés Nacional d’Interoperabilitat i Seguretat, conegut per les seves sigles CNIS, sota el lema "Complint objectius. Fixant noves metes". Durant el Congrés, s’analitzarà l'aplicació dels Esquemes Nacionals d'Interoperabilitat i Seguretat en les institucions i entitats públiques i la seva relació amb matèries com el Govern Obert, les ciutats Intel·ligents, la col·laboració públic-privada i els desenvolupaments en el núvol (forma de computació que té els seus fonaments a Internet, mitjançant la qual els recursos compartits, programari i informació, es proporcionen a ordinadors i d'altres dispositius a la carta com a serveis).
Els assistents debatran durant les dues jornades sobre com aplicar les normatives, d'obligat compliment, que exigeixen a les institucions públiques dotar la seva administració electrònica de la major interoperabilitat i seguretat possibles al servei de la ciutadania. Per a això, es combinaran les dues temàtiques en cada jornada amb les matèries relacionades.
Més de setanta ponents participaran en taules de debat, ponències i comunicacions, permetent als assistents obtenir una visió àmplia dels últims desenvolupaments en administració electrònica en el major fòrum de trobada de responsables de la modernització de les administracions públiques. En aquesta edició s'incorpora el "EspacioDEMO" una zona on es podrà presentar en directe el funcionament en línia de plataformes i serveis, destacant la presentació dels projectes del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques.
El Congrés també premiarà els projectes de les institucions públiques més avançades. Així, es premiaran projectes de l'Administració General de l'Estat, de diputacions i d'ajuntaments que aposten per facilitar les relacions amb la ciutadania a través d’Internet.
El Congrés CNIS, en la seva quarta edició, s'ha convocat amb el suport del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques (responsable dels Esquemes Nacionals d’Interoperabilitat i Seguretat), la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i el CCN – CERT (Capacitat de Resposta a incidents de Seguretat de la Informació del Centre Criptològic Nacional).