Enllumenat públic mitjançant LEDs amb un disseny que mitiga la contaminació lumínica

Els llums de l'enllumenat públic impedeixen que regni la foscor en carrers d'arreu del món durant la nit, però aquests elements omnipresents de l'entorn urbà són notòriament ineficients, ja que malgasten molta llum que en comptes de ser projectada cap a terra ho fa cap al cel, la qual cosa provoca al seu torn el fenomen de la contaminació lumínica que impedeix veure el firmament des de les ciutats i els seus voltants.

Innovacions recents en els díodes emissors de llum (LEDs) han permès millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic, però, fins ara, semblava inevitable perdre una part important d'aquesta llum al irradiar-se cap adreces que no són la del lloc desitjat.

Un equip d'investigadors de Taiwan i Mèxic ha desenvolupat un nou sistema d'il·luminació que aprofita l'alta eficiència energètica dels LEDs i assegura que il•luminin només cap al lloc desitjat, evitant així que llum es projecti cap al cel o molesti en habitatges circumdants (com per exemple quan a l'estiu la gent dorm amb la finestra del dormitori oberta per combatre la calor i aquesta finestra queda just davant un fanal).

El 98 per cent de l'energia del nou sistema d'enllumenat públic s'empra en il·luminar el carrer, mentre que només un 2 per cent es malgasta en forma de contaminació lumínica.

Una característica única del nou sistema LED és la seva adaptabilitat a diferents ubicacions dels fanals de l'enllumenat públic i a tot tipus de carrers i carreteres, proporcionant una il·luminació uniforme amb una alta eficiència energètica.

La làmpada proposada per als fanals es basa en la combinació de tres components. El primer conté un grup de LEDs, cadascun dels quals està equipat amb una lent especial, anomenada Lent de Reflexió Interna Total, la qual enfoca la llum de manera que els raigs són paral·lels entre si (un procés anomenat col·limació), en comptes de intersecar. Aquests LEDs coberts amb lents s'instal·len dins d'una cavitat reflectant, la qual "recicla" la llum i assegura que d'aquesta s'utilitzi tanta com sigui possible per il·luminar l'objectiu desitjat. Finalment, quan la llum surt la làmpada, travessa un difusor o filtre que redueix la resplendor brossa. La combinació de col·limació i filtrat també permet als investigadors controlar la forma del feix: El disseny actual produeix un patró rectangular de llum que, segons afirmen els investigadors, és idoni per a l'enllumenat públic.

A més de reduir la resplendor no desitjat i la contaminació lumínica, el nou disseny d'enllumenat públic també podria estalviar energia. En comparació amb llums tradicionals, un llum LED comuna per a enllumenat públic permet reduir el consum d'energia entre un 40 i un 60 per cent. És un bon estalvi, però la major eficiència del nou disseny proposat per l'equip de Ching-Cherng Sun, de la Universitat Central Nacional de Taiwan, probablement estalviaria entre un 10 i un 50 per cent més. A més, el mòdul seria fàcil de fabricar, ja que només comprèn quatre parts, incloent un tipus de llum LED que ja és d'ús comú en la indústria de la il·luminació.

L'equip de Ching-Cherng Sun espera acabar un prototip del seu disseny en els propers mesos, i començar instal·lacions pràctiques del nou sistema d'enllumenat l'any vinent.

El nou sistema d'enllumenat públic s'ha presentat a través de la Societat Òptica d'Amèrica (OSA), una organització fundada als Estats Units el 1916, amb seu a Washington, DC, i que reuneix uns 17.000 científics, enginyers, i altres professionals de l'òptica i la fotònica de més de 100 nacions. Aproximadament el 52 per cent dels membres d'aquesta societat resideix fora dels Estats Units.
 

font: noticiasdelaciencia.com


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top