- AdaptiveCity és una empresa nova, però darrera hi ha un equip de desenvolupadors propis amb àmplia experiència en el sector de les aplicacions smart cities, oi?
Exacte, el projecte d’Adaptivecity el forma un equip jove però amb molta experiència en el desenvolupament de solucions per entorns mòbils. Darrerament el repte ha sigut crear una solució pensada i dissenyada per millorar la vida de les persones grans. Ho hem aconseguit gràcies a l'enteniment entre els creatius, els desenvolupadors i les experiències pilots que hem dut a terme.
- Vostès van ser guardonats al Sabadell Smart Congress per una aplicació en concret, Familyar. En què consisteix?
Familyar és una aplicació per dispositius mòbils i tauletes que ajuda a tenir cura de les persones grans, facilitant la comunicació amb la família i els serveis socials. Permet que l’administració local pugui arribar a la gent gran del seu territori i als seus familiars d’una manera molt àgil i proactiva, a la vegada que proporciona una millora en la qualitat de vida de les persones grans, afavorint un envelliment actiu.
Amb Familyar les persones més properes a la persona gran poden comunicar-se en qualsevol moment amb una videotrucada, enviar-se missatges de text amb fotografies o vídeos dels events familiars, gestionar el dia a dia mitjançant un calendari i recordatoris i portar la gestió de la medicació amb alertes.
Pensem que Familyar es pot convertir en una eina molt útil per les administracions per aconseguir una atenció integral, tant a nivell de salut com de benestar social.
El jurat del Sabadell Urban Challenge va destacar del nostre projecte la vessant social d’aquest a més de la usabilitat de l’aplicació, específicament dissenyada per persones grans.
- I com va sorgir la idea de fer una aplicació d’aquest tipus?
La idea sorgeix d’experiències personals, però també d’escoltar i veure com cada vegada més la gent gran està aïllada del seu entorn familiar perquè entre nosaltres ens comuniquem a través de Whatsapp, Facebook o Skype, i no som capaços de fer una comunicació amb els nostres avis des d’aquestes aplicacions. Al final acabem aïllant la persona gran sense voler-ho. Quan trobes una manera de motivar-los en l’ús de la tecnologia t’adones que poden i volen fer-ne us, però sempre i quan les aplicacions estiguin desenvolupades o adaptades per ells, han de ser molt visuals, intuïtives, simples...
- A qui va dirigida aquesta solució?
El principal beneficiari és la gent gran, ja que ajuda a socialitzar-la, donar-li la motivació que necessita per apropar-se a la tecnologia, fent-la formar part activa dels esdeveniments familiars i socials. Però també als fills, nets i la família en general, per estar comunicats entre tots amb la persona gran.
Un dels eixos de l’aplicació consisteix en crear un cercle de persones de confiança, i és aquí on els serveis socials també són molt importants en l’atenció a la persona gran. Familyar es converteix també en una eina de comunicació o connexió de les famílies amb els serveis socials i/o de salut.
- Quina avantatge pot suposar per als serveis socials?
Familyar els permet arribar a més ciutadans amb els mateixos recursos. Els serveis socials dels municipis juguen un paper fonamental, ja que poden convertir-se en el motor que impulsi el projecte a nivell de territori i faci arribar Familyar a totes les persones grans.
Per als serveis socials suposa incorporar un nou canal de comunicació més directe amb les persones grans i les seves famílies, millorant així l’atenció integral i proactiva cap als seus usuaris. L’objectiu és aconseguir una millor qualitat de vida de la gent gran, que afavoreixi l’envelliment actiu i com a conseqüència s’aconsegueixi una reducció en la demanda de serveis, ja que les persones grans es sentiran ateses permanentment.
- Tot i que hi ha moltes aplicacions per cuidar a la gent gran, aquesta diuen que és una aplicació inèdita, en quin sentit?
Sí perquè aquesta es centra en l’aspecte emocional de la persona gran. Barregem les millors funcionalitats d’altres eines populars (com Whatsapp o Skype) però adaptades per a la gent gran, amb tipografies i icones grans. Una interfície intuïtiva, on només té disponible els botons que necessita, que son trucar (videotrucada), llegir missatges, veure l’agenda i veure l’àlbum de fotos. I tot això sense configuracions, ni comptes de correu, ni contrasenyes. Aquesta simplicitat i la component emocional de Familyar son la clau de l’èxit, pensem que per que una aplicació sigui acceptada per la gent gran cal que els motivi, que els faci més feliços. I això és el que busquem quan integrem la vessant familiar. Tal com reconeix la OMS si es millora el benestar emocional de les persones millora la qualitat de vida i de salut.
- Ara han llençat el que és l’aplicació gratuïta, com funciona?
Des de l’octubre que està disponible i gratis al Play Store de Google l’app Familyar Videotrucada. És una primera fase, amb la funcionalitat principal que es la videotrucada, perquè és més enriquidor veure’s cara a cara que no nomes sentir-se la veu.
- Però no s’acaba aquí...
Familyar Videotrucada és només un primer pas, una manera de donar a conèixer el projecte. La solució completa estarà disponible a finals d’any i seguirà creixent amb noves funcionalitats, com la integració de sensors per persones grans, activitats per prevenir o millorar els deterioraments cognitius, etc.
- Els ajuntaments poden oferir Familyar com un servei propi i diferenciador, en quin sentit?
Als ajuntaments els hi oferim diferents modalitats adaptades a les seves necessitats i realitats. Aquestes van des de la opció d’adquirir un pack de llicències que poden regalar als seus ciutadans, de manera que la descàrrega pel ciutadà serà gratuïta i estarà promocionada per l’Ajuntament, fins a formar part dels cercles de les seves persones grans. D’aquesta manera poden interactuar amb la persona gran i la família. Això és possible gràcies a un accés web des d’on es pot gestionar i estar en contacte amb les famílies, enviar notificacions, gestionar esdeveniments, etc.
- Ja hi ha hagut alguna implantació concreta?
Estem duent a terme la implantació en algun municipi proper, però també amb governs regionals de fora de l’estat. Per un altre banda al sector sociosanitari també ho estem començant a implantar com una eina de gestió i atenció integral en la vessant social i sanitària. Per una altra banda estem en contacte amb algunes entitats que s’han interessat en fer proves pilot de l’aplicació amb un grup concret de ciutadans, entre elles ajuntaments, hospitals i residències.
- Pensen treballar en altres solucions per SmartCities?
Sí, de fet estem treballant en un portal de gestió de residus, on les empreses poden posar els seus residus a disposició d’altres empreses que els necessiten. D’aquesta manera es redueix el volum de residus perquè aquests són reutilitzats per altres.