- El passat mes març del 2021 vau presentar el Pla Estratègic de Transició Energètica, quins han sigut els primers passos a seguir i en quins àmbits?
Efectivament, Figueres ha aprovat durant l'any 2021 el Pla Estratègic de Transició Energètica en l'àmbit de la promoció econòmica, així com el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC). El primer es focalitza en la transició energètica en els diferents sectors econòmics (comerç, transport, polígons d'activitat econòmica...), mentre que el segon aborda integralment els reptes i necessitats que té Figueres en l'àmbit del medi ambient, la protecció de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.
El primer pas a seguir ha sigut de difusió, organitzant trobades i reunions amb diferents sectors per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de les actuacions que aquests dos Plans preveuen. La pròpia elaboració dels Plans va comptar amb processos participatius que van ajudar a elaborar-los, fet pel qual som optimistes sobre la capacitat d'execució dels Plans. La veritat és que estem trobant molt bona predisposició en tots els sectors socials pel que fa a la transició energètica.
En l’àmbit de l'Ajuntament, hem començat a aplicar-lo amb força en diversos aspectes. D'una banda, estem posant l'èmfasi en la producció d'energia solar verda als equipaments municipals, i ja s'han instal·lat plaques fotovoltaiques en espais com la Biblioteca Municipal o l'edifici administratiu del Firal. En els propers mesos aquesta xarxa de plaques fotovoltaiques s'ampliarà encara més. D'altra banda, s'està treballant amb decisió la qüestió de les Comunitats Energètiques, apostant per generar energia comunitària en diversos espais de la ciutat.
A més a més, hem aplicat bonificacions fiscals a les Ordenances Municipals per fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques, promovent que la ciutadania de Figueres aposti per l'autoproducció d'energia i, a més, li suposi un estalvi fiscal per ajudar a compensar la inversió inicial.
Una altra iniciativa que hem tirat endavant és l'Oficina de Rehabilitació d'Habitatges, en col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Habitatge, que ajudarà a apropar els ajuts europeus
Next Generation als ciutadans de Figueres, facilitant que puguin utilitzar-los per millorar l'eficiència energètica dels edificis on viuen.
- Durant els últims mesos s’ha incrementat el preu del gas i de la llum a tot l’estat... en el Pla de Transició Energètica s’ha contemplat fer-hi alguna cosa?
El Pla Estratègic preveu diverses mesures en l'àmbit de l'aminoració de preus de l'energia. Pel que fa al sector més empresarial, es posa sobre la taula la compra conjunta d'energia (per exemple, a nivell de polígon industrial), acció que permetria negociar amb més força amb les companyies elèctriques els preus de l'energia, així com exigir que l'origen de l'energia sigui verd. A més a més, s'incideix en l'autoproducció d'energia i en la creació de parcs solars impulsats i compartits per diverses empreses, per tal de compartir els costos inicials i gaudir conjuntament dels beneficis de l'energia fotovoltaica, que seria gratuïta pel fet de produir-se pròpiament.
D'altra banda, s'està preparant la creació d'una Comunitat Energètica Local a l'Escola Pous i Pagès, situada al sector nord-oest de la ciutat, per tal de poder abastar energia verda i econòmica a un barri amb alta vulnerabilitat i elevades taxes de pobresa energètica.
- Amb quins agents socials i econòmics heu començat a col·laborar per treballar en el Pla?
El gruix del Pla ha sigut elaborat amb la participació del sector empresarial de la ciutat, implicant-hi grans empreses i PIMEs per aconseguir que l'abast d’aquest sigui extens. En aquest sentit, el Pla planteja un model energètic de proximitat, que defuig les macro-produccions d'energia i aposta més aviat per l'energia fotovoltaica generada pel propi consumidor. S'han fet sessions amb comerciants, empresaris del sector de la logística i els transports (un dels sectors més contaminants segons el PAESC), empresaris industrials, etc.
Estem treballant també amb empreses cooperatives de la ciutat, especialitzades en el sector de l'energia, per concretar les actuacions de producció d'energia als equipaments de l'Ajuntament. S'està treballant també en l'elaboració d'un Pla d'Acció que es derivarà del Pla de Transició Energètica, que se centrarà en fomentar la generació d'energia fotovoltaica en els diferents polígons d'activitat econòmica de la ciutat.
- Un dels objectius és aconseguir emprar l’energia fotovoltaica, ja s’han instal·lat algunes de les plaques?
En els últims tres anys hem instal·lat tres cobertes fotovoltaiques en diferents equipaments municipals de la ciutat.
S’ha instal·lat una coberta fotovoltaica per autoconsum a la biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres. La instal·lació contempla abastir l'electricitat la biblioteca. Tota la producció elèctrica generada és consumida directament al mateix edifici. Aquesta instal·lació compta amb 58 panells solars de 300 wp cadascun instal·lats a la coberta de l’edifici i una potència nominal de 15 kW. La producció elèctrica és aprofitable en el mateix edifici de 21.311 kWh anuals, el que cobreix el 20% del consum energètic de l’edifici.
També s’ha instal·lat una coberta a la plaça de Catalunya que té una potència instal·lada de 90 kW i està connectada a la xarxa elèctrica, generant uns ingressos anuals de 32.000 €.
La tercera és la ubicada a l’edifici del Serveis Tècnics municipals que té una potència instal·lada de 20 kW i cobreix un 22% del consum elèctric de la seu de la Guàrdia Urbana.
Aquest any tenim previst la instal·lació de diverses plaques fotovoltaiques que se situaran als següents equipaments municipals: Ferran Sunyer, Joaquim Xirau, a la piscina cobertura, escola Pous i Pages, escola Anicet de Pages, Etap i a l’Auditori Caputxins. En total s’instal·laran 1.353 panells solars que tindran una potència de 520,545 kW i una producció elèctrica anual de 715.262 kWh. De les tres primeres actuacions ja disposem dels projectes executius i s’executaran a mesura que es vagin contractant. Dels altres 4 s’estan redactant els projectes. S’ha sol·licitat a l’ICAEN (Institut Català de l’Energia) una subvenció per a finançar tots els 7 projectes. L’import sol·licitat és de 407.361,15 €
En totes les instal·lacions l’electricitat produïda serà consumida directament a cada un dels edificis (autoconsum). En el cas de l’escola Pous i Pagès i Anicet de Pagès s’estudiarà la possibilitat d’articular una comunitat energètica per a aprofitar els excedents elèctrics i que se’n puguin beneficiar els habitatges i negocis de l’entorn.
- El transport elèctric també és un apartat clau del Pla. En aquest últim any heu dut a terme canvis de vehicles o d’altres mesures?
L'empresa municipal de transport públic urbà, Fisersa, està conscienciada respecte a la necessitat d'electrificar el parc de vehicles de què disposa (principalment autobusos). En aquest sentit, Figueres va ser la primera ciutat de Catalunya a disposar d'un autobús públic elèctric, i successivament ha anat substituint vehicles amb motor de combustió interna per vehicles elèctrics o de gas. A més a més, els fons europeus Next Generation han de ser una oportunitat a aprofitar per accelerar la transició energètica, i ja s'estan preparant projectes per tal d'adquirir autobusos elèctrics i altres vehicles municipals.
- Finalment, com ha sigut la resposta dels ciutadans de Figueres davant aquest Pla de Transició Energètica?
Com he comentat abans, la rebuda del Pla ha sigut molt bona, segons el feedback que hem rebut a les diferents exposicions i reunions que s'han fet. La transició energètica és un tema que genera gran consens a la població, i ho hem pogut comprovar parlant amb els figuerencs i figuerenques. Ens consta que generen expectació totes les ajudes que s'estan publicant per incentivar la transició energètica.