ENTREVISTA A ALBERT BOVER

ENTREVISTA A ALBERT BOVER

RESPONSABLE D’ENERGIA I ENLLUMENAT A GRUP SOLER

“Soler Energy Services desenvolupa projectes d’estalvi i eficiència energètica en els quals realitza la inversió i ofereix als seus clients uns estalvis garantits des del primer moment”.

Sobre Grup Soler: El Grup engloba quatre empreses d' instal·lacions, construcció, manteniment i serveis energètics, està creixent els darrers anys gràcies a la diversificació en projectes d’enllumenat públic, manteniment d’edificis i xarxes de calor urbanes.

El Grup engloba quatre empreses d' instal·lacions, construcció, manteniment i serveis energètics, està creixent els darrers anys gràcies a la diversificació en projectes d’enllumenat públic, manteniment d’edificis i xarxes de calor urbanes. Parlem amb Albert Bover, responsable d’Energia i Enllumenat a Grup Soler per conèixer quins sistemes s’apliquen en aquest camp i quins projectes té aquesta empresa.
 

- Actualment s’està prenent una consciencia molt més gran sobre el tema de l’estalvi energètic. A Grup Soler aquesta àrea d’activitat està vivint una important empenta. Quina forma pren aquesta àrea dins del grup?

Si bé és cert que a nivell de facturació, l’àrea energètica ocupa actualment l’última posició dins les 4 àrees del grup (instal·lacions, construcció, manteniment i gestió energètica), en quant a tipologia d’àrea d’activitat és una de les que més projecció se li observa donat l’elevat creixement dels costos energètics i de la necessitat dels mercats en la millora de la seva competitivitat.
 

- Però, exactament, què entenem per estalvi i eficiència energètica?

L’estalvi energètic, tal i com el seu nom indica, és la reducció de consum que es porta a terme com a resultat de l’aplicació d’una tecnologia o servei més eficient. Així doncs, considerem que un producte o servei és més eficient que un altre quan és capaç de generar el mateix resultat amb menys consum energètic que l’altre.
 

- I quins sistemes estan a l’abast de les empreses i administracions per aplicar-se en aquest camp?

Les possibilitats d’estalvi i eficiència energètica que poden aplicar les administracions són múltiples però entre els més destacats podríem trobar la implantació d’energies renovables com ara les instal·lacions de biomassa forestal, la implantació de tecnologia LED en instal·lacions d’enllumenat, els sistemes de monitorització i telegestió capaços de detectar consums anòmals i instal·lacions optimitzables des del punt de vista de la gestió, la instal·lació de variadors de freqüència en instal·lacions de bombeig, la millora de l’aïllament tèrmic en canonades, etc.
 

- Quins serveis pot oferir l’àrea d’energia de Grup Soler a les administracions per tal que puguin estalviar en concepte d’energia?

Soler Energy Services és l’empresa de serveis energètics del Grup Soler i com a tal desenvolupa projectes d’estalvi i eficiència energètica en els quals realitza la inversió i ofereix als seus clients un estalvis garantits des del primer moment i la possibilitat de compartir els excedents d’estalvi fruit d’un esforç compartit entre ambdues parts.
 

- Quins avantatges pot suposar treballar amb una ESE? Què les diferencia de la resta?

L’avantatge principal de treballar amb una ESE, és que el client disposa d’un soci tecnològic capaç de garantir uns resultats i treballar a diari amb col·laboració amb l’administració per tal d’aconseguir maximitzar els estalvis energètics.
 

- Els estalvis aconseguits són mesurables? Quins índexs s’han aconseguit en alguns dels treballs realitzats i quins es poden oferir a les administracions que hi puguin estar interessades?

És totalment imprescindible que els estalvis que s’obtenen en un projecte d’eficiència energètica siguin totalment quantificables. Existeixen diferents protocols per mesurar els estalvis que s’estan portant a terme però nosaltres estem treballant actualment amb una eina que permet objectivar aquests resultat i que és la mes estandarditzada en el sector que es el Protocol Internacional de Mesura i Verificació d’Estalvis (IPMVP).
 

- Hi ha algun cas pràctic del que estiguis especialment orgullós per la feina feta i l’estalvi aconseguit?

Voldria destacar que Grup Soler ha estat una de les empreses pioneres en la implantació del model de contracte EPC (Energy Performance Contract) ja que disposa actualment d’un volum de facturació anual en aquesta tipologia de contractes pròxima als 2 milions d’euros anuals i que porta a terme des d’inicis del 2012. En el camp de l’enllumenat púbic en format de serveis energètics cal destacar que estem executant un dels primers contractes que es va portar a terme a Catalunya que és el del municipi de Tona i en el camp de les instal·lacions de District Heating volem remarcar que estem iniciant les obres per realitzar una xarxa de calor amb biomassa per abastir tota l’Abadia de Montserrat.
 

- Sent com és un camp de negoci força recent i en clara expansió, quina és la postura de Grup Soler de cara el futur? Quina línia seguirà la companyia en aquest camp?

L’aposta de Grup Soler en aquest camp és molt clara; l’estalvi energètic ha de ser un concepte entenedor pels nostres clients i ha de suposar un benefici per ambdues parts. Els resultats han de ser objectivables i s’han de poder maximitzar amb l’esforç conjunt de les dues parts.
 

- En quins projectes energètics està treballant Grup Soler actualment?

Actualment Grup Soler disposa d’una desena de contractes en curs que suposen un volum de facturació anual de més de 2 milions d’euros i que estan suposant un estalvi pels nostres clients de més de 2000 tones de CO2/Any. Els projectes que s’estan desenvolupant estan emmarcats en el sector terciari, residencial, enllumenat públic i xarxes de calor urbanes.
 

- Teniu pensada alguna iniciativa totalment innovadora en el camp de l’energia, l’eficiència i l’estalvi energètic?

Sí, actualment Grup Soler està treballant molt intensament en col·laboració amb el Centre Tecnològic de Manresa (entitat adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya) en un projecte d’I+D per desenvolupar dues eines informàtiques capaces per una banda de determinar la millor tecnologia de producció a instal·lar en un edifici seguint una sèrie de criteris i per l’altra per desenvolupar un assistent a la presa de decisions en contractes de serveis energètics en què es disposi de diferents tecnologies de producció en un edifici.
 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top