ENTREVISTA A ALBERT PUJOL

ENTREVISTA A ALBERT PUJOL

IMPULSOR DEL COEBRELAB

“L’objectiu de COEBRELAB és donar resposta a empreses de l’àmbit tecnològic que vulguin implantar serveis en 5G a l’entorn rural català i estatal”

El COEBRELAB és un laboratori públic d’innovació social, digital i col·laborativa a la Ribera d’Ebre. Funciona com una plataforma perquè els diferents agents socioeconòmics de la comarca puguin explorar conjuntament diferents modalitats de col·laboració amb l’objectiu de detectar reptes i testejar solucions innovadores sempre amb la tecnologia i la digitalització com a base, involucrant a la ciutadania, el teixit empresarial, els centres de coneixement i l’administració pública.

En parlem amb Albert Pujol:


-D’on sorgeix la idea de crear un laboratori d’innovació social, digital i col·laborativa a la Ribera d’Ebre? A què pretén donar resposta?

Fa 4 anys des de la presidència del Consell Comarcal i veient els nombrosos projectes importants al voltant de la digitalització, la tecnologia i les noves formes de treballar en remot amb l’ús d’Internet, demana als tècnics del departament d’informàtica la creació d’una eina que sigui captadora, aglutinadora i impulsora de nous projectes amb base tecnològica i digital però que obligatòriament tinguessin com a base la innovació social digital amb la participació en tots els projectes de la 4hèlix (administració + empreses + recerca-universitats + ciutadania).

L’objectiu és donar resposta a empreses de l’àmbit tecnològic que vulguin implantar serveis en 5G a l’entorn rural català i estatal principalment. Però també s’analitzaran diferents possibilitats que vagin apareixen en funció del nivell d’aplicació a l’entorn rural que tinguin.


- Com funciona el COEBRELAB? Quines fases hi ha des del moment en què es detecta un repte fins que s’implementa una solució, i com es coordinen els diversos agents implicats?

De manera resumida el que fem és que quan detectem un repte o ens en proposem un, el primer que es fa es analitzar-lo a nivell intern amb l’equip de CoEbreLab. Quan es detecta quin repte te possibilitats, es busquen agents de la 4hèlix, que son: administració pública, recerca-universitats, empresa i ciutadania per demanar-los-hi participar en unes dinàmiques que tractin l’anàlisi i resolució del repte proposat. Un cop fetes aquestes dinàmiques es crea un document amb les conclusions i propostes que s’han arribat. Aquest document és el full de ruta per trobar accions concretes i calendaritzades per donar resposta al repte inicial. Finalment es pensa unes accions de comunicació per explicar el procés i com s’està o s’ha resolt el repte.


- Quins resultats ha aconseguit el COEBRELAB en els seus 4 anys de vida? Ens pots explicar algun projecte destacat?

Entre els resultats més destacats hi ha incorporació de la innovació social digital en totes les estratègies i projectes digitals que es porten fent els darrers 4 anys a la comarca de la Ribera d’Ebre. Qualsevol oportunitat detectada en temes tecnològics passa per la mateixa fórmula i gràcies a la implicació de tots els agents de la 4hèlix, abans explicada, s’aconsegueixen projecte molt millors aplicats a les necessitats reals de la comarca. El projecte “estrella” captat a partir de la innovació social digital i que segueix esta forma de treballar des del minut zero és CoEbreLab 5G Rural, el primer i únic laboratori d’aplicació de la tecnologia 5G a l’entorn rural català que a l’octubre del 2021 entrarà en funcionament. Aquest laboratori permetrà primer a les empreses tecnològiques provar els seus nous productes i serveis de 5G i després aplicar-los a clients actuals o nous, donant prioritat a que aquestes empreses siguin de diferents sectors sòcio-econòmics de l’entorn rural català perquè aquestes puguin millorar també els seus serveis i productes gràcies a la innovació social digital en 5G.


- Com s’ha d’afrontar el desplegament del 5G a Catalunya, i més concretament, a les zones rurals?

Partim de la base que la tecnologia mòbil de cinquena generació, coneguda popularment com a 5G, just va començar el seu camí l’any 2020 i que es calcula que la primera fase d’implantació i proves duri uns tres anys. Serà llavors, sobre l’any 2023 que sentirem i veurem projectes amb un alt impacte en diferents sectors econòmics i òbviament l’entorn rural no pot quedar-ne al marge ara que s’està gestant aquesta nova tecnologia. La Generalitat te previst que a CoEbreLab 5G Rural hi hagi una estructura que simuli moltes de les situacions de possibles cobertures a l’entorn rural perquè abans de fer una gran inversió a nivell nacional s’hagin provat bé el què i el com es farà. Dins dels projectes Next-Generation hi ha previst una gran inversió en acabar de fer arribar la fibra òptica a tots els municipis i també la incorporació de repetidors que emetin senyal 5G a tot el país. Cal esperar un parell d’anys perquè realment veiem el gran potencial transformador de la 5G i sobretot veure com arriba a l’entorn rural també està dins de la previsió. Ara bé, caldrà que tots els agents implicats en el món rural treballem junts i aprofitem aquest laboratori 5G per aportar idees i possibles projectes que transformin l’econòmica dels pobles allunyats de les grans ciutats. Nosaltres estem disposats a ser l’eix que faci aquesta tasca. Esperem rebre retorn de la resta del país rural.


- És realista imaginar-nos un territori plenament connectat el 2030, quan actualment encara hi ha pobles on no arriba la cobertura mòbil?

Jo crec que si arriben les inversions europees previstes es farà un gran avenç en el tema connectivitat i les dates no son pel 2030 sinó pel 2023-2025. Ara bé, jo crec que a l’entorn rural no hem de centrar-nos només en demanar millor cobertura mòbil només. En molts llocs ja la tenim però no sabem ben bé que fer. I és aquí on CoEbreLab 5G Rural posarà el seu pes més fort, en fer del com aprofitar aquesta tecnologia i l’eina que utilitzarà, perquè com he dit ja tenim experiència, és la innovació social digital. A nosaltres a la Ribera d’Ebre ens ha permès i ens està ajudant molt com a comarca rural que som, ara cal que a la resta també ho provem i analitzem quin és el resultat. La 5G serà transformadora totalment, els sistemes informàtics ja no serà com els que utilitzem ara, els cablejats desapareixeran, la potencia de senyal s’ampliarà i les connectivitats dels aparells seran totalment diferents. Cal pensar com aplicar-ho a les empreses.


- Què penses que cal fer per superar la dicotomia urbà-rural i re connectar la realitat urbana amb la rural?

Cal pensar bé que vol ser la ruralitat a la Catalunya del 2030. Crec més que hem de parlar del concepte nova ruralitat. La nostra batalla no ha de ser voler ser igual que les ciutats, sinó ser entorn rural amb tot el potencial i punts forts que te però sense renunciar a res. Les noves situacions que ha portat esta pandèmia ens han de fer ser optimistes i els grans avenços fets en temes tecnològics si els saben aprofitar bé també son claus. Hem d’estar orgullosos de ser rurals, de ser d’aquesta nova ruralitat, on una persona es pot desenvolupar personal i professionalment igual de bé visqui on visqui, on una persona pot treballar des d’on vulgui i del que vulgui amb les mateixes professionals que hi ha a altres zones de país com les urbanes.

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top