- Ens pot explicar com va sorgir Effilogics?
Effilogics es va crear l’any 2011 i va néixer com a spin-off d’un centre de recerca i innovació català que es diu Fundació i2CAT. Després d’anys de desenvolupament de diversos projectes tecnològics en l’àrea de les Smart Cities i Smart Buildings, vam veure que aquelles tecnologies que coneixíem en profunditat tenien molta aplicació a l’àrea de l’eficiència energètica i en la gestió de recursos en general. Ens vam adonar que si aquells recursos escassos que consumim es poden mesurar, visualitzar i gestionar d’una manera més fàcil, es pot aconseguir una reducció considerable de costos i conseqüentment una millora de la sostenibilitat. Amb aquest objectiu, vam començar a desenvolupar els productes que avui comercialitzem i que seguim millorant dia a dia.
- Quan algú s’hauria de plantejar implementar un sistema d'estalvi energètic als seus edificis?
Malauradament, el panorama del sector energètic al nostre país és complicat i el principal afectat és tothom qui paga una factura elèctrica, ja sigui el gestor d’una entitat o un consumidor particular, que ha vist com el preu mig de l’electricitat ha pujat prop d’un 70% en els darrers 6 anys. Per tant, a tothom li interessa tenir controlat el que consumeix per intentar reduir-lo. Ara bé, el que és important és dimensionar correctament el tipus de sistema de gestió energètica per a cada edifici per a que amb el que s’aconsegueixi estalviar el retorn de la inversió sempre sigui inferior a 18-24 mesos. També, els casos en que un gestor ha de controlar diferents edificis troba un interès addicional en aquest tipus de sistemes centralitzats.
- Quines són les principals ineficiències que troben en un edifici?
Podem dividir les ineficiències típiques en quatre tipus: les de tipus estructural i constructiu del propi edifici ocasionades per mals aïllaments, materials utilitzats o tipus de façanes, etc.; les ocasionades per equipaments obsolets o ineficients com màquines de clima, ventilació o il·luminació; les ocasionades per l’ús que se’n fa d’aquests equipaments com temperatures de consigna inadequades, utilització fora d’horari o condicionament de espais buits; i finalment, les ineficiències en la contractació de l’energia que en moltes ocasions suposa un preu del kWh massa elevat, una potència contractada superior a la necessària o penalitzacions per energia reactiva. Els sistemes de gestió energètica ens ajuden a identificar, quantificar i donar mesures a cadascuna d’aquestes ineficiències.
- Per detectar aquestes ineficiències van crear effiMAP, ens pot explicar què integra aquesta plataforma?
La plataforma effiMAP és un software basat en Internet (Software as a Service) que gestiona i permet analitzar la informació dels elements de camp instal·lats als edificis. Aquests elements de camp poden ser comptadors de companyia, analitzadors de xarxa elèctrica, sondes de temperatura, humitat, CO2 o lluminositat, actuadors per encendre i apagar dispositius o línies elèctriques, etc.
- I com funciona?
Els elements de camp instal·lats als edificis es comuniquen entre ells bé mitjançant cables de comunicacions o bé mitjançant comunicacions sense fils, la qual cosa és força adient en edificis ja construïts on és difícil instal•lar cablejat. Mitjançant el concentrador de dades tots aquests elements de camp estan interconnectats en temps real amb els servidors d’Effilogics que processen totes les dades i les presenten a l’usuari del software de manera entenedora perquè siguin fàcils d’interpretar i entendre on són les ineficiències i com es poden solucionar.
- Quines són les avantatges d’aplicar una plataforma d’aquest tipus?
Aquest tipus de plataforma facilita enormement tot el procés des de la lectura de comptadors remots, fins al processat i anàlisi de les dades de manera automatitzada, la generació d’alarmes per detecció d’ineficiències en temps real o a la configuració i actuació sobre elements remots. La implantació és ràpida perquè no cal fer grans desplegaments de cablejat ni instal•lar servidors dedicats a casa de l’usuari.
- Quin Hardware es necessita per implantar un sistema d’eficiència energètica?
Els dispositius de camp que es necessiten en realitat depenen del tipus d’edifici, del seu consum i el grau de control que requereixi el seu gestor o mantenidor. Això vol dir que hi haurà casos en que no sigui necessari implantar cap dispositiu hardware, fent una lectura remota del seu comptador general, hi haurà casos on tingui sentit fer un desplegament de comptadors parcials per disgregar els consums en funció de la seva tipologia (clima, enllumenat, equipaments, etc.) o en funció de la seva localització (plantes, sales, zones, etc.)
- S’adapten a sistemes pre-existents en els edificis a nivell de hardware?
Sempre es parteix de la base de reaprofitar tots aquells sistemes ja existents als edificis i no implantar sistemes redundants. Gràcies a la utilització de tecnologies de comunicacions i protocols estàndard, effiMAP es pot integrar amb BMS, SCADAs, PLCs o altres sistemes específics.
- Quines són les principals recomanacions d’estalvi i eficiència que estan fent a ajuntaments que contracten els seus serveis?
En general, trobem que les polítiques d’estalvi i eficiència estan a les agendes de tots els ajuntaments, tot i que el grau d’implantació d’aquestes polítiques son molt dispars. Hi ha ajuntaments força avançats que ja han implantat sistemes de gestió energètica en alguns dels seus edificis municipals i això permet tenir molta informació de com i quant s’està consumint energia, i també n’hi ha d’altres que només es poden guiar per la informació de la factura elèctrica. En general, les principals mesures d’estalvi als ajuntaments passen per la revisió de facturació, l'optimització de potències contractades, el control sobre les temperatures de consigna dels termòstats, l’encesa i apagada automàtica d’enllumenat i de ventilació en funció d’horaris i ocupació i la renovació de lluminàries i equips de producció de fred i calor.