La contractació centralitzada és un aspecte clau per una major eficiència dels serveis prestats, i en el camp de les telecomunicacions la Diputació de Barcelona posa especial èmfasi en aquest aspecte. Volem aprofundir en aquest tema de la mà de Carles Rossinyol i Vidal com a líder del procés endegat de compra agregada d’aquests serveis pels ens locals de la demarcació de Barcelona.
1- Perquè la compra agregada en telecomunicacions...
Actualment els ens locals estan duent a terme processos molt importants d’estalvi econòmic i de racionalització de la despesa corrent, en general. Les compres agregades de determinades utilitats, com és el cas dels serveis de telecomunicació, són un factor de generació d’economies d’escala molt important.
2- Ens podria explicar en què es basa el conveni de col·laboració signat amb Localret per la contractació centralitzada del servei de telecomunicacions?
Aquest conveni estableix les bases per a la col·laboració tècnica entre ambdues institucions per dur a terme la compra agregada. A més, i és el tret més rellevant, la Diputació s’adhereix al catàleg de serveis de telecomunicació homologats de Localret que permet que el consorci dugui a terme la contractació concreta en nom del conjunt d’ens locals adherits al conveni, i és clar en nom de la pròpia Diputació.
3-Quins són els objectius que es persegueixen?
D’una banda, i com ja s’ha dit, un major estalvi en la contractació fruit de les economies d’escala generades. Però també ajudar tècnicament als ens locals a optimitzar i millorar els serveis que necessiten contractar.
4- Quins beneficis obtindran els ens locals que s’adhereixin a aquesta compra?
Els beneficis són d’una banda els d’índole estrictament econòmica, i de l’altre l’acompanyament tècnic de la Diputació en la definició dels requeriments de cada ens i el posterior seguiment dels serveis finalment contractats.
5- Quins són els percentatges d’estalvi que estimen per un procés de licitació com aquest?
Aquest procés ja s’ha dut a terme en d’altres ocasions, així el Consorci Localret ha vingut col·laborant amb consells comarcals i alguna Diputació en processos de compra agregada de serveis de telecomunicació. Els percentatges d’estalvi que s’han produït en aquestes primeres adjudicacions han estat elevats, en algun cas han arribat al 30%, lògicament el marge cada cop s’estrenyerà, ara bé atenent a la situació actual de crisi econòmica són molts els factors que concorren en un procés de compra, per tant és difícil preveure un tant per cent sense un marge gran de variabilitat. El que segur que es produirà és un estalvi clar respecte de la factura actual.
6- Està més dirigit a petits o grans municipis?
Normalment els grans municipis, per raó del major volum de serveis a contractar, acostumen a obtenir bons preus dels proveïdors. Per tant també en l’àmbit dels serveis de veu i de dades, les telecomunicacions. Es pot afirmar que els petits municipis hi tenen molt a guanyar agregant demanda. Ara bé el fet que s’adhereixin grans corporacions, com ho és la pròpia Diputació, generarà un efecte positiu al augmentar notablement el volum dels serveis a contractar, i al final el resultat serà d’un millor preu per a tots, per tant la resposta és clara: tots hi guanyen.
7- Ja ha mostrat interès pel conveni algun municipi concret?
Des que s’ha donat a conèixer la iniciativa han estat molts els ajuntaments que s’hi han mostrat interessats, en algun cas coordinats i agregats al voltant de consells comarcals. Aquests dies fins a mitjans de Maig estan arribant a la Diputació els adhesions formals.