L’Ajuntament de Sabadell ha canviat el seu model de gestió d’enllumenat a través d’una empresa de Serveis Energètics (ESE), UTE ESE SABADELL, que invertirà 6,5 milions d’euros millorant tecnològicament l’enllumenat de la ciutat. D’aquesta manera Sabadell esdevé la primera ciutat de més de 200.000 habitants de tot Espanya que aposta per aquest model de gestió.
Anem a conèixer més detalls de com s’ha dut a terme aquest ambiciós projecte a través de dos tècnics que han estat treballant les interioritats del mateix.
– Com era el model de gestió que teníeu els darrers anys?
Josep Martínez: Fa anys que disposem de contractes de serveis que inclouen el manteniment integral de les instal·lacions.
– Què aporta de nou el nou model de gestió?
Cristóbal Guillén: Principalment permet obtenir estalvis a través de l’actualització de l’enllumenat en aquelles zones de la ciutat on no és tan eficient. És molt senzill, els estalvis en la factura elèctrica paguen les inversions i encara hi ha marge per rebaixar la despesa en electricitat.
Les inversions abasten el 30% de la ciutat i es preveu un 30% d’estalvi en el consum del 100% de tota la ciutat. Això es possible perquè els estalvis, en el 30% on s’actua, estan entre el 40 i el 70%. Tampoc s’ha d’oblidar que la despesa de manteniment es redueix, donat que amb aquesta tecnologia no es fan canvis periòdics de làmpades per la seva llarga durada.
En total s’actuarà directe o indirectament sobre 8.500 punts de llum aproximadament, ja sigui amb canvi directe de lluminàries o bé per la incorporació de més quadres amb regulació de flux en capçalera.
– El model ESE, tot i estar molt estès a França, Alemanya o USA, era un model desconegut a casa nostra i segons dades de l’ICAEN ara ja són 8 els municipis catalans que s’hi ha sumat i 4 més estan a punt de fer-ho. Perquè creieu que ara s’està propiciant aquest model de gestió?
Cristóbal Guillén: En aquests moments l’estalvi és un imperatiu per la pujada constant dels preus energètics, i s’ha de contemplar aquest tipus de gestions per assegurar la viabilitat econòmica i contenir la despesa. En qualsevol cas, Sabadell ja comptava amb sistemes de reducció de flux en el 50% de la potència instal·lada a la ciutat, entre altres mesures.
També a Catalunya hi ha hagut una gran promoció de les ESE per part de l’ICAEN que va difondre aquest model i els estalvis que es podien assolir pel canvi de tecnologia, dintre del gran ventall de solucions existent al mercat.
També ha estat molt important el suport que ens ha donat la Diputació de Barcelona, no només a nivell d’ajudes en la contractació d’un suport tècnic extern dintre del programa Elena, sinó també en quant a suport tècnic dels seus propis tècnics. En aquest cas, la Diputació va contractar una auditoria energètica i el suport en la redacció dels plecs administratius i tècnics a GESA.
– Perquè us vàreu decantar pels Leds?
Cristóbal Guillén: A l’Ajuntament ja portàvem prop d’un any i mig fent estudis i proves, i teníem molt clar que era la millor solució tecnològica, la més eficient i la més rentable. Només hi havien dos inconvenients, el preu i la incertesa de la vida útil, donat que no hi havien experiències anteriors de més enllà de tres anys. Després d’un estudi de prospecció de mercat intens, vam arribar a barallar preus semblants als d’altres tecnologies. A més, l’exigència de la garantia total de 10 anys i els bons resultats de les experiències a diversos punts de la ciutat, ens van fer decantar pel Led com la millor solució.
– Com es va fer la prospecció de mercat?
Josep Martínez: Vam estudiar accions realitzades en altres llocs per tal d’agafar idees, des de el que es va fer a Los Ángeles fins a Birmingham. Fins i tot ens vàrem desplaçar a Valdepeñas, un municipi de Ciudad Real que havia fet inversions per canviar un 50% del seu enllumenat a Leds. Allà, tot i ser un municipi de poc més de 30.000 habitants vam poder veure coses puntuals que ens van interessar. Després vam fer proves aquí, muntant diversos grups de 4 a 31 llumeneres, i vam prendre la decisió final.
– I ara què fareu amb les llumeneres que es substituiran?
Josep Martínez: De les 30.000 llumeneres que tenim ara en canviarem unes 8.000. Al voltant de 400 les reaprofitarem nosaltres, unes 2.000 les cedirem a municipis que tinguin llumeneres de vapor de mercuri i que les vulguin canviar a vapor de sodi, i les que estan obsoletes es portaran a una planta autoritzada de reciclatge dels materials que les composen.
– De quina empresa són les llumeneres que posareu?
Josep Martínez: Són de l’empresa Schréder SOCELEC. Aquestes llumeneres en concret són fabricades a Guadalajara. Aquestes llumeneres són les que va oferir l’empresa adjudicatària. Un cop comprovat per l’Ajuntament que complien amb tots els requeriments demanats al plec de condicions i que disposaven d’una garantia del fabricant de 10 anys, es va aprovar la seva utilització.
– Teniu previst continuar aplicant aquest model de gestió en altres equipaments o serveis municipals?
Josep Martínez: Sí, de fet estem treballant en una prova pilot per 12 equipaments municipals pel que fa a clima i enllumenat. Si en l’enllumenat de la via pública teníem poques referències, en això no en tenim cap, així que serà un repte interessant.