ENTREVISTA A DANIEL MARCO PÀRRAGA

ENTREVISTA A DANIEL MARCO PÀRRAGA

DIRECTOR DE L’ESTRATÈGIA SMARTCAT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA 
 
“Catalunya s’està posicionant internacionalment com a HUB tecnològic, especialment en el que anomenem les tecnologies intel·ligents “Smart” on hem pogut comprovar que disposem d’empreses i projectes innovadors líders a nivell mundial”
 

El sector TIC i la innovació digital han de ser un motor de creixement econòmic, de competitivitat empresarial i d’ocupació de qualitat pel nostre país. Això ho coneix bé el nostre entrevistat d’avui, Daniel Marco, amb qui volem compartir algunes de les accions que s’estan fent a nivell de Govern. 
 

- Per posar-nos en situació, com estem a Catalunya a nivell d’us de les TIC comparat amb Europa i especialment Estats Units?

L’empresa catalana està digitalment ben equipada, això vol dir que la gran majoria disposa d’ordinadors, mòbils i connexió a internet. Però en canvi, si entrem a analitzar els usos TIC que es fa a l’empresa, trobem una gran diferencia en funció de la dimensió de l’empresa, per exemple el 84% de les empreses amb més de 10 treballadors disposa de pàgina web i en canvi només el 30% en el cas de les de menys de 10 treballadors. Actualment Catalunya es troba per sobre de la mitjana europea però si volem avançar i situar-nos al nivell dels països avançats com els Estats Units es necessari continuar treballant per la digitalització de les empreses i especialment de les més petites.
 

- Vostè i altres responsables de la Generalitat han vist recentment un munt d’experiències a Silicon Valley. Detecten possibilitats a Catalunya per tenir ecosistemes innovadors?

Al Silicon Valley hem pogut comprovar in situ  un ecosistema d’èxit associat a la innovació en el món d’internet i els serveis informàtics i, salvant les diferencies, també hem pogut identificar moltes sinergies i similituds amb Catalunya. La realitat és que Catalunya s’està posicionant internacional com a HUB tecnològic, especialment en el que anomenem les tecnologies intel·ligents “Smart” on hem pogut comprovar que disposem d’empreses i projectes innovadors líders a nivell mundial.
 

- També s’han trobat amb l'equip del departament d'ensenyament de California que promou STEM (science, technology, engineering y mathematics)  per conèixer les seves experiències. Quin és el repte que hauríem de tenir a nivell d’aula?

Fins el 2020 es crearan 674.000 nous llocs de treball en l’àmbit de les TIC a Europa però, si segueix la tendència actual, n’hi haurà uns 756.000 més que no es podran cobrir per la mancança de professionals en aquest camp. Necessitem estimular les vocacions tecnològiques entre els mes joves i per aquest motiu la programació i la robòtica han de ser més presents en l’aula, hem de desenvolupar la competència digital dels alumnes per a que, a més de ser consumidors, també siguin creadors de solucions tecnològiques en la societat digital. La promoció de les disciplines STEM es una de les prioritats de l’estat de Califòrnia, on es localitza el Silicon Valley, i també ho ha de ser per Catalunya.
 

- Quines iniciatives s’estan desenvolupant actualment per potenciar el sector tecnològic?

SmartCAT es l’estratègia del Govern de la Generalitat de Catalunya per impulsar Catalunya com a HUB internacional de tecnologies digitals, mitjançant la realització d’esdeveniments internacionals com el Mobile World Congress, Smart City Expo, IoT Solutions World Congress, In(3d)ustry o el recent creat Barcelona Games World. També amb iniciatives d’impuls de nous sectors TIC emergents com el Centre d’Excel·lencia en BigData, la IoT Catalan Alliance o el Catalonia Smart Drones i potenciant la innovació tecnològica en sectors estratègics com la Industria 4.0, el vehicle autònom i connectat, l’agricultura de precisió i el turisme intel·ligent entre d’altres. Amb aquestes iniciatives volem reforçar la industria catalana de serveis i solucions en tecnologies intel·ligents i posicionar-la com a referents a nivell mundial. 
 

- Des del Govern s’intenta potenciar que empreses i administracions posin a prova la seva capacitat innovadora en entorns reals. Aquest és l’objectiu de la Xarxa Catalana d’Urban Lab’s?

Efectivament, al juliol del 2015 vàrem posar en marxa Catalonia SmartLab, la xarxa catalana d’Urban Labs, una iniciativa per tal de crear una xarxa de laboratoris urbans dedicats a testejar i validar les solucions smart en entorns reals. El seu objectiu és doble, impulsar el sector tecnològic català oferint accés als municipis catalans que actuen com a Living Labs, i per l’altre potenciar la innovació oberta a les ciutats gràcies a la col·laboració publico-privada i a la realització de projectes innovadors.


- Quins criteris es tenen en compte a l’hora de seleccionar els projectes pilot?

El que busquem són projectes que aportin beneficis per als ciutadans, que solucionin necessitats no resoltes i que estiguin alineats amb els objectius, prioritats i línies d'actuació de l'Ajuntament que farà la prova pilot al seu municipi. Un dels aspectes rellevants es precisament que els productes o solucions que es volen provar aportin una vessant innovadora en el seu conjunt o bé com a evolució d’un servei existent, no es tracta de realitzar proves de productes ja existents in comercialitats sinó que el que busquem es provar les innovacions del sector que encara no han pogut desenvolupar-se en entorns reals.  


- Quines proves pilot podrien considerar-se ja cas d’èxit?

Tot i el poc temps que portem amb la iniciativa en marxa ja disposem de 35 municipis i 40 empreses que formen part de la xarxa i s’estan realitzant proves pilot en diversos municipis entre les que podem destacar proves que s’han realitzat a Barcelona per la detecció de apartaments turístics il·legals utilitzant el BigData, la de Mollerusa amb una plataforma avançada de mesurament del soroll en la via publica i la de Figueres amb una solució per a mesurar els patrons de moviment de la població en els carrers comercials.
 

- Les empreses catalanes que vulguin fer proves dels seus productes smart poden adreçar-se a aquesta Xarxa d’UrbanLabs?

Catalonia SmartLab és el punt de referència al qual es poden adreçar totes les empreses que cerquen un municipi català per fer proves dels seus projectes innovadors en l’àmbit “smart”. Disposem d’una oficina tècnica que actua com a finestreta única i s’encarrega de gestionar la relació amb les empreses interessades en realitzar proves pilot que també els connecta amb els responsables dels ajuntaments que podrien estar interessats en la realització d’una prova pilot al seu municipi. Podeu trobar tota la informació del projecte al web de SmartCAT. 
 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top