- Com està evolucionant el món de la recollida selectiva els darrers anys?
Bé, com a empresa amb molts anys d’experiència hem pogut viure un canvi considerable pel que fa la recollida dels residus. Com ja sabem, la recollida de residus va començar amb carro i cavall recollint porta a porta tot el residu barrejat. Desprès d’això, es varen ficar contenidors al carrer per dipositar tots els residus en un mateix contenidor i finalment es va passar a posar 5 contenidors de colors diferents.
Actualment estem tornant a la mateixa dinàmica d’un inici però amb objectius molt diferents; poder fer una separació del residu el més acurada possible, això implica canviar l’hàbit i el control en tot moment.
1. Proporcionar la informació i l’envàs correcte a l’usuari per classificar i treure a la porta de casa (moment en que es genera el residu).
2. Instal·lar un control d’usuari als cubells i contenidors per identificar, educar i/o premiar de forma justificada.
3. Posar identificació i sensors als cubells, contenidors i papereres per identificar si estan plenes i poder fer un servei de recollida més eficient i sostenible, també per certificar com treballa el servei de recollida contractat.
Aquesta evolució ens aporta beneficis en tots els àmbits; sostenible, mediambiental, econòmic i social.
Com més bé separem a casa, més qualitat del residu s’aconsegueix, més es redueixen els costos de transformació i a més qualitat i millor preu s’aconsegueix un producte reciclat. D’aquesta manera també reduïm molt considerablement el cost de portar els residus a l’abocador igual que la contaminació ambiental que això genera.
Al 2021 a Catalunya estàvem a un 46% de la taxa de reciclatge i un 36% arreu d’España aproximadament, aquest 2022 segur que hem millorat però encara ens queda molt camí per aconseguir aprendre a dipositar un bon residu per ser transformat i no cremat o enterrat.
- Quines solucions tecnològiques s’estan demanant?
Com hem comentat anteriorment, un control de l’usuari i del servei de recollida:
1. Posar Xips als contenidors per certificar una traçabilitat i una correcta gestió de la recollida selectiva.
2. Instal·lar controls d’accés als contenidors i/o illes de contenidors amb identificació de l’usuari, d’aquesta manera es pretén donar un servei d’emergència per l’usuari que no pot treure el residu al dia que toca o té una segona residencia.
3. Plataforma software Back Office per mostrar tota la informació a l’entitat pública encarregada de controlar el sistema de gestió de residus, i el Front Office per oferir tota la informació d’interès a l’usuari final com el calendari de recollida, els punts d’emergència existents, deixalleries, punts verds, serveis de recollides, incidències...
- Vostès no només aposten per la tecnologia sinó també per productes sostenibles
Apostem per envasos fabricats amb un percentatge de plàstic reciclat per fer la recollida selectiva dels residus. Mobiliari urbà i de platges, parcs infantils o material per la construcció, aquests en plàstic 100% reciclat.
- A nivell de mobiliari urbà, quines són les novetats que té Alquienvas?
Tenim una nova línia de parcs infantils, workouts, pipi-cans i la divisió smart citiy. En aquesta última línia estem treballant molt per oferir uns productes combinats de plàstic 100% reciclat amb una tecnologia autònoma que ens permet oferir un producte ecològic, sostenible i autosuficient. Actualment la nostra novetat es el Banc Viva Smart. També oferim panells informatius, aparca bicis, aparca patinets, marquesines... tot autosuficient amb plaques solars i bateries i materials molt duradors.
- Quan parlem del Banc Smart, què el fa intel·ligent comparat amb altres bancs?
Un producte el fa intel·ligent quan per ell mateix controla la seva capacitat i rendiment.
En el cas del nostre Banc Smart, a banda de portar un sistema que permet la recarrega de dispositius electrònics com telèfons mòbils o tauletes, i portar un LED que s’il·lumina quan es fa de nit o altaveus Bluetooth, es capaç de controlar la energia que li queda per disminuir el seu rendiment a mesura que es queda sense bateria.
També te una plataforma que permet la anàlisis i correccions d’errors, enviar automàticament uns informes dels dispositius que ha carregat, de la recepció solar diària...etc.
- Hi ha subvencions per incentivar la compra d’aquest tipus de mobiliari smart?
Sí, hi ha subvencions Europees que incentiven la compra de materials sostenibles i reciclats, també per a l’ús de energies renovables.
- Tenen algun cas d’èxit de subministrament d’aquests productes intel·ligents, sostenibles i autosuficients?
Sí, per exemple el Banc Smart ja hem subministrat per tota la Província de Pontevedra, concretament amb la Diputació de Pontevedra hem dut a terme un projecte per promocionar el comerç de turisme. Hem subministrat e instal·lat estacions smart per totes les poblacions de Pontevedra equipades amb un Banc Smart, un tòtem publicitari retro il·luminat i unes jardineres de plàstic 100% reciclat amb Ornamentació.
Per a més informació o per contactar amb Alquienvas: AQUÍ