ENTREVISTA A DIONÍS GUITERAS

ENTREVISTA A DIONÍS GUITERAS

ALCALDE DE MOIÀ I VICEPRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA 

“El Projecte ’BCN Smart Rural’ revaloritzarà el sector ramader i agrari, el sector forestal, l’agroindústria, el sector ecològic i el sector comercial”

Els projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) estan emmarcats en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020 promogut per la UE. Avui parlem amb Dionís Guiteras, alcalde de Moià i vicepresident de la Diputació de Barcelona, perquè ens expliqui amb detall el projecte de desenvolupament territorial “BCN Smart Rural”. 


-    Quin és l’objectiu de “BCN Smart Rural”? 

L’objectiu del projecte és impulsar des de l’administració i de la mà del territori la seva economia. No pot ser que el 66% del territori català no sigui actualment viable econòmicament, com a país no ens ho podem permetre. Cap país del nostre entorn ha perdut la possibilitat de donar oportunitats als seus ciutadans visquin on visquin, Catalunya ho ha de fer també.


-    Qui ha intervingut en la definició d’aquest PECT? 

El personal de l’oficina de prevenció d’incendis i desenvolupament agrari de la Diputació de Barcelona, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA i els Grups d’Acció Local (GAL), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), i un munt de persones vinculades al territori.


-    És un pas endavant en la concertació de polítiques público-privades 

Entenem que sí, apostem per aquest tipus de col·laboració, de fet l’ARCA i els grups GAL en són un gran exemple. El territori és viu i té inquietuds, i les institucions públiques tenim l’obligació d’escoltar i dotar d’eines a qui vol créixer. 

-    Quina dotació pressupostària hi ha assignada per dur-lo a terme? 

El PECT “BCN Smart Rural” està dotat amb prop de 3M d’euros.


-    Quins són els projectes temàtics d’aquest PECT? 

Ens hem marcat l’acompliment dels següents objectius:

•    La creació de 3 espais-test agroforestals al 2020.
•    Una reducció anual estimada per a produir energia renovable de 3.226 Tones/ equivalents a través d’un model de gestió forestal que permeti crear les condicions per a mantenir Zones d’Actuació Prioritària (ZAP) en la prevenció d’incendis forestals mitjançant l’aprofitament de la biomassa i la presencia de ramaderia extensiva tot generant mosaic agroforestal.
•    La formació de 200 treballadors forestals amb certificació professional.
•    La construcció de 8 equipaments de suport a la transformació de productes agroalimentaris i forestals de proximitat: escorxadors modulars de baixa capacitat en cada territori participant, obradors agroalimentaris d’ús compartit, i la creació d’un espai innovador multi ús per a la transformació de productes forestals.
•    La creació de 3 bancs de terres.


-    Quins sectors es revaloritzaran a través d’aquest programa? 

El sector ramader i agrari, el sector forestal, l’agroindústria, el sector ecològic i el sector comercial. En definitiva,  esperem que el “BCN Smart Rural” beneficiï als nostres pobles. 


-    S’aplicaran polítiques transversals a nivell d’economia, formació, salut, cultura, oci...? 

Sí. De fet dotar d’eines i oportunitats al sector primari repercuteix directament als nostres pobles i ciutats d’una manera transversal, crear riquesa i oportunitats de treball genera sinèrgies que revitalitzen les estructures econòmiques i socials del territori.


-    Hi ha fet algun càlcul de possibilitats de negoci i impacte econòmic que pot generar aquest projecte en les zones rurals? 

No com a tal, de fet les sinèrgies que es poden crear fan molt difícil calcular d’entrada l’impacte que pot tenir el projecte. De tota manera, esperem que sigui molt important.


-    Ja que parlem d’smart, les TIC seran importants? 

Sí.  Aquest és un dels handicaps que tenim al món rural, l’accés a les noves tecnologies per lluitar amb el món urbà amb les mateixes condicions, almenys similars...


-    Seria molt positiu pel territori deixar d’exportar capital humà a les ciutats i aconseguir repoblar les zones rurals, ho aconseguireu?

És imprescindible, el món rural ha perdut la batalla demogràfica, cada cop som menys les persones que vivim en un territori cada cop més car i més complex de gestionar. Cal donar oportunitats als nostres joves i que, un cop formats fora, tinguin l’opció de tornar als pobles en condicions, i no només això, hem de ser capaços de ser atractius per qui havent nascut a la ciutat tingui ganes d’una nova vida als nostres pobles.


 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top