L’Eduard Victoria, tècnic i gestor de les comunitats energètiques de la Fundació Europace, ens explica el paper clau dels ajuntaments en la consecució dels objectius energètics de Catalunya.
- Quins són els objectius marcats per Catalunya en matèria de transició energètica?
Catalunya té objectius ambiciosos de transició energètica, aquests inclouen reduir el consum d'energia final en un 30,3% i la intensitat energètica en un 57% per a l'any 2050. També busca disminuir la dependència energètica exterior fins al 6,7% i instal·lar 12.000 MW addicionals d'energies renovables per a l'any 2030 (PROENCAT 2050).
De cares al 2030 l'objectiu és reduir les emissions de CO2 com a mínim un 55% (en relació amb els nivells de 1990) amb l’objectiu final d’assolir la neutralitat en carboni al 2050 involucrant activament els ciutadans en aquest procés de canvi, incloent mesures a favor de les fonts renovables i les tecnologies de millora de l’eficiència energètic per a la mitigació del canvi climàtic.
En aquest procés, els ajuntaments juguen un paper fonamental, tenen un rol essencial en la mobilització ciutadana, la conscienciació, la participació i l'empoderament dels ciutadans. És important que treballin de manera conjunta amb altres agents per aconseguir aquests objectius ambiciosos de transició energètica.
- Quina és la manera en què els ajuntaments poden complir aquests objectius marcats?
Els ajuntaments poden contribuir a l'assoliment dels objectius marcats en diverses formes. Una de les estratègies clau és fomentar i promoure les comunitats energètiques.
Les comunitats energètiques són una eina molt interessant, però molts ajuntaments s’enfronten a barreres tècniques i jurídiques per a la seva implementació efectiva; hi ha dubtes sobre com conscienciar adequadament la ciutadania, com dissenyar el projecte, quina fórmula jurídica utilitzar i com implicar la ciutadania en aquestes comunitats. També necessiten suport en el procés de licitació i durant la implementació i operació de les comunitats. En resum, hi ha un gran desconeixement i una necessitat flagrant de suport per part d'experts en aquest àmbit.
- I la Fundació Europace pot ajudar en aquest procés?
Absolutament! La Fundació Europace neix amb l'objectiu d'impulsar i accelerar la transició energètica per tal d'assolir els objectius establerts en el termini previst.
Des de la Fundació Europace oferim un acompanyament integral als ajuntaments en tots els aspectes mencionats anteriorment, incloent la conscienciació, el disseny dels projectes, les fórmules jurídiques, la participació ciutadana activa i l'assistència en els processos de licitació i implementació de les comunitats energètiques.
Després de desenvolupar els programes Domus, oficines de finestreta única d’acompanyament integral al ciutadà, hem observat una gran demanda en el camp de la fotovoltaica i l'autoconsum compartit, aleshores hem començat a treballar en una línia que impulsa aquestes comunitats energètiques tan necessàries i efectives per part dels municipis de Catalunya. A més a més, a la Fundació Europace hem desenvolupat un model privat amb participació pública, innovador a Catalunya, que és una bona alternativa a l’habitual model públic amb participació privada.
- Quines diferències hi ha entre aquests 2 models de comunitats energètiques que impulseu a través dels ajuntaments?
En la modalitat pública l’ajuntament assumeix totes les tasques administratives, de coordinació i definició del projecte, els costos inicials, s’ha de fer càrrec del manteniment de la instal·lació, així com de la gestió energètica (interna o externa) i aporta al ciutadà una facilitat de participació amb una concessió temporal de la participació.
En la modalitat privada els membres de la comunitat adopten un rol molt més proactiu amb molta implicació a la comunitat assumint la gestió d’aquesta, la inversió inicial global, el manteniment, i l’ajuntament fomenta la participació ciutadana sense gestions complexes que poden dificultar i retardar en excés la creació de la comunitat.
El model privat és innovador a Catalunya i des de la Fundació Europace estem experimentant que hi ha un gran interès per ambdues parts involucrades, ja que des de la Fundació Europace afrontem les barreres i dificultats amb què es troba l’ajuntament i, al mateix temps, fem partícip i empoderem a la ciutadania, dues tasques imperatives per fer possible la Transició Energètica.
Si teniu interès en saber com la Fundació Europace us pot ajudar a impulsar les comunitats energètiques al vostre municipi i quins tipus de models es poden dur a terme, contacteu a través del 972 27 91 36, enviant un correu electrònic a info@fundacioeuropace.com o també podeu consultar els projectes a www.fundacioeuropace.com.