ENTREVISTA A ENRIC PÉREZ CASAS

ENTREVISTA A ENRIC PÉREZ CASAS

DIRECTOR COMERCIAL DE FUNDACIÓ MAP
"La contractació de serveis a un CET és la millor política social directa que pot fer un ajuntament"

Sobre FUNDACIÓ MAP: entitat sense ànim de lucre que treballa per oferir els suports necessaris perquè les persones amb discapacitat i risc d’exclusió social del Ripollès puguin millorar la seva qualitat de vida. Compta amb un Centre Especial de Treball que ofereix Serveis d’impressió i material d’oficina Packton, Jardineria i Forestal, Destrucció de paper confidencial, Bugaderia Industrial i Neteja Industrial, entre d’altres.

La Fundació MAP és una entitat sense ànim de lucre que treballa per oferir els suports necessaris perquè les persones amb discapacitat i risc d’exclusió social del Ripollès puguin millorar la seva qualitat de vida. L’entitat compta amb una àrea social i amb una àrea laboral, dins de la qual té un Centre Especial de Treball, el CETMAP, que ofereix una xarxa d’activitats productives i de serveis que harmonitza els valors socials, econòmics i comercials, amb la generació de riquesa i la creació de llocs de treball en el territori. Consta de diferents línies de negoci com els Serveis d’impressió i material d’oficina Packton, Jardineria i Forestal, Destrucció de paper confidencial, Bugaderia Industrial i Neteja Industrial, entre d’altres.
 

- Què és una empresa d’economia social?

Una empresa d’economia social es defineix per ser una organització empresarial que es fonamenta en la valoració de la persona i el seu entorn per davant del capital. Nosaltres som una organització sense ànim de lucre i el més important per a nosaltres és que les persones amb discapacitat i risc d’exclusió social del nostre entorn, el Ripollès, tinguin feina, creant llocs de treball adaptats a les diferents capacitats de les persones. Aquest fet comporta riquesa i ajuda al desenvolupament del territori, alhora que repercuteix positivament en la situació de la persona contractada. És aquest el valor social afegit del qual parlem.
 

- Com promouen la inclusió laboral de les persones amb discapacitat?

D’una banda, amb programes de formació i inserció laboral com l’INCORPORA de “la Caixa”, des del qual fem un acompanyament per a la integració laboral a l’empresa ordinària. I, d’altra banda, a través d’un Centre Especial de Treball, el CETMAP, un tipus de treball anomenat protegit. El teixit empresarial del Ripollès ens permet poques insercions a empreses ordinàries pel fet que moltes són petites i mitjanes empreses, algunes de familiars, que no poden assumir aquest tipus de contractació. Per això tenim tantes persones contractades a través del CETMAP i hem esdevingut una empresa més del  nostre entorn. L’estratègia de sostenibilitat del CETMAP passa per diversificar les línies de negoci vinculades a sectors generadors d’ocupació a la nostra comarca. Per això comptem amb activitats industrials, mediambientals i del sector turístic i de serveis.
 

- Quantes persones treballen al Centre Especial de Treball (CET)?

Vam tancar l’any 2014 amb 150 persones contractades, 89 homes i 61 dones.
 

- I quin és el percentatge de persones discapacitades?

D’aquestes 150 persones, 116 tenen certificat de discapacitat. Un 48% tenen discapacitat intel•lectual, un 29% física o sensorial i un 23% malaltia mental. A més, un 79% són treballadors amb especials dificultats, això vol dir que tenen un percentatge de discapacitat superior al 33% (psíquica i malaltia mental) i superior a un 65%, en cas de discapacitat física o sensorials. Una altra dada interessant és que aquests treballadors tenen una edat mitjana de 45 anys i una antiguitat mitjana de 10 anys.


- Quin volum de negoci genera el CETMAP?

L’any 2014 vam tancar amb un volum de facturació d’uns 3,3 milions d’euros. Les seccions amb més volum de facturació són Mapcable (cablejats elèctrics, muntatges industrials, packaging i embossats) i jardineria i forestal.


- La majoria de Centres Especials de Treball de Catalunya ofereixen serveis de jardineria i forestals, temes de neteja, manipulats, etc. Però poques vegades veiem que ofereixin serveis d’impressió i material d’oficina. Ens podria explicar amb detall en què consisteixen aquests serveis?

És un servei pel qual estem apostant molt i que està donant molts bons resultats. Pel que fa als serveis d’impressió, es tracta d’analitzar les necessitats d’impressió del client i d’oferir-li la millor solució. Aquests serveis inclouen la instal•lació i el manteniment d’equips, el servei de cost/copy (pagament per ús), el servei tècnic i reparació d’avaries, el subministrament de consumibles i la monitorització remota d’equips. I tot amb un finançament a mida. També venem tòners remanufacturats i ecològics Packton i tòners originals i compatibles. I pel que fa al material escolar i d’oficina, es tracta de cobrir les necessitats de material d’una manera còmoda, ràpida i al millor preu. Per això disposem d’una botiga en línia i d’una botiga física a la seu de la Fundació MAP, a Ripoll.
 

- El servei es limita a nivell territorial o donen cobertura a  tot Catalunya?

La veritat és que donem cobertura a tot Catalunya i amb alguns clients també servim material a Espanya i a països europeus com Portugal, ja que tenen oficines o botigues pel territori peninsular i insular.
 

- Així també es poden comprar els seus tòners ecològics on-line

Sí, a través de la pàgina web www.toners.cat. Els tòners Packton contribueixen a la preservació del medi ambient. Són entre un 30 i un 70% més econòmics que un tòner original i tenen el mateix rendiment i qualitat d’impressió.
 

-Qui compra els seus productes realment està fent alguna cosa més que comprar, no?

Sí, nosaltres en diem compra amb valor social afegit perquè amb aquesta compra estan ajudant a mantenir els llocs de treball de les persones amb discapacitat i risc d’exclusió social contractades. Per a moltes d’elles tenir una feina ho és tot i els aporta una seguretat i uns beneficis socials inestimables. Una dada interessant és saber el nivell de satisfacció que tenen pel fet de treballar a la Fundació MAP. L’última enquesta, del 2014, ens dóna una puntuació de 9,11 sobre 10. Aquesta satisfacció es trasllada a la feina que fan i poder contribuir a que aquesta roda funcioni és un valor afegit, és fer alguna cosa més que comprar.
 

- I el preu és igual de competitiu que altres del mercat?

Sí, sinó no seríem on som ara. Ens hem de posicionar com qualsevol altra empresa i oferir uns preus competitius perquè només amb el valor afegit no n’hi ha prou. Oferim un bon servei i uns productes de qualitat i normalment ajudem els nostres clients a reduir i optimitzar costos.
 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top