L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), la xarxa de Grups d’Acció Local de Catalunya, conjuntament amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) formen part de la comissió redactora nomenada per la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb l’objectiu d’elaborar una Agenda Rural de Catalunya en consonància amb altres agendes catalanes i europees per dibuixar les línies de desenvolupament rural dels propers anys.
En parlem amb Francesc Lluch:
- Com a representant d’ARCA, què creu que aporten ARCA i els diferents Grups d’Acció Local al desenvolupament rural de Catalunya?
Transmetre les diferents necessitats reals de territoris rurals i també les mancances que poden tenir petites i mitjanes empreses pel seu creixement i desenvolupament. Mitjançant els GAL es treballa directament amb el teixit empresarial de les zones rurals, amb les ajudes del programa Leader, però també es destinen molts esforços a dinamitzar les zones rurals a partir de projectes de cooperació que donen resposta als principals reptes del món rural i que també es treballen a l’Agenda Rural (despoblament, energia, digitalització, etc.).
- El passat mes de març va finalitzar la primera fase d’aportacions inicials a l’Agenda Rural de Catalunya, un gran pas endavant pels territoris rurals del nostre país. Quina valoració en fa?
Positiva. Hi ha haver una alta participació amb més de 250 aportacions inicials al formulari que vam fer públic, i això significa que hem rebut més de 2.000 accions que estem treballant per preparar la segona fase de participació. Aquesta alta participació i ens ha d’ajudar a lluitar d’una manera positiva i real contra el despoblament que és una de les veritables “xacres” de la nostra societat rural.
- Un dels reptes que tenim com a país és la d’orientar bé les ajudes europees destinades als territoris rurals. La gestió de les ajudes europees vinculades als diferents fons europeus està molt compartimentada. Creu que les estratègies de desenvolupament econòmic que afecten als territoris rurals haurien de ser comunes i orientades en la mateixa direcció?
Si, però es evident que encara ens falta molta concreció de com es materialitzaran aquests ajuts. Actualment sembla que una gran part dels diners que vindran d’Europa per a la reactivació econòmica es vehicularan a traves de les diputacions provincials. Alhora s’haurà de veure com es queden els pressupostos dels diferents fons europeus, com es fan compatibles amb els fons de reactivació econòmica, i finalment, veure quines opcions hi ha d’orientar i compatibilitzar aquests fons per a un desenvolupament rural transversal.
- Un altre dels reptes importants per als propers anys és fer més eficient la governança territorial. Creu que el model de governança territorial actual (Generalitat – Diputacions – Consells Comarcals – Ajuntaments – Agents del territori) funciona correctament. Quines millores proposaria?
Tot és millorable, i crec que un sistema que ajudaria a ser més pràctic i àgil seria la implantació de les vegueries.
- A més a més d’aquest reptes, quins temes consideres cabdals i prioritaris que l’Agenda Rural tingui en consideració?
La mitigació del canvi climàtic, el desplegament de les energies renovables al territori, la gestió de la massa forestal de Catalunya, el turisme interior, productes agrícoles ecològics i de qualitat, etc. Penso que s’ha de tenir en consideració a tots els sectors econòmics, socials i culturals per poder disposar d’una Agenda Rural de Catalunya potent, global i transversal que ens permeti canviar la visió de la ruralitat a Catalunya.
- Els Objectius de Desenvolupament Sostenible en els que està emmarcada l’Agenda Rural de Catalunya son la base per a un desenvolupament sostenible que forçosament ha de trobar espais de trobada entre les grans ciutats i el territori que les envolta. Què pensa que cal fer per reconnectar ruralitat i urbanitat?
Dotar a les comarques i a l’entorn rural dels serveis necessaris perquè no hi hagi ciutadans de primera i de segona: transport públic de qualitat, connectivitat (fibra i 5G), xarxa de carreteres local adequades a les necessitats reals, política d’habitatge per ajudar a adequar cases rurals a fer-les més efectives per la seva població (eficients energèticament, sense barreres, ...). Construir un relat comú de territori i començar a deixar endarrere les visions oposades de ruralitat i urbanitat.
- L’Agenda Rural de Catalunya recollirà accions a desenvolupar a mitjà i llarg termini pel bé de la ruralitat a Catalunya. Que suposarà per Catalunya disposar d’aquest document?
Primer, tenir una guia i una planificació clara que ens ha d’orientar cap a on destinar els recursos públics. Emmirallar-nos en països del nostre entorn, com per exemple França, que fa temps que hi treballen i els ha donat un excel·lent rendiment. I també que ens constituïm com a territori que siguem totalment eficients per que la gent hi pugui viure i treballar, i no només ser territoris de segona residència o destinats a l’oci.
