ENTREVISTA A FRANCISCO DIÉGUEZ

ENTREVISTA A FRANCISCO DIÉGUEZ

DIRECTOR GENERAL DE L'ITEC

“L’Itec ofereix solucions personalitzades per als ajuntaments, com bases de dades i programari per gestionar processos constructius, a més de formació específica en metodologies i eines adaptades a les seves necessitats.”

Sobre ITEC: L'ITeC és una fundació sense ànim de lucre, creada el 1978, que contribueix a la innovació tecnològica al sector de la construcció.

- Què és l’ITeC?

L’ITeC és una fundació privada sense ànim de lucre, amb un patronat transversal que representa,  molt transversalment, aels principals agents del sector de la construcció, com ara l’administració pública, col·legis professionals, i els representants de les empreses. L’ITeC treballa fermament per a introduir millores per la societat a traves del desenvolupament del sector de la construcció. Som un punt de trobada.


- En què pot ajudar l’ITeC, a les administracions locals i als seus tècnics?

Els podem ajudar en molts aspectes!

-Optimitzant i automatitzant la feina dels seus projectes i obres.
-Aportant-los dades tècniques estandarditzades en tots els àmbits: projecte i obres, sostenibilitat i en manteniment d’edificis. 
-Vetllant pel rigor tècnic i econòmic, garantint la coherència de la informació i de les dades.
-Donant-los eines que permetin la incorporació fàcil d’aquestes dades als seus projectes. 

En resum, els donem la informació tècnica i les eines necessàries, per fer el seu dia a dia més fàcil,  millorant la seva gestió i els seus resultats. I mitjançant aquestes facilitats, ajudem a millorar el servei al ciutadà i la qualitat de vida als seus municipis.


- Com ho fan? Amb quines eines?

Els podem oferir solucions a mesura del que necessitin o vulguin millorar, des de bases de dades genèriques o específiques, programari que permet la gestió de totes les feines necessàries pel procés constructiu. També els podem oferir formació en tots aquests conceptes metodològics, en les eines, etc. 


- Anem a pams. Bases de dades. Perquè ens poden ser útils?

El BEDEC (Base Estructurada de Dades d’Elements Constructius) és una de les més utilitzades al sector, des de la seva creació, ja fa més de quatre dècades. Va començar en format paper, sent només una base de preus. Avui en dia integra, a banda de la informació econòmica, moltíssima més informació, tan tècnica com ambiental. Hi podeu entrar per veure’n l’aspecte a través d’aquest vincle.


- Informació ambiental? Ens pot servir per avançar cap a la descarbonització de la que tothom parla? Hem avançat en el problema del consum de l’aigua?

El BEDEC conté, entre molts d’altres, els indicadors ambientals més habituals associats a un material de construcció, que son:

-    Energia continguda (MJ), altrament coneguda com energia gris.
-    Emissions de gasos d’efecte hivernacle (KgCO2eq), altrament coneguda com petjada de carboni.

Sumant aquests impactes de tots els materials que intervenen a una obra podem calcular la seva petjada de carboni. Aquest és el primer que necessitem saber per avançar cap a la descarbonització d’una manera rigorosa: Quantificar el punt de partida inicial per, a partir d’ell, buscar solucions cada cop menys impactants, i així poder anar millorant els nostres edificis i infraestructures.

No obstant, apart d’això, el BEDEC incorpora més de 20 impactes ambientals, un d’ells ara mateix, en els períodes de sequera actuals, molt important: el consum d’aigua. Podeu veure part de la informació ambiental que conté el BEDEC a través d’aquest vincle.

És un món molt ampli, que ara ens pot sonar aliè i llunyà, però que ens va arribant des d’Europa, cada vegada d’una manera més imperativa.


- Sona complicat tot això, cal molta formació per introduir-ho?

El tècnic que treballi amb el BEDEC no haurà de fer més feina de la que solia fer fins ara. Els impactes ambientals els vinculem a les partides d’obra i als materials de sempre. Amb la feina de fer els amidaments del projecte, escollint partides d’obra i materials, ja venen incloses totes aquestes dades, automàticament. Fins i tot es pot bolcar tota la informació ambiental de projectes antics, per calcular-ne els impactes i poder millorar en futurs projectes similars.


- Això allibera als tècnics de la seva responsabilitat?

Encara que la responsabilitat és dels tècnics, el BEDEC aporta seguretat i confiança ja que els hi però el BEDEC els facilita descripcions precises dels materials i feines necessaris per construir un determinat element constructiu, i també plecs de condicions de compliment obligatori, tot basat en normes d’obligat compliment. Això facilita la feina als tècnics. Paral·lelament a l’ITeC anem actualitzant constantment les definicions als canvis normatius, cada dia més complexos i detallats. Utilitzant el BEDEC el tècnic prescriptor pot centrar-se, per tant, a escollir les solucions més convenients, i confiar que des de l’ITeC mantenim al dia tot el corpus tècnic i normatiu que hi ha al darrera.


- Quins són els principals problemes de les obres? Solen ser problemes econòmics?

Sí, els principals problemes solen ser econòmics. Sovint, es produeixen per una definició imprecisa d’una partida d’obra, del seu criteri d’amidament, o dels seus criteris d’acceptació a l’obra. Les imprecisions porten a interpretacions diferents, valoracions deficients, etc. Fins i  tot pot ser que una definició correcta d’un projecte antic a dia d’avui sigui errònia, per canvi normatiu. Usant el BEDEC tenim definicions rigoroses i actualitzades del que ha d’incloure cada partida d’obra.

En resum, vetllant pel rigor tècnic minimitzem també les desviacions de pressupost.


- I les diferències d’amidament? També generen tensions a les obres, i increments de cost.

L’import d’un pressupost surt del producte dels amidaments pels preus unitaris. És per això que cada cop mirem d’aportar solucions, que millorin el seu càlcul, com la introducció de la metodologia BIM a les nostres eines i bases de dades.  Des de l’ITeC hem creat l’estàndard eCOB, una biblioteca d’objectes BIM, i sobre tot la possibilitat de treballar amb el TCQ de manera sincronitzada amb el model BIM del projecte. Podem extreure dades del model BIM d’un projecte i bolcar-les automàticament als amidaments, de manera que es redueixen dràsticament els errors en aquest sentit, fins i tot quan hi ha modificacions sobrevingudes al projecte. D’això en podem parlar amb més calma i profunditat en una altra entrevista, si ho trobeu interessant. És tot un món.

Tot i això, els preus obtinguts d’algunes bases de dades de vegades no coincideixen amb els preus reals de mercat.

Els preus són de referència. Els darrers anys, per factors geoestratègics diversos, hem patit oscil·lacions de preu importants en alguns materials de construcció i ha estat complex fer-ne un seguiment acurat. Per això a l’ITeC tenim un equip humà dedicat en exclusiva a rastrejar preus de mercat de materials, productes i sistemes. Val a dir que el BEDEC integra tant solucions genèriques com d’altres on hi participen materials i marques concretes de fabricants específics. El preu de les solucions genèriques els calculem en base a mètodes estadístics a partir de diversos preus reals. Els preus de les solucions de fabricants específics els fixa cada fabricant, que els va actualitzant periòdicament. A més, actualment el BEDEC no presenta només, com abans, una foto fixa anual del mercat si no que a través del anomenat BEDEC dinàmic tenim la informació de preus i tècnica actualitzada en tot moment per a que serveixi de consulta als tècnics. Així les variacions de preus tan fortes dels darrers anys han estat recollides al BEDEc dinàmic mes a mes.


- Però els preus també varien molt segons el tipus d’obra.

Correcte. Per exemple, 1m2 de paviment no costa el mateix si forma part d’una gran promoció d’un espai diàfan en una zona industrial ben connectada que si forma part d’una rehabilitació petita en un nucli urbà amb difícil accés, i on amés caldrà construir sense poder desallotjar els usuaris mentre duren les obres. Tot això, el BEDEC, ben utilitzat, ho té en compte.

Configurant correctament el BEDEC abans de començar-hi a treballar, els preus s’ajusten al tipus d’obra que s’està definint, i a la seva grandària. Aprofito per anunciar-vos que aviat aquesta configuració es millorarà per es podrà fer-la encara més pràctica i de manera molt senzilla per part de l’usuari, directament des de la web.


- I com es calculen aquests ajustos de preu segons la mida y el tipus d’obra?

La informació econòmica que conté el BEDEC inclou no només els preus dels materials en sí, sinó també els preus de la ma d’obra i dels mitjans auxiliars i maquinària necessaris per instal·lar un material o equip a l’edifici. Si bé el preu del material en sí pot variar segons volum de compra, sempre ho farà dins uns límits.  Per diferents obres, no obstant, la feina per transportar-lo i col·locar-lo pot variar substancialment. És així com el BEDEC ajusta els preus al volum i els condicionants de cada obra. D’altra banda, el preu de la mà d’obra i els mitjans auxiliars, va associat al rendiment de la feina.


- El BEDEC és sempre el mateix per qualsevol tipus de feina?

El BEDEC projecte i obra és el banc més versàtil i genèric que tenim. No obstant també en tenim de fets a mida per algunes administracions i d’específics d’algunes empreses, segons les seves necessitats. Hi ha institucions que, per exemple, tenen determinades solucions constructives molt testades i saben que son fiables, de cost raonable i de baix manteniment. En casos com aquests els podem fer bancs de dades amb aquestes solucions constructives fetes a mida, per tal que siguin la base dels seus projectes i obres a futur.

També tenim bases de dades específiques per fer el manteniment d’edificis, molt útils per integrar a la gestió del parc immobiliari ja existent. Inclou partides com ara inspeccions tècniques als edificis, revisions i manteniments d’equips com ascensors, climatitzadors, captació d’ACS, extintors, reposició periòdica de paviments, neteja i manteniment de cobertes, impermeabilitzacions, etc. Hi podeu fer una ullada seguint el següent vincle.


- I tota aquesta informació com es pot gestionar?

Amb el TCQ/TCQi, que és el nostre programari per fer la gestió de tot el procés constructiu. Té la versió d’escriptori (TCQ) i la versió al núvol (TCQi). Funciona per mòduls i per subscripció que pot ser anual o mensual, segons la feina que s’hagi de fer en cada moment.


- Quins mòduls del TCQ existeixen?

PRE – Pressupost. Per fer amidaments, pressupostos i generar plecs de condicions tècniques.
GMA - Gestió de Models Ambientals. Per calcular impactes ambientals, generar informes de compliment dels indicadors europeus  LEVELS, descarbonització, etc.
PLA – Planificació. Per preveure la evolució de la obra, planificar tasques, coordinar industrials, preveure certificacions i flux de caixa, etc. 
CER – Certificació. Per fer el seguiment econòmic de l’obra, amb certificacions, desviacions, preus contradictoris, etc.
GCQ - Control de qualitat. Per fer el seguiment documental de tot el control de qualitat de l’obra amb albarans d’acceptació de materials, proves de qualitat diverses, tests, provetes, soldadures, garanties, certificats, etc.
ESS - Seguretat i Salut. Per generar i gestionar informació sobre temes de Seguretat i Salut a l’obra.
MNT – Gestió del Manteniment. Per programar i fer el seguiment de les feines i els agents que intervenen a la gestió i al manteniment del parc edificat.
COF – Licitació i Comparació d’ofertes. Permet el control i la comparativa de les ofertes que es rebin per fer una determinada obra pública, facilitant l’assumpció de criteris objectius, tan econòmics com ambientals. Facilita l’ambientalització de les licitacions públiques.

A banda, també oferim uns altres tres programes, aquests totament gratuïts:

Visual Cost, per presentar ofertes. Permet que empreses constructores puguin opta a presentar les seves ofertes per fer licitacions públiques sense necessitat que contractin cap dels mòduls de pagament del TCQ, ni tampoc cap de les versions del BEDEC.

Speedier i Espreh per simular i predimensionar el cost de millores energètiques als edificis.

Si en voleu més informació podeu trobar-la al web de l’ITeC (Programes)

Aprendre a utilitzar tots aquests programes deu ser complex i deu demanar temps.

A l’ITeC fem formació específica per aprendre a utilitzar tant les nostres bases de dades com els diferents programes. Tenim cursos ja definits, organitzats per mòduls i per nivells, però també podem fer una formació específica a mesura de les necessitats que tingui un client concret. Hem fet formacions a mida per despatxos d’arquitectes, enginyeries, empreses constructores, ajuntaments, Generalitat, etc. Amés, els cursos poden ser online, presencials a l’ITeC o fets a la seu del client, si hi ha un número d’alumnes suficient. Ens adaptem.


-Veig que centren molt la formació als seus productes.

No només. També oferim formació sobre temes cada cop més rellevants al sector, per exemple sobre metodologia LEAN, contractació col·laborativa, Last Planner System, 5S, com ambientalitzar projectes de construcció, Certificacions ambientals com BREEAM, criteris ambientals com LEVELS, aspectes de WELL, etc. També hem fet formació a nivell de postgrau universitaris sobre digitalització de la sostenibilitat, en col·laboració amb la UPC.


- Tenen formació sobre BIM? 

Tenim un curs molt recomanable d’introducció al món, la metodologia i a moltes eines BIM.

Convé molt no confondre el món BIM només amb el modelat BIM, i menys encara limitar-nos a voler aprendre com modelar amb un programa específic, i pensar que amb això ja en sabrem, de BIM. El BIM és un món molt extens al qual hi podem entrar des de molts punts diferents en funció del que necessitem.

Als tècnics de l’Administració pública, per exemple, potser saber modelar no és el que els pot resultar més interessant. En molts casos segurament us pot ser molt més útil aprendre quines eines podeu utilitzar (algunes de gratuïtes o de baix cost) per poder supervisar o auditar els models BIM que equips externs generin pels projectes municipals, per exemple. O eines que us permetin fer-ne el seguiment durant la construcció. O per fer-hi la gestió de l’edifici un cop estigui en fase d’ús. Les utilitats del BIM son extensíssimes, i estan en un constant creixement.

A banda, és clar, també oferim formació més específica sobre com treballar de manera coordinada amb el TCQ i diverses plataformes de modelat BIM com ara Allplan, Archicad o Revit.


- Ja treballen amb administracions locals?

Des de sempre que hem col·laborat amb ajuntaments, diputacions i altres nivells de l’administració pública. Són un camí molt important a seguir, si volem a fer canvis a la societat. 

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top