ENTREVISTA A GERARD LLOBET

ENTREVISTA A GERARD LLOBET

REGIDOR D'URBANISME, HABITATGE I MEDI AMBIENTE A L'AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚ
 
“Tenim l’objectiu des del govern de la ciutat de donar suport a aquelles iniciatives que aporten innovació social”

 

Des de principis d’aquest any l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú accepta el pagament de certes taxes en turutes. La turuta és la moneda social que l’associació ECOL3VNG va crear per a impulsar un nou model d’economia a la ciutat. El nom va sorgir de la música de les comparses carnavalesques, amb un significat vinculat a la cooperació i l’optimisme.
 

- Què són les turutes i com s’utilitzen?

La turuta és una unitat de valor que permet intercanviar tot allò que volem com si fos un euro local. És un projecte que neix per part de l’associació ECOL3VNG, que aposta per un nou model ecosistèmic, econòmic i ecològic local, al qual l’Ajuntament ha reconegut oficialment i s’hi ha adherit.

Permet sobretot orientar-se, d’acord amb l’estratègia de l’associació, a oferir i intercanviar productes de segona mà, productes artesanals, elaborats, serveis, coneixements, etc.

 
- L’ Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és el primer ajuntament de l’estat que permet pagar taxes amb moneda social. Com va sorgir l’idea?


Fa dos anys que l’Ajuntament va començar de forma pilot una proposta per poder sumar-se a aquesta iniciativa. Tenim l’objectiu des del govern de la ciutat de donar suport a aquelles iniciatives que aporten innovació social, i a més, l’Ajuntament ha reconegut pel Ple la turuta com una moneda local de la ciutat. Com a administració també ens hem adherit a la iniciativa amb un conveni amb l’associació promotora, de manera que nosaltres oferim projectes per incorporar a la moneda social: els horts socials, el projecte sumem energies i el mercat de segona mà. Enguany amb les ordenances fiscals, apostem per poder fer el pagament en turutes d’algunes accions també relacionades amb projectes socials, com pot ser la tramitació dels animals domèstics, l’ús de taules de Mercat de Segona mà i intercanvi, l’ús de carpes a la Festa de l’animal i la utilització dels horts municipals.

-  Com es poden obtenir turutes?

Cal dirigir-se a l’associació, i oferir productes o bé incorporar-se en un projecte de millora social. L’entitat té la seva seu al CRIA (Centre de Recursos i Informació Ambiental), un espai municipal dedicat al medi ambient i la sostenibilitat.


- Per a què s’utilitzaran les turutes recaptades amb aquest mètode de pagament?

Les turutes permeten a l’Ajuntament rebre aquest unitat d’intercanvi que podem utilitzar per obtenir serveis a canvi, sempre relacionats amb els projectes socials que van d’acord amb l’esperit del model de transició social i econòmica cap a unes ciutats i un planeta més sostenibles.
 

- Actualment es poden pagar amb turutes part de les taxes relatives als animals domèstics, el mercat de segona mà i els horts municipals. Tenen previst ampliar el pagament amb turutes per a altres taxes?

De moment només ens centrem de forma experimental en aquests serveis.
 

- En quins altres àmbits municipals creu que es pot promocionar l’ús de la moneda social?

Pensem que iniciatives com aquesta poden estendre’s sobretot a tot allò que té relació amb projectes i finalitats que cerquen promocionar la proximitat: mercats municipals, promocions dels productes de quilòmetre zero, i que tinguin un retorn social.
 

- Com creu que poden contribuir els ajuntaments a generar més economia local?

Els ajuntaments hem d’actuar i pensar en xarxa, el món i el planeta està superat per les fronteres, i som des de cada comunitat local els que hem de liderar la innovació en apostes estratègiques. En aquest sentit, ja fem i compartim iniciatives per exemple a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la  Sostenibilitat, o en projectes relacionats amb l’Economia Social.

 

 

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top