- Com va sorgir Esport3?
Neix a l’any 1983, vinculat a la realització dels primers programes d’activitat física per a gent gran de Catalunya.
- Molts ajuntaments treballen envers un envelliment actiu de la seva població. Quan un hi treballa dia a dia, com veu l’evolució d’aquest envelliment i quines polítiques creu que cal potenciar?
L’envelliment és un fenomen que està en constant redefinició. Per una banda, les persones de 60 anys, no se senten velles i les pràctiques de lleure les duen a terme de forma integrada conjuntament amb altres grups d’edat. D’altra banda, l’edat de jubilació es modifica d’any en any fins la barrera dels 67 anys. Per últim, cada vegada és més gran el percentatge de persones que tenen 100 anys o més. Per tant, cal plantejar polítiques d’envelliment actiu que tinguin en compte aquests tres grans grups d’edat:
• Gent gran jove.
• Gent gran amb un envelliment satisfactori.
• Persones amb envelliment vulnerable.
- L’activitat física és molt important però a vegades pot semblar difícil arribada una edat. Com enfoquen els programes d’exercici físic per aquest col·lectiu?
La segmentació del col·lectiu en funció de les tipologies marcades anteriorment és fonamental per dissenyar programes dirigits a la gent gran:
o Gent Gran Jove: desenvolupament de programes específics de fitness.
o Gent Gran Saludable: desenvolupament de programes específics socio recreatius, amb un component recreatiu i relacional prioritari.
o Gent Gran Vulnerable: desenvolupament de programes específics d’estimulació física i cognitiva.
- Com fomenten la socialització de la gent gran?
Aquest és un dels objectius especials de cada sessió, tot i que en el segment de Gent Gran Saludable es desenvolupa de forma específica, amb el foment d’activitats fins i tot complementàries, com sortides, trobades culturals, visites d’interès del grup,...
- El Parlament Europeu i el Consell d’Europa recomanava potenciar el paper de la gent gran dins la societat. Quins programes tenen destinats a això?
E3 potencia programes de lleure, més enllà dels propis d’activitat física, des d’una perspectiva de participació activa i de foment de propostes de voluntariat liderades per les pròpies persones grans.
- Tenir menys gent amb risc d’exclusió social sempre és un repte, però molt especialment si parlem de gent gran, com s’afronta aquest tema des d’E3?
Des dels programes de lleure es fomenten polítiques de detecció dels casos de potencial exclusió social o de vulnerabilitat, derivant cada cas a serveis especialitzats de caràcter social, sanitari o comunitari, per al seu abordatge.
- Una nova tasca que han assumit moltes entitats i serveis socials d’ajuntaments han estat els menjadors socials. E3 també s’hi implica, de quina forma?
E3 gestiona espais de menjadors socials de dues formes diferenciades:
o Gestiona directament el servei contactant amb empreses especialitzades que subministren el servei als usuaris.
o Gestiona el control de la qualitat d’aquest servei.
- L’internet de les coses comença a tenir un futur prometedor per tenir cura de la gent gran. E3 ha entrat en aquest àmbit?
El procés d’incorporació de les TIC’s en el col•lectiu de gent gran s’està duent a terme a diferents velocitats segons el col·lectiu al que s’adreça. La gent gran més jove ja veu amb normalitat sistemes de control de paràmetres corporals que ajuden a millorar la seva qualitat de vida. El repte és incorporar aquests instruments a les persones més grans. En aquest sentit, cal fomentar programes que ajudin a disminuir la bretxa digital intergeneracional. Aquesta, per tant, és una prioritat per a nosaltres entre els col·lectius més grans i necessitats.
- També treballen amb el teixit associatiu per tal de promoure’l, com ho fan?
Dintre dels equipaments de lleure, que conviuen col·lectius de gent gran, es fomenten programes que assessoren i donen suport a comissions o juntes d’entitats que representen a aquest tipus de col·lectius. La nostra tasca és empoderar aquest col·lectius per a que puguin ser més autònoms i augmentin el seu Capital Social.
- Quines són les activitats més innovadores que han dut a terme darrerament?
Les activitats que tenen com a finalitat incorporar i compatibilitzar la utilització de les noves tecnologies i les xarxes socials entre el col·lectiu de gent gran són les més demandades actualment i amb les que estem fent més esforços:
o Coneixement d’aplicacions específiques per necessitats relacionades amb la gent gran.
o Utilització de les xarxes socials per a la pràctica físico corporal o la comunicació intergeneracional és un altre dels objectius més potenciats.
- A banda del que són pròpiament els programes d’activitats, vostès gestionen instal·lacions, de quin tipus?
De fet, prioritàriament el que fem és gestionar equipaments de lleure, que en la seva major part inclouen col·lectius de gent gran. Com a conseqüència, els serveis professionals i per tant, les activitats que se’n deriven, es gestionen des d’una perspectiva integradora conjuntament amb ells.
- Quins són els seus principals clients?
Els plans comercials derivats de cada programa tenen una doble perspectiva:
o Les institucions que recolzen el programa, marcant les línies directrius d’intervenció, el control de qualitat en la seva implantació en el territori, que suporten el cost més important del mateix. En general es tracte d’Institucions públiques com ajuntaments, diputacions o Generalitat.
o Els usuaris sobre els que recau el servei directe.