La Vall de Camprodon està engegant un nou projecte per adaptar l’agricultura i ramaderia al canvi climàtic. Es tracta del projecte “Valls Circulars” que s’emmarca dins d’un projecte global d’especialització cap a la Bioeconomia de la Vall. Parlem amb Joan Faig, President de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon que lidera aquest projecte, per conèixer els detalls.
- Quins són els objectius principals del projecte “Valls Circulars” i com espera que aquests objectius transformin la Vall de Camprodon?
El projecte “Valls Circulars” té diversos objectius principals que busquen transformar de manera sostenible el sector agroalimentari de la Vall de Camprodon. Aquest sector, especialment la ramaderia extensiva, és estratègic per la generació d’ocupació que promou, el nombre d’empreses que engloba i el seu impacte positiu en la gestió i conservació del paisatge de muntanya.
Els principals objectius que esperem aconseguir amb aquest projecte són generar coneixement a partir d’una diagnosi i anàlisis del sector agrari a la Vall, contribuir a millorar la rendibilitat productiva i econòmica de les explotacions i adaptar les activitats agràries al canvi climàtic.
Esperem poder revertir aquest coneixement a través de sessions formatives i mentories als productors de la Vall per a acompanyar-los en la diversificació agrària d’acord amb els resultats de l’estudi analític i les propostes agronòmiques definides pel projecte. Per últim, la cirereta del projecte, seria crear una xarxa de producció local de qualitat.
- Quins són els principals reptes als quals s'enfronta la pagesia a la Vall de Camprodon i com “Valls Circulars” preveu superar-los?
Com a tot el territori, la pagesia de la Vall de Camprodon s’enfronta a molts reptes globals, com l'envelliment dels actuals agricultors, els baixos preus dels productes agraris, els costos creixents de producció i la baixa rendibilitat, la necessitat d’adaptar-se a noves tecnologies i pràctiques sostenibles, o, l’adaptació de les explotacions al canvi climàtic que afecta les collites i la ramaderia.
Per tal de superar aquests reptes, el projecte “Valls Circulars” pretén facilitar l’accés a noves pràctiques i tecnologies sostenibles, fomentar la diversificació de cultius, promoure pràctiques agràries resilients al canvi climàtic, així com acompanyar la incorporació de joves al sector agrari mitjançant programes de formació.
- Per dur a terme aquest projecte han hagut de contractar una empresa externa, quines accions tenen previstes?
Sí, per la Mancomunitat ha suposat moltes novetats impulsar aquest projecte, entre elles realitzar una licitació pública per contractar una empresa que, juntament amb la coordinació tècnica, serà l’encarregada d’elaborar una diagnosi de la situació actual del sector agrari a la Vall de Camprodon, realitzar una anàlisi de les característiques agronòmiques, identificar iniciatives innovadores i exitoses en altres zones de muntanya, proposar noves produccions i tècniques productives innovadores, dissenyar, executar i supervisar almenys sis proves pilot segons els criteris de producció agrària ecològica.
Per contribuir a la transferència de coneixement, també són els encarregats de realitzar sessions formatives grupals i proporcionar mentories personalitzades. Aquestes accions permeten transferir els resultats de l'estudi i les propostes del projecte, així com acompanyar el sector ramader en la diversificació agrària i la introducció de noves tècniques productives o d’adaptació al canvi climàtic.
Per finalitzar el projecte, ens queda pendent, un cop tinguem les propostes concretes de les proves pilot i les possibles ubicacions, realitzar una nova contractació per adaptar les parcel·les on es duran a terme i adquirir el material necessari.
- Quin paper jugarà la formació i les proves pilot en el projecte, i com s'assegurarà que els pagesos puguin aplicar aquests coneixements de manera efectiva?
La formació, ja sigui a través de sessions grupals o a través de mentories personalitzades, així com la transferència del coneixement adquirit amb les proves pilot és l’eix fonamental del projecte. No volem que sigui un estudi de l’administració que es quedi al calaix, sinó que contribueixi al coneixement del propi sector i a l’impuls de noves iniciatives agràries a la Vall.
Veient l’interès demostrat pel propi sector en aquest inici del projecte en rebre formació i assessorament sobre diversificació agrària i adaptació al canvi climàtic, pensem que permetrà aplicar aquests coneixements de manera efectiva.
- Com s’ha finançat aquest projecte?
Aquest projecte, tot i que ara es presenta al públic i al sector agrari de la Vall, compta amb gairebé dos anys de treball intern per part de moltes entitats tan públiques com privades. Va néixer arran de la Jornada de captació d’idees de la Fundació Comunitària de la Vall de Camprodon, que va redactar la proposta inicial. Amb el finançament de l’Ajuntament de Camprodon, es va encarregar el projecte tècnic, que va ser presentat a la convocatòria 2023 del Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) per part de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon. Això va permetre aconseguir una subvenció de 175.073 euros, que complementat amb un cofinançament dels Ajuntaments de la Vall de 19.452 euros a través de Mancomunitat i una aportació de 14.520 euros de la Fundació Comunitària de la Vall de Camprodon completen el finançament d’aquest projecte.
- Aquest projecte s’engloba en el marc d’un projecte global d’especialització cap a la Bioeconomia de la Vall de Camprodon, en què consisteix?
Aquest projecte global de la Fundació Comunitària de la Vall de Camprodon, que compta amb la col·laboració de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon pel seu desplegament, es basa en quatre eixos principals:
Transformació Social: Consisteix en promoure la cohesió social a través de la participació activa de la població en iniciatives sostenibles.
Transformació Agroalimentària: Eix on s’inclou el projecte “Valls Circulars” i que pretén fomentar pràctiques agràries innovadores, centrant-se en la producció local i la implementació de noves tècniques productives.
Transformació del Paisatge: Pretén gestionar i conservar els paisatges de muntanya de manera sostenible per garantir la seva resiliència davant del canvi climàtic. Inclou la prova Pilot de la Generalitat de Paisatges Resilients a la Vall de Camprodon.
Transformació Energètica: Impulsar l’ús d’energies renovables a partir dels nostres boscos i avançar cap a un model energètic més sostenible.
