ENTREVISTA A JOAN PINYOL

ENTREVISTA A JOAN PINYOL

DIRECTOR GENERAL DE DEXMA
“El programari té tot un seguit de funcionalitats que passen per gestió de projectes d’eficiència energètica amb validació d’estalvis aconseguits, detecció de consums passius, benchmarking, informes de simulació de factura, alarmes...”

Sobre DEXMA: És un dels líders europeus en Programari de Gestió Energètica per a edificis, terciari i indústria. Aposta per innovar en l’Eficiència Energètica i ajudar a Ajuntaments, Administracions Públiques i a Empreses a reduir el seu cost i consum energètic.

Donant servei a prop de 700 organitzacions en 26 països, DEXMA és un dels líders europeus en Programari de Gestió Energètica per a edificis, terciari i indústria. L’empresa fundada al 2007 per 3 enginyers informàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya ha apostat per innovar dins del camp de l’Eficiència Energètica i ajudar a Ajuntaments, Administracions Públiques i a Empreses a reduir el seu cost i consum energètic. A través de Joan Pinyol, Director General de l’empresa, volem conèixer amb més profunditat com estalviar i reduir consums així com alguns casos d’èxit que hagin dut a terme en ajuntaments catalans.
 

- Aprofitant la seva experiència, quin sol ser el motiu pel qual una organització decideix invertir en eficiència energètica?
El primer motiu i el més important –en més del 60% de projectes- és la reducció del cost energètic anual, no només electricitat, sino també gas i aigua. Després entren en joc altres temes regulatius/normatius i de responsabilitat social.


- Fa poc fèiem una entrevista a una tècnica del projecte Rubí Brilla i recomanava per començar fer actuacions senzilles en matèria d’eficiència energètica, sense inversió. Quines accions es pot plantejar un ajuntament sense inversió?

El programari de DEXMA segueix aquesta filosofia, amb una inversió inicial molt petita –comparat amb el cost energètic anual d’un Ajuntament o Administració- permet començar a fer seguiment de factures o adquirir informació en temps real dels comptadors fiscals. Aquesta informació ja permet començar a detectar mals usos dels edificis o incidències tècniques, que sense requerir cap inversió, suposen estalvis directes.


- Amb aquestes accions, de quins percentatges estaríem parlant que podria estalviar un ajuntament en quant a consums i costos?

Els estalvis produïts van lligats directament a 3 vectors: el nombre d’edificis que es gestionin i el seu correcte o mal funcionament, el segon és la informació que puguem extreure d’aquests edificis i el tercer és tenir un equip intern o extern implicat en la gestió de la informació per aconseguir estalvis. Un cop tenim un Ajuntament implicat l’estalvi mig sol rondar el 15%, en alguns edificis s’aconsegueixen grans estalvis que poden arribar al 30% i en altres potser un 5%.


- I quan ja parlem d’invertir, quines són les accions més rendibles a nivell d’equipaments?

DEXMA treballa amb més de 160 especialistes en Gestió i Eficiència Energètica (els anomenats Partners), que son els encarregats d’ajudar als Ajuntaments en la proposta d’aquestes millores. Tenint en compte que el clima i la il·luminació són els grans consumidors dins d’un edifici, les primeres millores solen estar lligades en aquests dos consums. Sense oblidar-nos que involucrar a tots els usuaris d’un edifici per a estalviar és una altre millora d’inversió, en aquest cas educació.


- La monitorització és la clau per saber on estem, no?


Més que la monitorització és la informació, quan els nostres Partners arriben a un Ajuntament parteixen de les factures, que és una unitat d’informació mensual, agregada i que sol arribar amb un endarreriment d’un o dos mesos de quan ja l’energia ha estat consumida, així que hi ha poc marge de maniobra. La monitorització proporciona la informació adequada en temps real per a poder detectar els estalvis. Ja ho deia en Lord Kelvin o en Peter Drucker, “el que no es mesura no es pot millorar”. El consum energètic és un cas de llibre.


- Com es fa la supervisió de consums i com es detecten les possibles millores?

A traves del programari de DEXMA, el DEXCell Energy Manager, l’Ajuntament té quadres de comandament segons diferents perfils com poden ser: Gestor energètic, Tècnic/Mantenidor, Finances, Sostenibilitat. El programari té tot un seguit de funcionalitats que passen per gestió de projectes d’eficiència energètica amb validació d’estalvis aconseguits, detecció de consums passius (nocturns i caps de setmana), benchmarking, informes de simulació de factura, alarmes, entre molts altres.


- Un dels casos d’èxit que han dut a terme són les actuacions fetes a l’Ajuntament de Sant Just Desvern. Ens en podria explicar els detalls?

L’Ajuntament de Sant Just Desvern, amb una població de 17.000 habitants i una superfície de 778 ha, gràcies al software de DEXMA i a les recomanacions del nostre partner IPAE en matèria d'eficiència energètica, varen estalviar 100.000 € en electricitat i gas durant el 2013, representant un estalvi del 10% sobre la factura. Durant el primer semestre del 2014, l’estalvi acumulat ja supera el 14%, gràcies a l’èmfasi dels gestors del ajuntament a favor de l’eficiència energètica. Fins i tot, veient els resultats i donant consciencia de la importància de l’eficiència energètica, l’ajuntament va optar per crear una regidoria d’energia, des de la que s’articulen totes les millores d’eficiència energètica.


- Les escoles són un dels equipaments municipals que més permeten jugar a nivell de conscienciació. Quines experiències han dut a terme en aquests tipus d’equipaments?

Durant el darrer any la conscienciació energètica en les escoles ha estat un altre dels objectius de DEXMA. Vam emprendre una iniciativa molt engrescadora per les escoles; anomenats els “informes infoverd”. En aquests documents s’hi comparaven el consum energètic d’una escola amb les altres. A partir d’aquí DEXMA s’encarregava de fer una Lliga entre les escoles que gestionaven millor l’energia. Aquesta iniciativa va esdevenir tot un èxit de conscienciació en gestió de l’energia i alhora competició entre infants i professors d’escoles.
 

- Vostès treballen a 26 països, veuen diferències entre les mesures d’eficiència energètica que es prenen aquí amb les preses a la resta de països europeus més punters en aquest tema?

Doncs la veritat es que no gaire, al final a tot arreu un kWh és el mateix. Si que és veritat que a nivell normatiu hi ha països molt més implicats en la Eficiència Energètica, com són el cas de UK o USA, és per això que aquest any hem creat la nostra primera filial a Anglaterra amb 2 motius: aprendre al màxim d’un país capdavanter en eficiència energètica i incrementar la nostra xifra d’exportació que ja ronda el 35%.


- Per cert, el proper 18 de Desembre a les 16.00h  l’Ajuntament de Sant Boi, el consultor energètic ERF i DEXMA oferireu un webinar gratuït en directe. Que ensenyaran en aquest seminari on-line als ajuntaments que s’hi vulguin apuntar?

En aquest seminari online –i molt pràctic- es demostraran i s’aportaran solucions per a la correcta gestió energètica en ajuntaments, escoles i biblioteques.  Si els interessa conèixer quins són els requisits/necessitats o plans de monitoratge per estalviar energia i diners en administracions públiques aquest és el seu seminari.
 

- Per posar-ho a l’abast de tothom que hi tingui interès, com es pot apuntar la gent al webinar?

S’haurien de registrar de manera  totalment gratuïta en aquest link: http://www.dexmatech.com/?p=5399
 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top