ENTREVISTA A JORDI AYATS

ENTREVISTA A JORDI AYATS

DIRECTOR DE FUNDACIÓ EUROPACE

“La nostra activitat principal és la posada en marxa d’iniciatives que ajudin a descarbonitzar els edificis, a la regeneració urbana, i a transitar cap a un nou model energètic més distribuït, eficient i participatiu”

Sobre Fundació EuroPACE: és una entitat sense ànim de lucre que Impulsa iniciatives que empoderen a la ciutadania en la TRANSICIÓ ENERGÈTICA.

- Quin és l’objectiu de la Fundació EuroPACE?

L’objectiu de la Fundació EuroPACE és lluitar contra la crisi climàtica millorant el benestar de les persones transformant els habitatges perquè siguin més confortables, saludables, eficients i respectuosos amb el medi ambient.


- Quins són els àmbits d’actuació de la Fundació?

La nostra activitat principal és la posada en marxa d’iniciatives innovadores que ajudin, de forma efectiva, a descarbonitzar els edificis, a la regeneració urbana, i a transitar cap a un nou model energètic més distribuït, eficient i participatiu.

Una d’aquestes iniciatives és el Programa DOMUS, que té per objectiu impulsar la rehabilitació energètica d’habitatges, que aconsegueix  despertar l’interès dels propietaris a realitzar millores energètiques i els assessora i acompanya durant tot el procés de la reforma. GarrotxaDomus, GiDomus i, el més recent, Granollers Rehabilitació Energètica que va obrir les seves portes el passat 30 de maig són alguns exemples que utilitzen el nostre model.


- Perquè els contracten els Ajuntaments?

Els Ajuntaments ens contracten perquè tenen una necessitat molt important de regenerar el seu parc d’habitatges i edificis, la majora d’ells construïts abans del 1980, quan no incorporaven cap mesura energètica.

Per altra banda, són conscients que els Fons Next Generation són una oportunitat única per actuar com a palanca efectiva per a regenerar el teixit urbà i el seu programa DOMUS, com la baula que permet unir aquesta necessitat i oportunitat.


- Com funciona el Programa DOMUS?

El Programa Domus ofereix un servei d’assessorament integral i personalitzat al ciutadà durant tot el procés de reforma transformant un procés lent, complex i estressant en una experiència molt més simple, assequible i de qualitat.

Pot semblar un funcionament complex, però en realitat és molt senzill i es pot resumir en 5 passos: primer les persones ens contacten i ens expliquen el que els agradaria fer o el problema que tenen, a continuació un tècnic del programa fa una visita a l’immoble i treballa conjuntament amb el propietari la reforma que millor resposta dona a les seves necessitats i desitjos, en tercer lloc l’ajudem a trobar subvencions i, en cas que ho necessiti també finançament, el quart pas és la selecció de professionals on l’ajudem a sol·licitar pressuposts i comparar-los perquè pugui escollir de forma fàcil i informada el professional/s d’entre la nostra borsa de professionals de confiança Km0 i el cinquè i últim pas, acompanyem al propietari durant la fase d’execució i inclús un temps després per resoldre possibles dubtes i/o problemes que pugessin sorgir.

És important ressaltar que el programa crea un nou actor en el sector de la rehabilitació que no reemplaça a cap dels actors habituals sinó al contrari, els potencia, traslladant la demanda generada als professionals (arquitectes, arquitectes tècnics, instal·ladors i constructors,...) que seran encarregats de realitzar les reformes.


- On estan presents?

Estem acompanyant a més d’una 30 d’ajuntaments i entitats supramunicipals repartides principalment per Catalunya i alguna entitat fora de Catalunya impulsant iniciatives similars.


- Les seves intervencions van més al sector residencial o també empresarial?

Inicialment el servei s’enfocava principalment en el sector residencial, i de forma natural, s’ha ampliat a PIMEs, comerços i establiments turístics perquè vàrem veure que aquesta tipologia de propietari/usuari també venia sol·licitant l’assessorament del programa.

Hem observat que tenen necessitats i desitjos molt similars que requereixen d’acompanyament expert que els presti assessorament tècnic, administratiu i financer.

Per exemple, en el cas de GarrotxaDomus, aquesta ampliació del servei fins i tot es va formalitzar signant un conveni amb Turisme Garrotxa.  I també estem treballant per a desenvolupar un programa DOMUS enfocat al sector de PIMEs i també ajudem en l’impuls de comunitats energètiques, tant en àmbit residencial com en àmbit industrial.


- Com desperten l’interès en la ciutadania?

Despertar l’interès i impulsar la demanda és el gran repte de la rehabilitació energètica perquè no és una prioritat per la majoria de famílies.

Nosaltres abordem aquest repte utilitzant estratègies de màrqueting social que permetin sensibilitzar i conscienciar a la ciutadania posant en valor tots els beneficis de la rehabilitació energètica a través d’accions que ajuden a visibilitat i entendre l’energia, a conèixer les diferents mesures englobades dins el concepte de rehabilitació energètica i comunicant, de forma planera, tots els beneficis tant econòmics, mediambientals i de salut i confort associats a aquests tipus d’intervencions.


- I a quanta gent arriben?

Arribem a tothom que podem.  Els programes DOMUS van dirigits a tota la ciutadania en general inclús aquells que no són propietaris. Per exemple, des de l’oficina, assessorem a qualsevol ciutadà resolent els seus dubtes sobre la rehabilitació energètica, ajudant-lo a optimitzar la factura energètica o aconsellant sobre hàbits domèstics per reduir el consum energètic.


- Quins aspectes claus ha de tenir una oficina que vulgui impulsar la rehabilitació energètica?

Un aspecte clau, i que normalment no es té en consideració, és la digitalització. És molt important que les oficines vagin acompanyades de bones eines digitals que permetin reduir i optimitzar l’operativa de l’oficina millorant la seva eficiència i reduint-ne el seu cost.

Aquestes oficines gestionen un gran volum d’usuaris que, en la majoria de casos, necessiten ser acompanyades pels experts energètics de l’oficina que realitzaran tasques que es poden automatitzar o agilitar.
A la Fundació EUROPACE hem desenvolupat una plataforma digital que permet gestionar eficientment la part operativa de l’oficina, la interacció amb els professionals incloent la gestió de propostes, i és capaç de monitoritzar i generar indicadors i informes de progrés per analitzar l’activitat de l’oficina i poder millorar-ne el funcionament.


- I els ajuntaments, què poden fer per la seva banda per incentivar les reformes?

Poden ajudar intentant facilitar i agilitzar la tramitació administrativa de les pròpies reformes i, si és possible, complementar els Fons Next Generation amb altres bonificacions i ajudes.

També poden desplegar serveis i oficines com el Programa DOMUS que ajudin a resoldre les grans barreres de la rehabilitació energètica i puguin aterrar de forma efectiva les ajudes Next Generation que han de permetre actuar de palanca per regenerar el teixit urbà.


- Quins són els beneficis de la rehabilitació energètica?

Els beneficis de la rehabilitació energètica són múltiples i molt transversals perquè passem el 90% del nostre temps dins espais tancats i dos terços d’aquest dins el nostre habitatge. És una dada impactant que ens ajuda a entendre que la qualitat del nostre habitatge afecta directament a la nostra salut, confort i economia.

Si tenim habitatges més sans tindrem famílies més saludables i, gràcies a la reducció de consum energètic aconseguit també podem reduir significativament les factures energètiques.

A nivell de territori, la rehabilitació energètica permet regenerar el teixit urbà envellit, ajudar a assolir els objectius climàtics a nivell local i, si la mobilització en rehabilitació és executada per professionals de proximitat com recomana el programa DOMUS, potenciarà l’economia local i crearà nous llocs de treball.

La conclusió és que la rehabilitació energètica pot ser el pal de paller d’un municipi més vibrant, saludable, eficient i resilient.


 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top