HolaDomus és un programa integral de rehabilitació energètica dels habitatges. Actualment l’Ajuntament d’Olot és pioner a Catalunya en l'impuls d'aquest projecte. Les famílies d’Olot podran millorar el seu benestar a la vegada que redueixen la factura energètica. Parlem amb el director del projecte, Jordi Ayats.
- En què consisteix HolaDomus?
HolaDomus és un programa de rehabilitació energètica d’habitatges que té per objectiu millorar el benestar de les famílies promovent habitatges més confortables, saludables, i energèticament eficients.
Els edificis són responsables del 40% de emissions de CO₂ a nivell global i una manera efectiva per combatre el canvi climàtic és, doncs, millorar l’eficiència dels habitatges. Per exemple, els habitatges construïts abans del 1980 no requerien incorporar cap mesura destinada a millorar l’eficiència energètica de l’habitatge. El 65% del parc d’habitatges d’Olot correspon a aquest període.
Aquest parc d’habitatges tan envellit, a més de ser molt poc eficient, en la majoria de casos també presenta condicions d’habitabilitat deficients, cosa que, al seu torn, impacta en la salut, la productivitat i, en definitiva, en la qualitat de vida de qui hi habita.
Des d’HolaDomus donem resposta a aquests dos problemes, acompanyant els propietaris durant tot el procés de reforma. Proporcionem assessorament tècnic, administratiu i financer personalitzat.
A més, com que les reformes són executades per empreses del territori també es produeix un impacte positiu en l’economia local.
- A quines famílies es dirigeix el projecte?
Ens dirigim a tots aquells que vulguin millorar el confort del seu habitatge i/o reduir la despesa energètica. HolaDomus ha estat dissenyat per donar resposta a les principals barreres que es troben els propietaris quan volen iniciar un procés de reforma, tals com: la manca d’opcions de finançament assequibles; la manca de consens en comunitats de veïns per aprovar una actuació de reforma; la manca de temps i excessiva complexitat per gestionar un procés de reforma; les dificultats per trobar professionals qualificats de confiança; la poca informació i suport per sol·licitar subvencions i bonificacions fiscals i les dificultats burocràtiques davant l’administració.
També assessorem a tot aquell que vulgui conèixer els beneficis de l’eficiència energètica i l’energia renovable, a optimitzar la factura energètica o de reduir el consum energètic a la llar.
HolaDomus pretén també, a través del Fons Social de Garantia, donar resposta a famílies en situació de vulnerabilitat, que són les que normalment viuen en habitatges en pitjors condicions i on es fa més necessària una intervenció.
- Quins beneficis percebran les famílies?
Els principals beneficis del programa són:
1. La simplicitat i l’acompanyament personalitzat durant tot el procés. HolaDomus es basa en un model de “finestreta única” que facilita la interacció entre els diferents actors que intervenen en un procés de reforma (propietari, entitat financera, administració i industrials), cosa que permet simplificar, agilitzar i assegurar un correcte assessorament del propietari durant tot el procés.
2. Finançament assequible. HolaDomus ofereix una solució de finançament pròpia, específicament dissenyada per finançar processos de reforma, que comprèn un tipus d’interès fix competitiu i amortitzacions de fins a 15 anys, el que s’acaba traduint en quotes mensuals assequibles. El programa pot finançar fins el 100% .
3. Assegura la qualitat dels projectes. Els tècnics d’HolaDomus assessoren els propietaris i revisen les solucions tècniques per assegurar que la qualitat i els beneficis dels projectes s’acomodin a les seves expectatives.
4. Contractistes de confiança. Només treballem amb professionals que nosaltres mateixos hem validat. El procés de validació comprova la solvència tècnica, administrava i econòmica del professional.
5. Suport administratiu. El personal del programa facilita la gestió de permisos i assessora i acompanya el propietari en la sol·licitud de subvencions, bonificacions i altres ajudes.
- Per què han triat Olot com a ciutat pilot?
El Social Lab Garrotxa, creat des de DinàmiG (Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa), va identificar, ja fa uns anys, que s’estava buscant una ciutat europea per participar en un programa finançat per la Comissió Europea, i l’Ajuntament d’Olot va decidir presentar-hi una candidatura. D’entre totes les ciutats europees que s’hi van presentar, Olot fou l’escollida per implantar aquest programa, pioner a Europa. No cal oblidar que la zona de La Garrotxa és capdavantera en l’àmbit de la transició energètica. Per exemple, a Olot s’hi troba la “Xarxa Espavilada”, reconeguda a nivell europeu, actors clau del sector com Wattia i Energy Tools o empreses molt conscienciades amb la seva petjada de carboni com LC Paper, entre molts d’altres.
- Quins són els principals canvis que han de fer les llars per millorar la seva eficiència energètica?
Hi ha dues vies principals.
La primera, és la més econòmica i important, i consisteix en conscienciar i ensenyar a les famílies com reduir el consum energètic modificant hàbits domèstics.
La segona, que és més costosa i complexa, consisteix en reduir la demanda i el consum energètic de l’habitatge i potenciar l’ús d’energies netes. L’actuació, en aquest segon àmbit, depèn de les característiques de l’habitatge. En alguns cal implementar mesures passives, com aïllaments tèrmics de façana i coberta, i en d’altres cal implementar mesures actives, com sistemes d’aerotèrmica o calders de condensació. És especialment important potenciar el consum d’energies renovables com la fotovoltaica, preferiblement generada a la pròpia llar o formant part d’una comunitat energètica.
- Tenen pensat treballar amb altres ajuntaments?
Sí, la problemàtica del canvi climàtic i els habitatges poc saludables és un problema global, de manera que HolaDomus no només pot ser útil a Olot, sinó a molts altres territoris. És per aquest motiu que l’ens gestor del programa, la Fundació EuroPACE, té com a objectiu desplegar el programa HolaDomus a tot el territori Català. De fet, ja estem treballant amb altres administracions i entitats locals perquè el programa pugui donar servei a més municipis a partir de l’any vinent.