ENTREVISTA A JORDI PUIGNERÓ I FERRER

ENTREVISTA A JORDI PUIGNERÓ I FERRER

DIRECTOR GENERAL DE TELECOMUNICACIONS I SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

"El percentatge del pressupost dedicat a estratègies TIC de qualsevol ens públic marcarà la diferència en un sentit o altre"

Invertir en tecnologia i coneixement és sens dubte invertir en futur per la nostra societat. Són moltes les accions impulsades a nivell de govern per enfocar l’estratègia de Catalunya cap a aquest camí. Per això volem conèixer a través de Jordi Puigneró, Director General de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, cap a on estem avançant a  nivell estratègic en aquest sector.
 

- Què és l’estratègia SmartCAT?

SmartCAT es l’estratègia del Govern de la Generalitat de Catalunya amb què estendrem el concepte d’Smart City a escala de país. Alineada amb l’estratègia de la Comissió Europea “Europa 2020”, SmartCAT es planteja com a objectiu convertir Catalunya en una Smart Region de referència internacional que aprofiti l’ús de la tecnologia i la informació digital per tal d’innovar en els serveis públics, impulsar el creixement econòmic i promoure una societat més intel•ligent, sostenible i integradora.


- En què es concreta el projecte?

L’estratègia SmartCAT posarà en marxa un conjunt de projectes i iniciatives adreçades a les administracions públiques, les empreses i la ciutadania, i estructurarà les seves prioritats al voltant dels àmbits d’actuació següents:

- Desenvolupament d’un marc normatiu adequat al nou entorn de l’economia digital.
- Afavorir el desplegament de l’arquitectura tecnològica de l’Smart Region.
- Potenciar el desplegament de projectes de ciutats intel·ligents a Catalunya.
- Desplegament d’iniciatives smart de caràcter supralocal en àmbits com la mobilitat, energia i medi ambient, medi rural, turisme, salut, educació i seguretat.    
- Impulsar al nostre país una nova indústria “de les dades” vinculada als sectors tecnològics emergents del Big Data.
- Potenciar la governança participativa i col•laborativa a través del concepte d’Smart Citizen.
 

- Com es reenfoquen les inversions en l’àmbit TIC, Smart City, etc. quant a fons de cohesió de la Unió Europea?

En els darrers 25 anys , els fons de cohesió de la Unió Europea havien anat principalment a finançar infraestructures i equipaments clàssics, des de ponts i carreteres fins a piscines i poliesportius. Per al període 2014 – 2020, la Comissió Europea ha donat un nou enfoc als fons estructurals com a instrument de reorientació de les economies europees, tot centrant les prioritats d’inversió en mesures de recerca i innovació, les TIC i la competitivitat de les pimes. El desplegament d’infraestructures TIC i de projectes o iniciatives Smart seran palanca de canvi i transformació econòmica i social de la nostra societat, per tant, hem d’aprofitar aquesta situació per dotar-nos com a país de les infraestructures i serveis TIC adequats.
 

- Quins creu que són els principals avenços de la Internet de les coses?

L’e-mail i el web van constituir la “Internet de la informació”. Posteriorment, amb l’aparició de les xarxes socials, la xarxa es va convertir en la “Internet de les persones”. Ara estem vivint una tercera fase evolutiva d’Internet, la de la “Internet de les coses”, o el que és el mateix: tot connectat (ordinadors, persones, cases, cotxes, fàbriques, roba, etc.). La següent fase serà la de la “Internet intel·ligent”, el que jo en dic l’smart Internet. O sigui: com generem valor i serveis d’aquesta Internet de les coses que ens permeti millorar la qualitat de vida dels ciutadans i crear nova ocupació. Estem a l’inici d’una tercera revolució industrial. Una revolució, la del segle XXI, on les tecnologies intel•ligents de comunicacions electròniques seran les infraestructures estratègiques, de la mateixa manera que la màquina de vapor o l’electricitat ho van ser als segles XIX i XX.
 

- Una indústria de futur és la indústria de les dades? Estem treballant com a proveïdors de solucions en aquest camp a Catalunya?

Les dades són la base de l’economia del segle XXI,  i posicionar Catalunya en aquest sector és absolutament estratègic. Per aquest motiu, un dels eixos fonamentals de l’estratègia SmartCAT es impulsar al nostre país una nova indústria “de les dades” vinculada als sectors tecnològics emergents del BigData, entre d’altres. A Catalunya no ens podem quedar únicament com a consumidors de solucions tecnològiques sinó que hem d’apostar per ser-ne també productors, i generar un pol de coneixement i ocupació en aquest camp. Un exemple en aquest àmbit és la posada en marxa, recentment, del BigData CoE Barcelona, un centre d’excel·lència en Big Data impulsat conjuntament per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Oracle i BDigital que té com a objectiu aportar a empreses i institucions solucions tecnològiques innovadores que responguin a la seva creixent demanda en la gestió i valorització de les dades.


- Què és i què suposa el projecte T-Mobilitat?

La T-Mobilitat és un dels exemples de projectes lligats clarament a l’estratègia SmartCAT. Un projecte amb el qual es transformarà la gestió de la mobilitat a Catalunya per fer-la més intel·ligent i sostenible. 


- L’accés a la banda ampla és vital pel desenvolupament econòmic. Com està actualment el desplegament de la banda ampla a Catalunya?

Prèviament a l’anàlisi de la política de desplegament a Catalunya, he de mostrar la meva satisfacció pel fet que parleu de “banda ampla”, i no de “fibra òptica”. És bo que davant l’actual confusionisme entre ambdós conceptes es tingui clar que la banda ampla no és només la fibra, sinó que pot incloure altres tecnologies, com ara el 4G, el 5G, Wimax, etc. Dit això, pel que fa al capteniment de la Generalitat en matèria de desplegament de banda ampla, cal fer esment del projecte XFOCAT, que està connectant amb alta capacitat, en aquest cas fibra òptica,  tots els municipis de Catalunya que disposen d’una seu de la Generalitat; tots aquells on hi ha edificis del govern, escoles i instituts, comissaries de mossos, hospitals, etc. L'objectiu d'aquesta xarxa és dotar de la millor tecnologia de comunicacions els organismes i seus de la Generalitat i, en base a ella, facilitar l'extensió posterior dels avantatges de la banda ampla a tots els nivells del territori amb la participació activa dels ens locals.
 

- S’està donant resposta a la velocitat adequada?

Durant el període 2012-2015 la Generalitat passarà del 8% de les seves seus connectades amb fibra òptica a tenir-ne el 73%, cosa que dóna una idea de l’abast i importància d’aquesta actuació.


- Sabem que, a les operadores, quan surten del voltant de l’àrea de Barcelona ja no els surten els números. Què està fent la Generalitat per donar igualtat d’oportunitats arreu del territori?

Una vegada ja hem garantit l’accés universal als serveis de telecomunicacions mitjançant plans de desplegament d’infraestructures de radiocomunicacions, com ara el Catalunya Connecta, actualment l’aposta del Govern se centra en desplegar XFOCAT (la Xarxa de Fibra Òptica de Catalunya), d’acord amb les possibilitats pressupostàries de cada any. 


- Quines creu que haurien de ser les prioritats del món local d’acord amb l’estratègia  que formulen des de la Generalitat?

En ple segle XXI, el segle de la societat digital, els gestors públics i/o responsables polítics han de ser conscients de la importància que tenen i tindran les noves tecnologies. I per tant, és evident que el percentatge del pressupost dedicat a estratègies TIC de qualsevol ens públic marcarà la diferència en un sentit o altre. La primera prioritat hauria de ser la d’enxarxar (tant per via terrestre com sense fils) el seu àmbit territorial de responsabilitat. Sense xarxa no hi ha societat digital.


- Com pensa que serà la societat de la informació els propers anys?

Com ja he comentat abans, en aquesta era digital en què ens trobem hem vist néixer la Internet de la informació (el web), hem vist créixer la Internet de les persones (les xarxes socials) i actualment, la tecnologia mòbil està transformant la xarxa en la Internet de les coses. La següent evolució serà la Internet intel·ligent, l’smart Internet.

Per això és necessari que els governs tinguin una estratègia Smart per donar resposta als nous reptes que comença a plantejar una societat cada dia més connectada. I a Catalunya, aquesta estratègia es diu SmartCAT. I per això diem que el Govern ho té clar: Catalunya serà smart o no serà.
 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top