Les estratègies de desenvolupament entorn de l’economia circular formen part de la iniciativa política de l’Ajuntament de Gavà. Aquest municipi va ser impulsor, juntament amb altres 60 ciutats espanyoles, de la Declaració de Sevilla, que explicita la implicació de les ciutats amb l’economia circular.
- Perquè és important per Gavà que les estratègies d’economia circular formin part de les estratègies de desenvolupament econòmic?
No és només important per Gavà, és important a qualsevol lloc del món. El passat 2 d’agost de 2017 ens despertàvem amb la notícia de que la terra havia consumit ja els recursos que generaria en tot l’any 2017. Per tant vivim en una situació de dèficit de recursos superior al 35% anual. És obvi que si volem que el planeta perduri per les generacions futures hem de definir estratègies per adequar els consums de recursos a la velocitat en que es generen, i això és l’economia circular, i per això a Gavà estem prioritzant una estratègia de treball encaminada a l’adopció i execució de mesures d’economia circular al municipi i a la realització d’actuacions lligades a la mitigació del canvi climàtic.
Des del govern municipal, amb l’alcaldessa al capdavant, creiem fermament que l’adopció de mesures basades en economia circular ja no són una opció, perquè el sistema lineal de producció ha arribat al seu límit. Per tant, la nostra visió es centra en que l’economia circular és l’única alternativa sostenible i és l’única alternativa per combatre el canvi climàtic, i per això encaminem les nostres polítiques de caire econòmic en aquesta direcció.
Gavà va ser una de les ciutats impulsories de la “Declaració de Sevilla: Ciudades por una economia circular” i conjuntament amb la Red Española de Ciudades por el Clima i el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, el passat 21 de febrer, vàrem organitzar una jornada de reflexió i debat sobre com impulsar l’economia circular i competitiva des de les ciutats. Diguem que no només volem posar-nos-hi i treballar per aconseguir aquest canvi de model del consum i de l’economia lineal, al consum i economia circular, si no que a més creiem que s’ha de sumar esforços amb la resta d’agents, municipis i territoris, per aconseguir el repte, i per això promovem també les xarxes de reflexió i acció per aconseguir-ho.
- L’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua estan promovent projectes d’economia circular, en quina fase estan ara?
Sí, ara fa aproximadament un any que l’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i el Centre Tecnològic de l’Aigua (CETAQUA) vàrem iniciar un treball conjunt amb l’objectiu de desenvolupar un model d’Economia Circular al municipi, basat principalment en l’estudi dels consums i usos de l’aigua, l’energia, així com la tipologia de residus que els actors principals participants de l’estudi tenen i la forma de gestionar-los.
Aquest estudi ha servit per identificar un seguit d’estratègies i mesures circulars aplicables al territori en tres vectors: aigua, energia i residus, i també ha servit per avaluar quantitativament els beneficis socials, econòmics i ambientals que suposen les mesures, analitzar les barreres existents i els models de negoci necessaris per a implantar el model d’ economia circular.
En el projecte han participat els principals actors territorials i un conjunt d’empreses representatives de diferents sectors de la ciutat (farmacèutic, sanitari, metal·lúrgic, construcció, serveis i comerços), així com ltres actors com: l’empresa de gestió de serveis municipals de Gavà, PRESEC, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Institut Català de l’Energia, el Parc del Garraf i el Parc Agrari del Baix Llobregat, en total més de 25 agents participants.
Aquesta participació transversal ha permès definir un conjunt d’accions i estratègies a seguir de transformació urbana així com actuacions vinculades més directament al teixit empresarial de la ciutat. Actualment ens trobem en la fase de trasllat de resultats als participants i inici d’implementació de les accions de circularitat.
- D’aquesta anàlisi, ens pot explicar quines mesures podran emprendre a curt i a més llarg termini?
L’anàlisi ha permès definir 10 oportunitats d’Economia Circular al municipi de Gavà entre les quals hi destaca l’ús d’aigües regenerades de l’ERA de Gavà tant per usos municipals com per usos industrials amb l’objectiu de disminuir el consum d’aigua potable actual, la creació d’un gestor energètic compartit per les empreses ubicades al Parc Empresarial Gavà per tal de reduir la despesa energètica, impulsar un pannell d’experts residu-recurs amb l’objectiu d’identificar matèries primeres de km 0, així com modificar les ordenances fiscals amb beneficis per empreses i ciutadania que implementin accions de millora de la seva gestió energètica, de residus o aigua.
En aquest estudi, s’han quantificat els impacte econòmics, ambientals i socials de cadascuna de les mesures proposades i s’han identificat totes les barreres existents de tipus econòmic, legal i administratiu per a la consecució de la diferents accions.
- Un altre projecte supramunicipal que estan treballant a nivell d’economia circular és el projecte Ecoindústria, amb qui l’estan duent a terme i en què es basa?
Vam començar a treballar en el projecte Ecoindústria l’any 2016 conjuntament amb l’Ajuntament de Viladecans i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Inicialment, aquest projecte es va dissenyar com un un projecte orientat a aquelles empreses d'ambdós municipis que volien revaloritzar els seus residus amb l'objectiu de trobar sinèrgies permetent ser més eficients en l'ús dels recursos i alhora reduir els costos dels processos de producció, en tant que redueix la generació de residus. Inicialment, es va realitzar un mapatge del territori per a la selecció de les empreses susceptibles de participar en el projecte activament tenint en compte el sector econòmic i l’activitat que desenvolupen. Es van realitzar jornades de treball amb les empreses participants per a la trobada in situ de possibles sinèrgies i vies de col·laboració, reunions individualitzades amb les empreses participants per aprofundir més en les sinèrgies detectades i trobar-ne de noves així com un informe final amb conclusions individuals extretes per a cada empresa participant. A la segona fase del projecte, hi està participant també l’Ajuntament del Prat del Llobregat, amb una metodologia molt semblant a la de la primera fase que es va executar entre 2016 i 2017. Estem ja dissenyant una tercera fase del projecte, en el que s’hi afegirà l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.
- Amb aquest projecte han identificat sinèrgies entre els diferents agents, quines s’han aconseguit dur a terme o en quines estan treballant?
Durant la primera fase del projecte Ecoindústria es van identificar al voltant d’unes 80 possibles col•laboracions i/o sinèrgies entre les empreses participants al projecte. Alguns d’aquests resultats són simples formes de col·laboració entre les diferents empreses que venen determinades per la proximitat en la que es troben i d’altres són projectes més vinculats a l’economia circular.
Alguns exemples són un potencial projecte col∙lectiu de monitorització de necessitats i oferta coordinada de serveis a espais en ús (p.ex. Apartaments turístics) amb electrodomèstics en règim d'ús, retapissat/acondicionat de mobles, servei de neteja, Chef experience, etc; projectes de transport compartit entre diferents empreses ubicades a Gavà i Viladecans del que s’ha iniciat una prova pilot amb l’empresa BusUp, projectes de redisseny i optimització del packaging per fer-lo més sostenible i que en permeti el seu reciclatge o el reciclatge d’ampolles de PET per utilitzar-les en el camp de la impressió 3D.
- Des de Gavà també estan promovent l’economia circular mitjançant una línia de subvencions, de que es tracta?
Efectivament, es tracta de les subvencions a la millora de la competitivitat de les empreses del Parc Empresarial Gavà, que tenen per objectiu potenciar el creixement de les empreses ajudant-les a millorar la seva competitivitat empresarial mitjançant serveis ja existents i també amb la creació i desenvolupament de nous projectes i serveis sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i amb la societat en general.
Es van definir un conjunt d’ajudes econòmiques per a aquelles empreses que realitzin actuacions en una de les 3 línies següents:
• Mobilitat sostenible, foment de la mobilitat sostenible dels treballadors/es de les empreses, facilitant mesures que redueixen l’impacte que tenen els desplaçaments dels treballadors al seu lloc de treball.
• Patents i models d’utilitat espanyols i a l’exterior, programa d’ajudes per al foment de sol·licituds de patents i models d’utilitat espanyols i/o a l’exterior per a empreses adreçades a estimular la protecció nacional de la tecnologia a través de patents o models d’utilitat amb la finalitat de millorar la competitivitat de les empreses.
• Processos d’Ecoindústria i economia circular, empreses que volen millorar la seva gestió ambiental, revaloritzar els seus residus amb l’objectiu de trobar les possibles sinèrgies per a que els residus, l'energia, i els fluids d'una empresa siguin la matèria prima d'una altra empresa, de forma que tothom se'n pugui beneficiar, o bé que es puguin generar subproductes nous a l'empresa, fent-ne del residu un nutrient.
L’Import de la subvenció és de fins a un màxim del 20% del valor total de la inversió, fins a un màxim de 5.000€ per projecte. La convocatòria per a la presentació de sol·licituds s’ha ampliat fins al 28 de febrer de 2018, i aquest primer semestre del 2018 es preveu realitzar una modificació de les bases reguladores de les subvencions per tal d’adaptar-les més a les necessitats de les empreses.
- Des de l’Ajuntament faciliten que empreses de sectors emergents vinculats amb l’economia circular o altres s’instal·lin a la ciutat?
Des de l’Ajuntament tenim en marxa un servei d’aterratge empresarial a la ciutat que des del Centre de Suport a l’Empresa, equipament municipal situat al Parc Empresarial Gavà, dona suport a les empreses que volen iniciar la seva activitat al municipi. Se’ls ajuda en la recerca d’espais on ubicar-se, es dona suport a la tramitació de documents, compte amb un punt PAE per poder fer tots els tràmits d’inici d’activitat de l’empresa i donem suport a la recerca de treballadors mitjançant la borsa de treball del Centre. A més, aquelles empreses amb distintiu EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) tenen beneficis fiscals per instal·lar-se a la nostra ciutat.
Al Centre e Suport a l’empresa també disposem de StartinG , un espai per potenciar la creació i la consolidació d’activitats empresarials innovadores a la ciutat i de sectors estratègics al territori, atraure nova activitat i promoure iniciatives emprenedores, crear un entorn adequat i favorable per posar en marxa nous projectes, i aproximar les empreses de nova creació a les empreses ja operatives en el Parc Empresarial de Gavà augmentant la cooperació entre elles.
L’StartinG vol ser un Viver que doni suport a iniciatives dels sectors de l’economia verda, serveis turístics, culturals i d’oci, indústries creatives, telecomunicacions i tecnologies de la informació i la comunicació, entre d’altres.
A més a més, Gavà s’està preparant urbanísticament per acollir més activitat econòmica. En aquest sentit ja disposem d’un nou espai productiu ambiental als Joncs, que serà un nou sector d'activitat econòmica amb capacitat per acollir noves iniciàtiques empresarials que s'identifiquin amb els valors ambientals i paisatgístics com a element de valor afegit, i estem en els inicis del desenvolupament de l’Espai Roca que portarà a la nostra ciutat els corporate headquarters de la companyia, que té més de cent anys de vincle amb Gavà.