- Quines solucions ofereixen a les administracions locals?
Solucions Geogràfiques és experta en el tractament de la Geoinformació i en aquest aspecte oferim la possibilitat de recollir dades de qualsevol element situat a la via pública d’àmbits municipals. Per exemple hem recollit dades de comerços, d’empreses de polígons d’activitats econòmiques, d’arbrat, de la tipologia de ferms, de les xarxes de serveis, d’elements de mobilitat, d’elements dels serveis de neteja i escombraries, etc.
La tasca consisteix en inventariar, ordenar i explotar la informació recollida tot creant una o varies bases georeferenciades. També preparem els arxius per ser integrats en qualsevol sistema d’informació actual que disposin els ajuntaments. Participem en tota la cadena d’obtenció de la informació, des de l’obtenció primària, el creuament amb dades secundàries, la integració en els sistemes d’informació existents o la creació de nous. Fem també manteniment de les dades i podem fer informes o planificacions a partir de la informació recollida. En gran part estem digitalitzant sistemàticament la informació o les dades amb les què treballen el dia a dia els diferents departaments de les entitats municipals.
Paral·lelament també realitzem consultoria territorial, des d’estudis ambientals (plans de sequera i emergències municipals, estudis d’avaluació i impacte ambientals), estudis de paisatge de mobilitat sostenible (plans i estudis de mobilitat), estudis de planificació estratègica territorial i econòmica, estudis demogràfics i d’habitatge (memòria social), estudis d’equipaments, inventaris de camins municipals, etc. A part de realitzar plans i estudis de caràcter més reglats, Solucions Geogràfiques té la capacitat de fer estudis a mida d eles necessitats específiques i ens adaptem a les necessitats del client.
- Vostès han fet censos d'establiments comercials a Cornellà de Llobregat, Castelldefels i altres eixos comercials, què els demanen habitualment i quines són les dades obtingudes?
La nostra expertesa amb la recollida de dades i anàlisi del comerç va començar l’any 2016 al fer el cens comercial de Barcelona ciutat. A partir d’aquí, com comenteu, hem fet altres censos i anàlisis d’establiments comercials a Cornellà de Llobregat i a Castelldefels. També hem fet un estudi dels centres urbans comercials (“la milla d’or”) de més de 40 ciutats catalanes (capitals comarcals i altres municipis grans i mitjans del país).
El què ens demanen és tenir actualitzada la informació dels comerços: quins estan actius, quins estan buits, on estan localitzats, quina tipologia són, etc. A vegades només es vol la informació per actualitzar dades i fer difusió del teixit comercial del municipi, però moltes d’altres vegades, el cens és necessari per aplicar polítiques de planificació i millora comercial dels municipis. En aquest casos analitzem i fem diagnosi de molts aspectes: on hi ha la concentració dels locals buits (“persianes baixades”), on hi ha concentració de certes activitats (restauració, oci, franquícies, clonisme comercial, etc.). Sempre donem una visió territorial al nostres estudis relacionant els comerços amb l’espai urbà, els equipaments i les xarxes de mobilitat dels carrers dels municipis o entorns estudiats.
Guia comercial de Cornellà de Llobregat
Estudi de de comerç a Castelldefels
- Quin bagatge tenen a nivell de censos d’activitats?
Els censos d’activitats els fem generalment de la mà de la Diputació de Barcelona, tot i què en ocasions ho fem directament amb els municipis. Enguany ja portem fets més de 11 censos realitzats en diferents municipis.
Es tracta d’entrar al Gestor d’Informació d’Activitats (GIA) de la Diputació els expedients d’alta d’activitats empresarials i establiments comercials. Per fer aquesta tasca es revisa els expedients en paper dels municipis, és passen al sistema d’informació i es fa treball de camp per validar que no falti cap activitat sense expedient.
És una forma de digitalitzar tota la informació que disposen els Ajuntaments respecte la gestió de les activitats i establiments dels seus municipis.
- També fan inventaris de xarxes de serveis?
Si, efectivament. Portem més de tres anys digitalitzat i fent inventaris de municipis de la província de Lleida. Es recullen dades en Sistema d’Informació Geogràfica (GIS) de les xarxes dels serveis d’enllumenat públic, aigua i sanejament de diferents municipis.
La digitalització de les xarxes de serveis permet als municipis disposar de tota la informació referent a els fanals, els quadres elèctrics, les reixes de sanejament, les fonts i els dipòsits d’aigua, les boques de reg, els hidrants, els traçats i tipus de cablejat elèctric, els traçats, diàmetres i materials de les xarxes de sanejament i altres elements.
Es contribueix a ordenar, georeferenciar i en definitiva modernitzar i digitalitzar part dels elements que ha de gestionar l’administració pública local.
Elements de l’inventari de les xarxes de serveis
- I a nivell de camins municipals, quina experiència tenen?
En els últims anys, ens hem especialitzat també en els Inventaris de Camins Públics Municipals. Especialment hem fet treballs a les comarques de Girona. És una tasca que combina treball de camp, recerca de documentació històrica i experiència de la gent del lloc i que ens permet ordenar i gestionar millor el territori.
Cal recordar que l'inventari de camins públics és un registre administratiu que identifica i descriu els camins públics d'ús públic de titularitat municipal en sòl no urbanitzable. Aquest inventari forma part de l'inventari de béns de domini públic d'ús públic del municipi. Permet tenir el coneixement sobre l'extensió i característiques de la xarxa de camins municipals i proporciona seguretat jurídica a l'Ajuntament, als veïns i propietaris del terme municipal, en delimitar clarament el marc recíproc de drets i obligacions.
- Quins altres projectes realitzats per Solucions Geogràfiques destacaria?
Destaquem un projecte amb el qual hi portem treballant fa temps, per la seva importància i envergadura. És el cens i actualització de les dades de les empreses dels polígons d’activitat econòmica a l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. On hi ha uns 200 polígons i més de 25.000 empreses.
Es fa un treball exhaustiu a camp, que permet generar una base de dades espacial, on es geolocalitza cada empresa i es va preguntat a cada una d’elles moltes dades: tipus d’activitat, nombre de treballadors, nivell de facturació, etc.
Aquest cens alimenta el portal web dels PAE metropolitans: InfoPAE.