Sodeca és ben conegut al mercat per la seva activitat en la producció de ventiladors industrials, sistemes de ventilació i extractors per l’evacuació de fums. Però avui no volem parlar de l’empresa en sí sinó d’una acció solidària que han dut a terme amb 2 empreses més per donar solució a un problema real que es troben molts ajuntaments.
- A través del seu coneixement tècnic a nivell de productes industrials van veure que tenien la capacitat de solucionar un problema relacionat amb la desinfecció de la Covid-19 per a pobles i ciutats. Com va sorgir aquesta iniciativa?
La idea inicial va ser poder dissenyar i fabricar un equip per a desinfectar zones comuns i així evitar contagis de COVID-19, sobretot destinat als pobles petits que son els més desprotegits i on generalment viuen persones d’edat avançada.
Aquests grups minoritaris son normalment els que reben menys ajudes i els que ho necessiten més perquè son grups d’alt risc de contagi del virus.
- I van unir esforços amb dues empreses més per desenvolupar-ho...
Sí, aquesta idea es va poder fer efectiva gràcies a la col·laboració d’Asmitec, Pideca i Sodeca. Des d’un inici teníem molt clar que volíem col·laborar amb la lluita del coronavirus començant per la nostre comarca. Per això, de seguida vam unir esforços i amb 10 dies ja disposàvem del primer prototip de DISINFECT-500 que vam cedir al Consell Comarcal del Ripollès com a acte solidari per a que tots els pobles en poguessin fer ús.
- Com funciona aquesta màquina i quines avantatges té?
Doncs es tracta d’un equip desinfectant industrial per a netejar i desinfectar de forma ràpida i fàcilment mitjançant nebulització empesa per aire. Funciona amb un generador, per tant es pot utilitzar a qualsevol lloc perquè és totalment autònom, i tots els components estan comandats per un quadre elèctric. Disposa de una bomba que dona pressió, un dipòsit d’aigua de 500 litres, i dos ventiladors que es mouen en forma de vaivé per i que fan dispersar l’aigua desinfectant que uns aspersors atomitzen.
Quan els ventiladors estan en funcionament, la velocitat de l’aire fa que s’escampi l’aigua desinfectant sobre la superfície a tractar i en cas que hi hagi gèrmens o virus els desactiva desfent la capa proteica de la molècula i evitant així el contagi. El més important es que segons la OMS, aquest tractament és eficaç per a desactivar la COVID-19.
- Permet desinfectar la via pública o també altres equipaments?
Inicialment l’equip DISINFECT-500 que hem cedit al Consell Comarcal està pensat per a desinfectar zones públiques com parades d’autobusos i trens, bancs i zones d’esbarjo, contenidors de brossa, carrers, l’exterior d’edificis com hospitals o geriàtrics, entre altres.
D’altra banda, també pot tenir aplicació en l’àmbit privat, per exemple la desinfecció de pàrquings, exterior de supermercats, exterior de naus industrials, etc. Es a dir, crec que ara ens hem d’acostumar a viure amb aquest nou paradigma i per tant adaptarem nous hàbits, un d’ells segur que serà la desinfecció d’espais com una tasca diària a partir d’ara.
També he de dir que es tracta d’un equip molt versàtil i que a part de desinfectar, també es pot utilitzar per altres aplicacions. Per exemple, equipar-lo amb insecticides adequats per a l’eliminació de plagues com l’eruga del boix i poder tractar gran quantitat de boixos en molt poc temps.
- Algun altre tipus d’aplicació?
Sí, tot depèn de les necessitats de cada ajuntament i del territori. Com hem comentat, es pot utilitzar per a fumigar, però també per regar si es necessari, inclús per desinfectar zones de platja. Es un equip que se li poden trobar moltes utilitats.
- Pot manipular-la una sola persona?
Sí, l’avantatge d’aquest equip a part de ser autònom, es que és manipulable per una sola persona. Està dissenyat per a ser transportat en diferents tipus de vehicles: remolcs, camions, pick up, carretons, etc. Per tant, la seva manipulació es molt senzilla, es tracta d’activar el mecanisme amb el quadre de control i conduir el vehicle passant per les zones que es volen desinfectar.
- Com bé diu, el Consell Comarcal del Ripollès ja l’està utilitzant. N’estan contents?
Sí, de fet ja fa uns dies que l’utilitzen, s’han organitzat un calendari on cada ajuntament pot fer ús de l’equip durant uns dies i després el porta a un altre poble. Cal mencionar que ens han agraït molt aquesta cessió i això es el que ens reconforta després de tants dies treballant per aquest projecte.
- Ha estat un projecte solidari per a la seva comarca però que ara pot derivar en una producció industrial i ajudar a molt més ajuntaments.
Doncs sembla ser que sí, després de fer pública la noticia de cessió del DISINFECT-500, ens han arribat moltes sol·licituds per part d’altres ajuntaments les quals ja estem donant resposta i fabricant més unitats per poder subministrar-los el més aviat possible.
Al detectar aquest interès, no només en àmbit local sinó també internacionalment ens vam adonar que es un equip únic pel seu mecanisme i ja tenim un model d’utilitat en patent pending U202030740.
- Sodeca no només ha participat en aquest projecte solidari. Tenim entès que els mateixos treballadors de l’empresa han participat en diverses iniciatives solidàries arrel de la pandèmia.
Des de l’inici del confinament un grup de voluntaris de SODECA va iniciar un seguit d’accions solidàries on s’hi va sumar tota la plantilla. Una de les accions que van portar a terme va ser la captació de fons. Amb les donacions es van comprar una gran quantitat de mascaretes i es van repartir per geriàtrics, centres sanitaris i hospitals de la zona.
Paral·lelament es van començar a fabricar peces per a respiradors amb els recursos 3D de l’empresa per entregar a Hospitals, que actualment encara n’estan subministrant, ja que ens comenten que son unes peces indispensables per a fer front al augment de pacients amb malalties respiratòries.