ENTREVISTA A JOSEP MARIA APARICIO GUIRAO

ENTREVISTA A JOSEP MARIA APARICIO GUIRAO

GERENT D’AIGÜES DE VIC, SA i d’ABASTAMENTS, TRACTAMENTS I CONTROL D’AIGÜES, SL.

“Fem arribar la fibra òptica a indrets que per mètodes tradicionals seria tècnica, econòmica i/o mediambientalment massa costos”

Per primera vegada a Catalunya i a l’Estat espanyol s’ha fet una instal·lació de fibra òptica a través de les canonades de l’aigua. El projecte s’ha realitzat amb FIBRAIGUA, una marca que comercialitza Aigües de Vic i que té un futur molt prometedor.

Aigües de Vic, SA (AVSA) és la companyia que gestiona el subministrament i l’abastament d’aigua potable a Vic i a altres municipis de la comarca d’Osona (Gurb, Muntanyola i Santa Cecília de Voltregà), mitjançant l’empresa Abastament Tractaments i Control d’Aigües (ATCA SL).

Un dels objectius estratègics és el de prestar nous serveis, i concretament ATCA, SL sota la nova marca FIBRAIGUA ofereix un servei pioner a Catalunya, i a tot l’Estat Espanyol, que permet instal·lar el cablejat de fibra òptica aprofitant la mateixa infraestructura de les canalitzacions d’aigua potable. Utilitzant la xarxa d’aigua existent com a recobriment exterior i allotjant un microducte dins d’aquesta infraestructura s’habilita un nou canal que permet introduir cablejat de fibra òptica de forma segura.

Per primera vegada a Catalunya i a l’Estat espanyol s’ha fet una instal·lació de fibra òptica a través de les canonades de l’aigua. El projecte s’ha realitzat amb FIBRAIGUA, una marca que comercialitza Aigües de Vic i que té un futur molt prometedor.


- Aquest sistema és pioner a Catalunya i a la resta de l’Estat. Hi havia alguna experiència similar en altres països?

Es tracta d’una tecnologia anglesa innovadora, concebuda i aplicada al Regne Unit i que mica en mica s’està expandint al llarg d’altres països com és el cas de Nova Zelanda, Estats Units, l’Argentina... I a Catalunya amb la nostra vocació de servei, empenta i il·lusió que fa que anem pràcticament al capdavant de les aplicacions i desplegaments d’aquesta tecnologia arreu del món.
 

- Vostès tenen l’exclusiva de Craley Group?

L’activitat actual es basa en la instal·lació i el manteniment de fibra òptica mitjançant la solució  Atlantis Hydrotec® solution designed and manufactured by CRALEY Group Limited, realitzada mitjançant  ATCA, SL, empresa distribuïdora exclusiva per a tot Catalunya i que comercialitza sota el nom de FIBRAIGUA aquesta solució. La intenció de FIBRAIGUA és consolidar-se en tecnologies innovadores d’infraestructures de fibra òptica, creant un centre logístic, una estructura pel servei d’instal·lació i manteniment d’infraestructures i creant un centre demostratiu i de formació de la tecnologia en el marc de l’associació amb CRALEY Group.


- El primer projecte amb FIBRAIGUA s’ha fet a Gurb. Perquè Gurb?

Gurb és un municipi amb un nucli proper a Vic i una gran extinció de terme municipal de caire rural, la voluntat de l’equip de govern és apropar als habitants i a les activitats de les zones més disseminades uns serveis equivalents als presents als nuclis més poblats. En l’àmbit de connectivitat per a dades i telefonia, avui en dia és necessària apropar la fibra òptica a tot el territori és per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Gurb amb una gran sensibilitat per les noves tecnologies ha optat per aquest desplegament.
 

- Estem dient que a partir d’avui qualsevol municipi petit pot disposar de fibra òptica sense fer grans inversions?

Sí un dels objectius i prioritats del municipi és el desplegament de fibra òptica, des de FIBRAIGUA col·laborem amb Ajuntaments, Consells Comarcals, empreses i particulars que tenen la necessitat de fer arribar la fibra òptica a indrets que per mètodes tradicionals seria tècnica, econòmica i/o mediambientalment massa costos. Conseqüentment, fem viables projectes fins ara impossibles. Aprofitant les canonades d’aigua existents, aconseguim ser més ràpids, barats, sostenibles i respectuosos amb l’entorn.
 

- Qui ha col·laborat en aquest projecte?

El projecte ha estat possibles gràcies a la promoció i recerca de finançament des de l’Ajuntament de Gurb, la participació d’ATCA, SL i CRALEY Group en l’associació materialitzada en FIBRAIGUA, la cessió de la xarxa a Guifi.net i l’operador local Goufone.
 

- Amb aquest sistema els veïns de Gurb tenen banda ampla ultra-ràpida, de quantes MB estem parlant?

La capacitat de la fibra òptica en la transmissió de dades és pràcticament il·limitada, en el cas de servei d'accés a Internet a través de fibra òptica, s’estan oferint contractes de 100, 300 a 1000Mb reals i simètrics, més els serveis de telefonia associats (abans d’aquesta tecnologia parlàvem de contractes de 1, 10 o 30 Mb).
 

- Quina ha estat la rebuda per part dels usuaris?

Tots han quedat molt sorpresos del canal pel mitjà el qual s’ha instal·lat la fibra i hi ha hagut força expectació.  Un cop fetes les instal•lacions i primeres altes, al voltant de unes 20. Hi ha hagut una gran satisfacció i millora dels serveis de dades i telefonia, així mateix, han augmentat les sol·licituds de connexió fins a una trentena més en pocs dies. Calculem donar connectivitat per aquest sistema a prop de la centena d’abonats en els pròxims mesos, cobrint pràcticament el 100% dels usuaris potencials de la zona.

 
- I l’Ajuntament, se sent satisfet?

Tant per a l’Ajuntament com per a nosaltres era un repte afrontar un desplegament pioner en infraestructures de comunicacions, s’han destinat esforços i recursos per ambdues parts i al veure els resultats reals amb el valor aportat pel municipi, als ciutadans i les possibilitats que s’obren més enllà ens fan estar a tots conjuntament molt satisfets i il·lusionats.

 

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top