Vallromanes és el primer municipi català que acaba d’obtenir la certificació ISO 50.001, un estàndard que permet a les organitzacions reduir contínuament la seva utilització d’energia, els costos relacionats i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Parlem amb Josep Sagarra propulsor a l’Ajuntament de Vallromanes d’aquesta certificació.
– Aquest projecte està emmarcat dins el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses contra el canvi climàtic?
La ISO 50001 es una norma voluntària de gestió que està pensada per a organitzacions de qualsevol tipus (fàbriques, hotels, administracions...) nosaltres la vàrem pensar per a l’Ajuntament perquè ens ajuda a organitzar la gestió de la energia.
El sistema de gestió de la energia està adreçat a aconseguir un estalvi en el consum, cosa que redueix per tant la producció de gasos efecte hivernacle.
Al nostre municipi (com a la majoria dels del nostre país) comprem la energia als distribuïdors. Els distribuïdors produeixen energia amb diferents fonts. A la Península, el Mix energètic es fonamenta encara molt en centrals tèrmiques que cremen hidrocarburs per generar electricitat, produint gasos de efecte hivernacle, com ara el CO2, el metà i altres gasos de efecte hivernacle.
Cada vegada que reduïm el consum d’electricitat estem reduint per tant la emissió de gasos d’efecte hivernacle.
La implantació de ISO 50001 ha estat la primera acció del nou equip de govern adreçat a reduir gasos d’efecte hivernacle.
-Com va sorgir l’idea d’implementar una ISO 50.001 a l’Ajuntament?
Som un ajuntament petit, amb pocs recursos tècnics i amb poques hores de dedicació dels regidors, això inclou al regidor de Medi Ambient.
Ens vàrem adonar que necessitàvem organitzar una metodologia que permetés centralitzar la informació de la que disposem per conèixer a on i com es fa la despesa energètica.
Al nostre ajuntament no disposem de tècnic de medi ambient i el servei d’enginyeria assisteix només 8 hores a la setmana. (fins al desembre de 2012 només eren 4 hores). Això fa encara més important centralitzar les dades i conèixer com i per què es gasta electricitat.
Vàrem començar a establir sistemes de seguiment de la facturació, a identificar individualment el consum dels quadres de l’enllumenat, a revisar les variacions de consums, els horaris d’encesa i el consum en climatització i equips dels serveis municipals. En definitiva estàvem implantant la ISO 50001 sense programar-ho.
Per acabar d’implementar la ISO 50001 vàrem establir una sèrie de controls que els auditors ens venen a verificar i a reorientar. Els consells que ens donen els auditors ens permet continuar avançant i millorant.
Per a un regidor de un poble com el meu, saber que un cop a l’any venen a revisar el teu sistema de control, a corregir les falles i a obligar-nos a millorar allà a on fallem ens es molt útil.
- Sou el primer municipi català que obté aquesta certificació, coneixeu altres Consistoris a nivell estatal que l’hagin aconseguit?
El primer municipi va ser Bilbao, al gener i un mes més tard Soto del Real.
- Per concretar, quines instal·lacions municipals gestionen eficaçment l’energia segons aquesta ISO?
Hem implantat ISO 50001 a l’enllumenat públic, les escoles, el casal i la prefectura de policia, de moment però tenim monitoritzat només l’edifici municipal.
– Quins són els objectius que us heu fixat per millorar l’eficiència energètica i les emissions dels gasos d’efecte hivernacle?
De moment hem reduït un 11% del consum energètic a l’enllumenat públic un 11% amb la millora del sistema de gestió (sense inversions).
El nostre objectiu es reduir un 10% abans de setembre de 2014 a tot l’àmbit elèctric i un 10% en hidrocarburs.
Volem reduir un 20% abans de juny 2015.
- Com heu identificat els consums energètics municipals i les fonts d’emissions de gasos?
Teníem com a referent de partida l’inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle elaborat pel PAES d’acord al Pacte d’Alcaldes.
A més a més hem fet una auditoria de les instal·lacions municipals. Hem registrat els consums de cada element (llums, ordinadors, equips de clima...)
- Quines mesures d’estalvi esteu implementant actualment?
Estem centrant-nos en els rellotges i els reguladors de tensió de l’enllumenat públic. Està previst també substituir làmpades de sodi per lluminàries de LED en alguna part del municipi. Això ens suposarà una inversió de 18.000 euros, que recuperem amb l’estalvi en uns tres anys.
- Cap a on voleu anar avançant properament?
Ara estem enfocats en l’estalvi, però per a millorar el comportament ambiental del municipi (i econòmic) hem de pensar en la producció pròpia d’energia.
Tenim un projecte de biomassa amb els residus dels boscos del municipi, pot ser una manera de reduir el consum de gas-oil al mateix temps que millorem la gestió dels nostres boscos.
- Ens agrada veure com municipis petits poden fer grans coses i ser exemple per tots els altres, felicitats!