- Quan es va implantar el projecte EDUSI a Sant Boi?
CAPACI[u]TAT Estratègia DUSI Sant Boi 2015-2020 amb un pressupost total de 16.323.544 euros es va iniciar a implementar l’any 2017 després d’haver estat seleccionada a la segona convocatòria per a la selecció d’Estratègies DUSI, cofinançades mitjançant el Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya FEDER 2014-2020. En el marc d’aquest projecte, estarem implementant actuacions per transformar la nostra ciutat en clau sostenible fins finals del 2023.
- Quines línies d’actuació s’han estat seguint?
És un projecte incrustat en el model de ciutat de Sant Boi, i per tant alineat amb les prioritats polítiques. Per això, Capaci[u]tat és una estratègia de desenvolupament sostenible integrat que impacta al conjunt del municipi. Tanmateix, es concentra part de l’actuació a Camps Blancs i Ciutat Cooperativa-Molí Nou amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones d’aquests districtes més desfavorits.
Les actuacions estan contribuint a l’assoliment dels 4 objectius temàtics del FEDER 2014-2020 que formen part de l’eix de desenvolupament urbà:
2.- Millorar l'ús i la qualitat de les TIC i l'accés a les mateixes
4.- Afavorir la transició a una economia baixa en carboni en tots els sectors
6.- Protegir el medi ambient i promoure l'eficiència dels recursos
9.- Promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa
- Heu treballat conjuntament amb les altres ciutats dins del projecte?
Participem en reunions i grups de treball amb la resta dels 173 municipis a través de la RIU (Red de Iniciativas Urbanas) i el grup de comunicació GRECO-AGE.
D’altra banda, formen part de la Xarxa Metropolitana de Ciutats EDUSI. És una xarxa que vam crear- les quatre ciutats catalanes que tenim aprovada una Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat amb cofinançament de Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), fins al 2023: Barcelona, Sabadell, Santa Coloma de Gramanet i Sant Boi. Neix de la necessitat i voluntat de compartir les experiències per realitzar els processos i procediments necessaris per engegar i gestionar els projectes, així com de realitzar actuacions conjuntes. Darrerament també s’ha incorporat l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que també gestiona projectes FEDER.
- Quines parts de les ciutats s'han renovat? I amb quins objectius?
A data d’avui, s’han invertit 4 milions d’euros en la remodelació de l'espai públic del barri de Ciutat Cooperativa-Molí Nou per convertir-lo en accessible, verd i que promogui la inclusió i les interaccions socials. Aquí també s’ha rehabilitat un edifici per convertir-lo en el nou casal de gent gran del barri, que fomenta l'envelliment actiu i les activitats intergeneracionals.
L’estesa de xarxa de fibra òptica arreu de la ciutat i la connexió Wifi a tots els equipaments públics està ajudant a reduir la bretxa digital i donar un millor servei a la ciutadania.
La dotació d'eines de gestió municipal intel·ligents i del desenvolupament de serveis digitals, permeten a la ciutadania una major facilitat en els tràmits garantint la transparència i l’accés a la informació.
Per últim , estem preservant el patrimoni cultural de la ciutat amb la rehabilitació d’un recinte icònic com és el Palau Marianao.
- Quina resposta ha donat la ciutadania davant d’aquestes millores?
La resposta està sent molt positiva tal i com ens ha manifestat la pròpia ciutadania i com hem recollit en un seguit de vídeos accessibles al canal de Youtube de l’Ajuntament.
Valoren la transformació que està fent la ciutat i que impacta directament en la seva qualitat de vida.
- Quins són els passos a seguir per aquest 2022?
Aquest any estem implementant una xarxa intel·ligent de ciutat que ens permetrà desenvolupar processos per augmentar l’eficàcia i l’eficiència de la gestió pública. L’objectiu és que una gestió intel·ligent i innovadora dels recursos municipals, dels edificis, de la mobilitat i de l’espai públic proporcioni també una gestió més inclusiva.
La reducció d’emissions CO2 és el que estem afavorint aquest any amb la dotació d'un sistema de gestió intel·ligent del trànsit. També estem treballant en el projecte executiu per a la rehabilitació energètica de tots els edificis privats del barri de Camps Blancs (184 en total). Això impactarà favorablement en més de 5 mil persones amb baixos ingressos, que veuran reduït el seu consum energètic i, per tant, la seva factura elèctrica, però sens dubte també suposarà un benefici directe per al medi ambient.
Per últim, estem en fase de redacció del projecte executiu per a la creació d’un parc ambiental amb l’objectiu de protegir la biodiversitat, el medi ambient i garantir una ciutat saludable. Estem orgulloses de ser un pulmó verd a l'àrea metropolitana de Barcelona i volem seguir invertint-hi.