ENTREVISTA A LLUÍS JUST

ENTREVISTA A LLUÍS JUST

RESPONSABLE D’INNOVACIÓ TECNOLÒGICA DE L’AJUNTAMENT D’ESPLUGUES DE LLOBREGAT 

“Els propers objectius dins l'àmbit de la innovació tecnològica, serien tots els relacionats en el desenvolupament de quadres de comandament d'acord amb l'anàlisi de dades vinculades a l'SmartCity”

L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat està implementant la innovació des d’un punt de vista transversal. Aquest any 2018 s’han treballat diversos projectes que permeten a l’ens avançar en el camp de la tecnologia i hi ha nous projectes previstos pel 2019 en la mateixa línia.


- Recentment l’Ajuntament d’Esplugues ha implantat la plataforma de Govern Obert https://gobierto.es/, com funciona i què aporta a la ciutadania?

Bé per ser més exactes l'espai Esplugues Obert, implementat sobre la plataforma Gobierto, acompleix amb una de les tres potes que conformen el Govern Obert, que seria la de posar a l'abast de la ciutadania tot un seguit d'informació d'una forma senzilla i fàcil de trobar, i si així i tot no li agrada com la presentem, té l'opció d'agafar les dades en obert. Aquest any hem començat amb el pressupost, estat del PAM i el Pla SmartCity, on van a parar els teus impostos, informació de Càrrec Electes i d'altres mòduls que ens ajuden a apropar a la gent com estem utilitzant els recursos, d'una forma molt visual es pot veure on centra l'ajuntament els seus esforços en la prestació dels serveis.

M'agradaria però també fer èmfasi en la posada en Marxa del portal de participació Esplugues Participa, implementat sobre la plataforma Decidim i amb el suport de la Diputació de Barcelona, que ens ha permès fer un salt en els processos de participació que endeguem i arribar a molta més gent, sempre però com a complement dels espais físics, essencials per aquells que no poden accedir per mitjans digitals.


- L’Ajuntament d’Esplugues ha implementat en un temps rècord una solució integral d’administració electrònica, ens pot explicar el procés?

El juliol de 2017 vam començar aquest projecte i ara ja podem dir que tenim més de 16.000 expedients i 170.000 documents tots ells digitals, sense paper. Ha estat un procés que jo el definiria com intens, d'impacte a tota l'organització i per tant amb una gestió molt acurada i ferma. El procés comença amb una voluntat ferma de l'equip de Govern d'impulsar aquest projecte, i en el moment de la posada en marxa un suport incondicional, aquestes han estat les claus principals per poder abordar un projecte d'aquestes magnituds. Però cal destacar que en tot moment s'ha tingut cura del canvi de manera de fer les coses que implicava per molta de la gent de la casa, així doncs es va definir un pla de formació i xerrades per on ha pogut passar tothom, ens hem reorganitzat i creat una unitat específica d'administració electrònica de suport tant als treballadors de la casa com a ciutadans i empreses, aquestes han estat les claus per garantir que tothom en tot moment ha estat acompanyat, per poder desenvolupar les seves tasques.


- Quins són els objectius que es proposen en innovació tecnològica pels propers anys?

Els propers objectius dins l'àmbit de la innovació tecnològica, serien tots els relacionats en el desenvolupament de quadres de comandament d'acord amb l'anàlisi de dades vinculades a l'SmartCity, però no només les que fan referència a la millora de la mobilitat, eficiència energètica, sostenibilitat, etc. sinó posant també les relacionades amb la prestació de serveis a la ciutadania, tràmits, estat de la nostra ciutadania, etc... per a la millora de la pressa de dedicions.


- Quins projectes tenen a mitjà termini en aquest àmbit?

- Començar a explotar la plataforma Sentilo que tenim amb la Diputació de Barcelona, posant moltes més dades.
- Definir una plataforma d'explotació d'aquestes dades.
- Potenciar les dades Obertes de l'Ajuntament.
- Millora de la infraestructura que dóna suport a tota aquesta capa de programari, que s'ha implementat aquests d'arres anys.


- En un futur tenen previst crear un espai per apropar la tecnologia a tothom per evitar que hi hagi analfabets digitals, com serà aquest projecte?

A Esplugues fa temps que estem treballant en la conceptualització d'un espai que ens ha d'ajudar a apropar la tecnologia i la innovació a la ciutadania, un espai a on puguem Experimentar (tocar i jugar amb la tecnologia), Aprendre (conèixer els principis bàsics de tota innovació i les tecnologies del futur), Compartir (Experiències i coneixement en l'ús de la tecnologia) i Programar (co-crear solucions conjuntament davant de reptes de ciutat, o aprendre noves solucions o eines).

El primer pas ha estat el Fòrum Esplugues a on vam fer realitat aquesta idea, vam Connectar Talent i Tecnologia, i a on la gent que va vindre va, mirar, tocar, escoltar, jugar i sobretot ens van ajudar en aquest procés de co-creació d'aquest espai, que com a objectiu principal té la d'utilitzar el vessant més social de la tecnologia per ajudar a la millora de la qualitat de vida de les persones.


- Recomanaria a altres ajuntaments invertir en innovació tecnològica? Per què?

Clar que sí, però sempre abans d'aplicar la tecnologia, cal fer una reflexió o anàlisi del procés i/o servei que es vol millorar, quin valor afegeix i evidentment que tingui un resultat tangible d'acord amb els objectius que es volien assolir. Si no fem aquest primer anàlisi, aplicar directament tecnologia pot ser fins i tot contraproduent.

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top