Avui conversem amb l'Alcalde d'Igualada, Marc Castells, per conèixer de primera mà les polítiques mediambientals que s'estan duent a terme al municipi, amb un èmfasi especial en la renaturalització dels espais urbans. A més, parlem sobre la primera edició de la Fira del Verd Urbà i la Biodiversitat, un esdeveniment pioner que busca ser una plataforma per als municipis i professionals interessats en la gestió sostenible del verd urbà. Aquesta fira, que tindrà lloc del 24 al 26 d’octubre, representa un esforç conjunt de l'Ajuntament d'Igualada i la Diputació de Barcelona per impulsar la biodiversitat a les ciutats i donar a conèixer les solucions i novetats en aquest camp.
- En el context actual de canvi climàtic i creixement urbà, quina importància té per a Igualada el verd urbà i la biodiversitat?
Els espais verds urbans, propers a la ciutat, que actuen com a refugi climàtic i per a la biodiversitat i que es converteixen alhora en un punt on socialitzar, fer esport i gaudir de la natura, per a nosaltres són una aposta estructural i necessària. I ho haurien de ser per a totes les ciutats. A Igualada més del 30% de la superfície de què disposem està destinada a espais verds.
Amb el canvi climàtic cal més que mai apostar per aquests espais que ajuden a mitigar les temperatures. Nosaltres, en aquest sentit, fa anys que estem construint la Igualada Verda.
- Quines són les iniciatives més destacades que l'Ajuntament d'Igualada ha implementat per fomentar la renaturalització i la sostenibilitat dels espais urbans?
D’una banda hem creat nous i amplis espais verds, com l’Anella Verda que són 13 km que recorren tota la ciutat i que tenim previst ampliar aquest mandat; el Parc Central, que consta d’una gran extensió verda, amb arbres, vegetació i un biollac; i hem impulsat la Via Blava, un recorregut que enllaçarà la nostra comarca amb el mar a través de camins ciclables.
La nostra aposta és la de renaturalitzar els espais de la ciutat, i ho fem plantant espècies autòctones, de baix manteniment i resistents a les condicions del nostre clima. Als parcs i zones verdes, per exemple, minimitzem l’ús de gespa. Apostem per d’altres espècies de gran cobriment i molt baix manteniment o espais amb graves o triturat, un element natural que manté la humitat.
Però l’aposta important alhora d’aconseguir un alt grau de sostenibilitat en els nostres espais verds, és la utilització de l’aigua freàtica, que és aigua no potable, que tenim en grans quantitats al subsòl de la nostra ciutat. I l’aprofitem per regar. El Parc Central i el Biollac, per exemple, tenen a sota un gran dipòsit d’aquesta aigua que mitjançant un sistema de canonades extraiem i recuperem. Sinó l’aigua aniria directa a la claveguera sense fer-ne cap ús. Aquesta és la Igualada blava, que se suma a la Igualada verda i ens converteix en una ciutat sostenible i saludable.
Actualment estem ampliant aquest sistema de canonades en 1’5 km per tal de fer arribar aquesta aigua, que s’acumula al subsòl de la nostra ciutat, als equipaments esportius que també cal regar de forma sostenible.
- Quina és la motivació principal darrere de l'organització de la primera edició de la Fira del Verd Urbà i la Biodiversitat? Quins objectius s’espera assolir amb aquest esdeveniment?
L’objectiu principal, que compartim amb la Diputació de Barcelona, és el de generar un espai de contacte i trobada entre els municipis i aquelles empreses i productors que ofereixen serveis, idees i solucions tècniques per a la gestió, conservació i ampliació del verd urbà. Volem que sigui una fira on els municipis puguem descobrir que existeixen moltes eines i projectes per tal de fer que les nostres ciutats tinguin més espais verds i renaturalitzats.
Cada cop més s’aposta per aquells espais amb espècies autòctones, amb nous sistemes de reg i manteniment, amb solucions que ens ajuden a crear refugis climàtics mitjançant la vegetació amb parets verticals o amb sostres verds.
L’objectiu és posar en contacte municipis i empreses per tal que puguin veure insitu tot el ventall d’oportunitats.
- Ens podria avançar alguns dels aspectes més destacats d'aquesta fira, com ara els expositors i les activitats previstes al congrés paral·lel?
Tenim més de 40 expositors confirmats; des d’estudis de paisatgisme i arquitectura, empreses de control integrat de plagues, planters, bioenginyeria, maquinària, arboricultura, sistema de reg i drenatges. La fira ofereix un ventall grandíssim de professionals de diferents sectors amb solucions orientades a fomentar espais verds i sostenibles.
Alhora es farà un congrés on es tractaran diversos temes com el manteniment dels espais verds, la planificació o estratègies de comunicació amb ponents reconeguts dins del sector com ara el degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Galícia, Pedro Calaza o l’arquitecte i paisatgista, Enric Batlle.
- Com valora la col·laboració amb la Diputació de Barcelona en l'organització d'aquesta fira? Creu que aquest esdeveniment pot inspirar altres municipis a adoptar polítiques similars?
Valorem molt positivament la col·laboració amb la Diputació perquè ens ha donat el suport que com a municipi necessitàvem per impulsar un projecte pioner a Catalunya com aquest, que porta molts mesos de feina prèvia a nivell tècnic, tant de la Diputació com de l’Ajuntament, ja que es tracta d’una Fira pensada bàsicament per a professionals i això ens ha exigit treballar amb equips humans que tinguessin un coneixement tècnic d’aquest àmbit.
- La fira obrirà les portes al públic general el dissabte. Quina importància té per a l'Ajuntament la sensibilització i implicació de la ciutadania en la conservació del verd urbà?
Molta. De fet teníem clar des del principi que la fira també havia de servir per que la població en general pogués conèixer què fan els ajuntaments i les institucions per promoure, mantenir i ampliar, els espais verds i renaturalitzats a les ciutats. El públic descobrirà també de quina forma pot implicar-se en la conservació d’aquests espais amb gestos simples com ara el reciclatge, plantades d’arbres, l’ús cívic dels espais...
- Quines mesures addicionals té previst implementar l'Ajuntament per potenciar encara més la biodiversitat a Igualada en els propers anys?
El nostres projectes actuals passen per seguir ampliant el Parc Central que hem convertit en l’exemple de com volem renaturalitzar els espais de la nostra ciutat. Un espai verd, amb elements que conviden a la pràctica esportiva com ara l’Skate Park o el Pump Truck conjuntament a la zona del biollac que s’ha convertit en un refugi per aus, amfibis i peixos.
Continuarem amb les accions per fomentar la biodiversitat a la ciutat que duem a terme des de fa anys com són la instal·lació de menjadores d’ocells a l’hivern, la col·locació i manteniment de caixes niu d’ocells, l’increment d’hotels d’insectes i altres actuacions noves que compartim amb experts en la matèria.
El mateix volem replicar a l’entorn del nostre riu. Volem renaturalitzar i revitalitzar aquesta zona. El concepte de renaturalitzar i omplir de natura els nostres carrers i places és clau, i així volem seguir actuant en els parcs que remodelem, amb aquest criteri com a principal eix de treball.
- Quin missatge li agradaria transmetre als ciutadans d'Igualada i als visitants de la fira sobre la importància del verd urbà i la biodiversitat per al futur de les nostres ciutats?
Animo a tothom a venir i a gaudir d’aquesta fira que els permetrà descobrir un món que, a vegades ens passa desapercebut o desconeixem, com és el de la gestió dels espais verds urbans i la biodiversitat a les ciutats.