ENTREVISTA A MARC SANTANACH

ENTREVISTA A MARC SANTANACH

SALES ENGINEERING DIRECTOR SODECA

“Els factors principals que deterioren la qualitat de l'aire interior són la mala ventilació, l'ús de productes químics, la combustió en cuines i calefaccions, els materials de construcció i l'acumulació de floridura i pols.”

Sobre SODECA: ofereix solucions en ventilació industrial, evacuació de fums, pressurització d'escales, ventilació per a túnels i millora de la qualitat de l'aire interior.

En el marc del Dia Internacional de l'Aire Net, proclamat per l'ONU, s'ha posat de manifest la importància de millorar la qualitat de l'aire que respirem, no només als exteriors, sinó també als espais interiors. Sovint relegada a un segon pla, la mala qualitat de l'aire a interiors pot tenir conseqüències devastadores per a la salut. D'acord amb dades de l'OMS, la contaminació en aquests espais va ser responsable de més de 3 milions de morts el 2020. Per aprofundir sobre aquesta problemàtica i explorar solucions, vam conversar amb el Sr. Marc Santanach, expert en tractament de l'aire interior de SODECA , una empresa líder al sector de la ventilació.


- Quina és la situació actual respecte de la qualitat de l'aire interior en comparació amb l'exterior? Per què creu que l'aire interior no rep tanta atenció al debat públic?

És una bona pregunta, per exemple, per què ens fixem molt en l'aigua que bevem, però no donem importància a l'aire que respirem quan som a casa o a la feina? Passem fins al 90% del nostre temps dins de llocs públics o privats, això fa que s'incrementi l'exposició a contaminants acumulats com a partícules en suspensió, químics de productes de neteja, floridura i, sobretot, diòxid de carboni. L'aire interior no rep la mateixa atenció en el debat públic perquè no se'n perceben fàcilment els efectes immediats i les fonts de contaminació estan més disperses i menys visualment evidents que les emissions industrials o automobilístiques exteriors. Així doncs, una bona qualitat de l'aire interior és essencial.


- L'OMS estima que més de 3 milions de persones van morir el 2020 a causa de la contaminació de l'aire interior. Quins són els factors principals que contribueixen a la mala qualitat de l'aire en interiors, i com afecten la salut?

Els factors principals que deterioren la qualitat de l'aire interior són la mala ventilació, l'ús de productes químics, la combustió en cuines i calefaccions, els materials de construcció i l'acumulació de floridura i pols. Aquests contaminants poden provocar afeccions respiratòries com asma, al·lèrgies, malalties cardiovasculars, i en casos extrems, el desenvolupament de malalties cròniques o fins i tot la mort prematura. L'OMS subratlla que els nens, la gent gran i les persones amb condicions preexistents són els més vulnerables.

A banda d'aquests contaminants també hi ha el diòxid de carboni, que el generem les mateixes persones quan fem certes activitats. Un exemple molt clar és, durant la nit, a molts ens agrada dormir amb la porta de l'habitació tancada, però quants ens hem aixecat al matí amb mal de cap, atordits o amb sensació d'haver passat mala nit? Això és degut a l'alta concentració de CO2 que s'ha generat mentre dormíem i no s'ha ventilat correctament.


- SODECA ofereix solucions per al tractament de l´aire en espais interiors. Podria explicar-nos quines tecnologies o productes clau són efectius per millorar la qualitat de l'aire a llars, oficines i espais públics?

El principal actor que ajuda a tenir una millor qualitat de l’aire interior són els filtres mecànics. Basant-se en diferents eficàcies, podem retenir des de pols fins a partícules molt fines, on es poden trobar bacteris i virus. També és important disposar de mesures de desinfecció com és l'ús de làmpades germicides basades en llum ultraviolada UVc. A més, hi ha i disposem d'altres solucions, més específiques segons el tipus de mercat on vulguem actuar.


- En el context de la pandèmia, moltes empreses i organismes han començat a parar més atenció a la ventilació i al tractament de l'aire. Com ha canviat l’enfocament en la gestió de l’aire interior arran d’aquesta crisi sanitària?

La pandèmia del COVID-19 ha subratllat la importància d'una ventilació correcta per reduir la propagació de virus en espais interiors. Moltes empreses i institucions han adoptat sistemes de filtració més avançats i han parat més atenció a la renovació constant de l'aire. A més, com he comentat anteriorment, ha augmentat l'ús de tecnologies com ara la desinfecció per llum ultraviolada UVc, i la implementació de sensors de qualitat de l'aire que permeten monitoritzar en temps real els nivells de contaminants.


- La qualitat de l'aire interior també té a veure amb l'ús de certs materials de construcció i productes domèstics. Quines recomanacions faríeu per als qui busquen crear o reformar espais interiors saludables?

A l'hora de dissenyar o reformar espais interiors, és important seleccionar materials de construcció que no emetin compostos orgànics volàtils (COV), així com optar per pintures, adhesius i vernissos amb nivells baixos d'emissió de substàncies químiques. És igualment crucial implementar sistemes de ventilació efectius, com ara els recuperadors de calor amb filtració F7. Evitar l’ús excessiu de productes de neteja agressius també és recomanable per mantenir un entorn saludable.


- Des de la vostra experiència, quin és el futur del tractament de l'aire en interiors? Quines innovacions o canvis reguladors creu que són necessaris per garantir entorns més saludables?

El futur del tractament de l'aire als interiors està orientat cap a la innovació i la regulació més estricta. Ja s'estan implementant l'ús de tecnologies intel·ligents que monitoritzin la qualitat de l'aire en temps real i ajustin automàticament els sistemes de ventilació. A més, els edificis autosuficients en energia que incloguin ventilació passiva o solucions híbrides seran una tendència. Pel que fa a la regulació, des de la pandèmia s'està insistint que els estàndards per a la qualitat de l'aire interior s'endureixin, obligant una ventilació mínima amb certes tecnologies aplicades i alhora el més eficients possible.
 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top