ENTREVISTA A MARC VILA

ENTREVISTA A MARC VILA

GEÒGRAF I COFUNDADOR DE SOLUCIONS GEOGRÀFIQUES

“L’avantatge de tenir el cens amb la nostra metodologia és que permet tenir els locals digitalitzats i geolocalitzats, fet que permet fer estudis territorials i evolucions històriques.”

Sobre Solucions Geogràfiques: Consultoria especialista en geoinformació i creació de bases de dades.

-    Ens pot explicar què és un cens del comerç local?

Avui en dia tot i que les administracions locals controlen diferents i variades fonts d’informació molt actualitzades (padró, impostos, projectes, etc.) en el cas del comerç hi ha certes dificultats per tenir la informació al dia, ja que es donen d’alta activitats, però sovint no es gestionen les baixes o hi ha activitats que fa molts anys que existeixen però no estan digitalitzades, etc.

El cens de comerç local recull totes les activitats comercials (les botigues) que hi ha a la via pública i als centres comercials dels municipis. Mitjançant treball de camp es digitalitza cada comerç i s’obté els locals que estan actius (i la seva tipologia d’activitat) i els locals que estan tancats o en el mercat immobiliari. 


-    Per què és important per un Ajuntament tenir-lo?

Permet tenir un coneixement exacte del teixit comercial del municipi. Primer de tot s’observa els locals actius, on estan i si s’estableixen eixos o clústers comercials. També es detecten els llocs amb concentració de locals buits o de “les persianes baixades”. 

D’altra banda, el cens permet saber on hi ha alta concentració o mancança de certes activitats. Per exemple on hi ha més activitats de restauració o on hi ha botigues més especialitzades, etc. 

En definitiva tenir aquesta informació serveix per a moltes polítiques de millora, com la dinamització del comerç, la realització de plans d’usos i també per a estratègies d’altres estudis com els urbanístics, de mobilitat, de promoció econòmica, de gestió de residus, etc. 


-    Quines són les dades més rellevants d’un cens de comerç local?

L’avantatge de tenir el cens amb la nostra metodologia és que permet tenir els locals digitalitzats i geolocalitzats, fet que permet fer estudis territorials i evolucions històriques. 

Les dades més rellevants són disposar de les activitats bens classificades, fruit de la nostra experiència, i saber en detall què està actiu i què està inactiu. També es pot incorporar informació de contacte del comerç, que pot facilitar la comunicació entre l’administració i les empreses comercials. En definitiva elaborar una base de dades de tot el teixit comercial d’un municipi.   


-    Quina metodologia de treball utilitzen a l’hora de realitzar-lo?

Recollim les dades amb tabletes o mòbils a camp, digitalitzant tota la informació de forma ràpida i precisa. A més es poden incorporar fotografies i mapes d’ubicació. 

S’elabora una base de dades que tractada amb tecnologia de sistemes d’informació geogràfica permet fer estadístiques, mapes, informes, fitxes, visors cartogràfics i guies comercials de forma senzilla. 


Guia comercial de Cornellà de Llobregat
 

-    Pot destacar algun dels seus projectes recents en l’àmbit de cens de comerç local?

Solucions Geogràfiques té una gran experiència en censos de comerç. Hem treballat en el Cens de comerç de Barcelona (2016), en la Guia comercial de Cornellà de Llobregat (2017 i 2019), en el projecte de Clonisme Comercial de la Diputació de Barcelona (2019 i 2021) i altres. 

Recentment (2023) hem realitzat un estudi del comerç a Castelldefels on es va elaborar un cens en primera instància  per després analitzar les concentracions d’activitats, els impactes en mobilitat i altres actuacions. Estudi de de comerç a Castelldefels

 


-    Quines altres bases de dades poden ser interessants per un ens públic?

Realitzem també censos de les activitats als polígons industrials. En aquest cas recollim les dades de les empreses i preguntem bastantes característiques d’elles: activitat CNAE, nombre de treballadors, facturació, importació/exportació, gestió de residus, estat de les xarxes de serveis, etc. 

Recentment hem realitzat censos i actualitzacions als polígons industrials del Vallès Occidental, Vallès Oriental i a l’AMB.  Visor dels polígons del Vallès Oriental que s’alimenta de les dades recollides en el cens fet per Sol. Geogràfiques 


 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top