Ja fa temps que estem seguint un interesant projecte impulsat per l’Ajuntament de Rubí, dins el marc del Pacte dels Alcaldes, que fomenta l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en l’entorn industrial, comercial i domèstic i que serveix a l’hora com a factor de millora competitiva i ambiental del territori. A través del coneixement que Marta Morera té d’aquest projecte mirarem d’esbrinar com s’està desenvolupant.
- Per qui no n’estigui assabentat, ens pot fer cinc línies del què és el projecte “Rubí Brilla”
És un projecte de ciutat que treballa de manera transversal, dins i fora de l’ajuntament, promovent l’estalvi energètic i d’emissions a través de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables a tots els àmbits de la ciutat. D’aquesta manera s’aconsegueix l’objectiu perseguit que era convertir la ciutat de Rubí en un referent nacional i internacional en eficiència energètica i ús d’energies renovables.
- Quins són els àmbits d’actuació?
Hem desenvolupat projectes i accions en tots els àmbits de la ciutat: sector industrial, comerços, sector domèstic, mobilitat i sector públic: escoles, entitats esportives, dependències municipals, enllumenat públic, flota de vehicles municipals, etc.
- El sector industrial és segurament el més gran consumidor d’energia, quines accions s’hi estan duent a terme?
Rubí és la 2a ciutat més industrial, en extensió, de Catalunya després de Barcelona i la 3a en pes del sector industrial del teixit econòmic.
En el nostre cas, aquest sector representa el 40% del consum d’energia i d’emissions del municipi. Així doncs, era un sector clau per aconseguir els objectius de reducció de consum i emissions del Pacte d’Alcaldes (20/20/20), a més de la millora de la competitivitat per les empreses que implica el fet de reduir els costos energètics.
Les accions desenvolupades en aquest sector han estat:
- Reunions tècniques: intercanvi de casos d’èxit entre les empreses de Rubí. Des de l’any 2012 se n’han celebrat 7: Les empreses de Rubí que han treballat en la reducció dels seus costos energètics expliquen a les altres com ho han fet, quins estalvis han aconseguit i, en cas d’inversions, quin retorn aconseguit.
- Model triple hèlix Ajuntament-Universitat-Empreses: un conveni signat amb la UPC l’any 2012 ens ha permès disposar d’alumnes que han realitzat pràctiques en empreses i a l’ajuntament i d’altres que han desenvolupat els seus projectes de final de carrera en casos pràctics de les empreses de Rubí. Per altra banda, el conveni ens ha permès disposar de grups de recerca i transferència tecnològica per projectes innovadors amb les empreses, relacionats amb les telecomunicacions i la gestió energètica.
- Convenis amb l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya): hem desenvolupat estudis pioners amb vols termogràfics per analitzar l’eficiència energètica en naus industrials, el potencial d’autoconsum solar a les cobertes de naus industrials i actualment estem treballant en un estudi d’índex de vegetació per la compensació d’emissions i de cara el 2015 en un estudi de mobilitat sostenible amb bicicleta a través del disseny d’itineraris òptims.
- I a nivell de comerç?
El projecte Comerç Sostenible forma part d’un programa transnacional de cooperació territorial europea (Programa MED) finançat pels fons europeus de desenvolupament regional. Participem amb municipis de Grècia, Eslovènia, Bòsnia, Montenegro, Itàlia i França. El nostre projecte consisteix en millorar la competitivitat dels comerços, promovent l’eficiència energètica i l’ús de renovables a través d’una avaluació en els àmbits d’energia, gestió de residus i proximitat del producte, per tal de poder-los ajudar posteriorment a través de formació, ajuda a la implantació d’accions de millora i inversió, i finalment premiar-los amb un distintiu que podran lluir amb la classificació definitiva en els tres àmbits i promoure el consum responsable en aquests comerços mitjançant l’edició de la Guia del Comerç Sostenible de Rubí.
- Als particulars també els interessa reduir al màxim la factura energètica, quines són les actuacions que estan fent en aquest àmbit?
Hem treballat en un projecte innovador anomenat Comunitat Rubí Brilla, desenvolupat entre l’ajuntament i una start-up, on les 120 famílies participants estan aconseguint un estalvi mitjà del 12% en el seu consum energètic gràcies a la instal·lació d’uns aparells de monitoratge del consum elèctric i l’accés a una plataforma desenvolupada per una start-up que permet a aquestes famílies consultar en temps real les dades de consum de casa seva, comparar-les amb els promitjos de llars o famílies similars, consultar històrics, entre d'altres. Finalment, i molt important, la comunitat de participants al projecte interactua tot intercanviant experiències, bones pràctiques, consells i altres recursos que reforcen proactivament les conductes d'estalvi.
- En la prova pilot que estan fent, quin ha estat el criteri per escollir un tipus d’habitatge o un altre?
El següent pas dins el projecte serà extrapolar les dades de consum d’aquestes llars participants a la resta de domicilis del municipi, obtenint un mapa de consum energètic de la ciutat i poder conèixer les zones de Rubí més eficients i les més ineficients per tal de prioritzar les futures accions de millora de l’eficiència energètica al sector domèstic. Per això, es van classificar les llars participants en funció de l’any de construcció, tipologia de vivenda (pis, casa unifamiliar, etc), així com els membres de la família i la superfície, per tal de poder determinar els valors de consum per cadascuna i poder fer l’extrapolació a la resta de domicilis de la ciutat amb les mateixes característiques.
- Quins requisits calien per participar al projecte?
Els requisits eren bastant senzills i assumibles:
- Compromís Personal. Tenir interès en baixar el consum energètic, ja sigui per reduir costos ja sigui per compromís ambiental o, millor, per les dues coses.
- No preveure canvi de domicili durant un any.
- Tenir connexió internet a la llar, amb un router amb entrada de cable de xarxa.
- Tenir un smartphone amb connexió 3G de dades.
- S’estan detectant canvis de comportament entre els participants del projecte?
Sí, l’anàlisi de dades mostra clarament que els més actius en l’ús de la plataforma aconsegueixen estalvis més alts. En les reunions presencials que hem fet amb una part dels participants també es comenten accions senzilles que cadascú ha portat a terme a casa seva i això ajuda molt per compartir-les i fer-les extensives a la resta de comunitat a través de l’apartat “Preguntes i respostes” que els participants disposen dins la plataforma. Els canvis de comportament són accions molt senzilles i sense cost que ajuden a reduir de manera sorprenent el consum. Per posar un exemple: una membre de la comunitat va explicar com s’havia sorprès de l’estalvi aconseguit instal•lant un temporitzador al termo elèctric de casa seva. Quan parem atenció a aquests aparells que estan consumint 24h, 365 dies, i els programem perquè funcionin només quan els necessitem, ens adonem de l’elevat potencial d’estalvi energètic que podem aconseguir, no només a casa, als comerços, a les indústries i a les dependències municipals també.
- Parlant de dependències municipals, han treballat l’estalvi energètic i una millora de l’eficiència als seus edificis i equipaments?
Es per on vam començar. Cal predicar amb l’exemple i els ajuntaments també tenim l’oportunitat i obligació de reduir els consums i despesa energètica amb accions molt senzilles, resultats molt positius i sense inversió, punt clau de tot plegat. Allà on anem a explicar el projecte sempre ens agrada destacar que abans de començar a invertir en il·luminació led o tecnologia eficient (paranys on les administracions cauen sovint) hi ha un llarg camí a recórrer a través d’accions molt senzilles que aporten un estalvi molt important. Des de la comptabilitat energètica fins el monitoratge dels consums energètics i d’aigua de les dependències de més consum, que permeten un estalvi econòmic molt important i que gradualment ens permet anar implementant accions de baixa inversió o retorn inferior a un any fins arribar al nivell òptim de consum energètic d’un edifici o instal·lació. Quan s’arriba a aquest punt, és el moment de cobrir aquest consum indispensable amb instal·lacions d’energies renovables i d’aquesta manera s’aconsegueix el millor resultat de la manera més eficient econòmicament, social i ambiental.
- Rubí ha estat una de les primeres administracions de l’Estat espanyol a incloure en la licitació del contracte elèctric el percentatge d’energia renovable en origen. Ens en pot donar més detall?
És una eina que tenim a l’abast, potser simbòlica, però important per fer visible la voluntat que com a administracions tenim d’augmentar l’oferta en la producció d’energia amb fonts renovables. Són uns documents oficials que s’emeten per certificar que tot el consum d’energia elèctrica s’ha produït en centrals de generació d’energia renovable. No ho vam tenir fàcil, perquè la maquinària diguem-ne “oficial” va posar molts pals a les rodes, però finalment ho vam aconseguir, trencant així amb dos fal·làcies: la primera que no es podia aconseguir el 100% d’origen renovable i la segona que el preu per ser energia renovable seria més car. Tot el contrari, vam aconseguir el 100% i a un millor preu que en el contracte anterior, tot i tenir-lo a través d’una compra agregada. Aquesta eina, però, només tindrà efecte si moltes administracions la sol·liciten. I ho tenen molt fàcil, perquè Rubí ja ha obert el camí i ofereix tota la documentació i experiència a totes les administracions que apostin per seguir aquest camí.