Diversos ajuntaments i el Consell Comarcal del Garraf comparteixen un projecte comú seleccionat pel cofinançament dels fons europeus FEDER, que els permet desenvolupar projectes locals i comarcals, relacionats amb la recuperació o creació d’espais amb valor patrimonial, cultural o natural. Parlem amb Marta Verdejo per seguir les actuacions que s’estan fent.
- Quines són les principals intervencions del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”?
Dins d’aquest projecte, s’han previst 11 actuacions: 8 de les quals corresponen a actuacions d’àmbit municipal i 3 més d’àmbit supramunicipal d’abast comarcal.
D’una manera sintètica les podem agrupar en quatre grups: actuacions on es posa en valor turístic elements patrimonials, arranjament d’espais naturals, creació i senyalització d’itineraris i actuacions de promoció i digitalització del destí turístic.
Dins del primer grup trobem l’adequació dels jardins de Can Travé a Cubelles (jardins clàssico-romàntics situats dins d’un espai de recuperació del patrimoni històric-artístic del municipi), museïtzació del Castell de Sant Pere de Ribes per convertir-lo en un centre d'interpretació del patrimoni cultural del municipi. Creació del Centre d’Interpretació dels americanos, indians a Sant Pere de Ribes dedicat a difondre el llegat i patrimoni dels Americanos. Visitor Center Masia de Can Milà a Sitges mitjançant l’arranjament i adequació dels dos edificis existents a la masia, per a la gestió de la infraestructura turística, l’actuació de restauració de l’espai protegit de la platja llarga a Vilanova i la Geltrú amb l’objectiu de la recuperació dels hàbitats i dotar a l’espai d’un ús social i educatiu i el mirador de Montserrat a Canyelles amb vistes sobre l’entorn que, permeten apreciar el paisatge.
En l’apartat de creació i senyalització de rutes hi formen part el Camí pedalable del Garraf entre els nuclis urbans de Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges amb un recorregut total de 13,3 Km, creació de la ruta del patrimoni del Garraf constituïda per sis itineraris amb una durada d’1 hora i mitja per paisatges més genuïns de cada població de la comarca com son, el Mirador de la Punta Grossa a Vilanova i la Geltrú, les Estacions interpretatives a Sant Pere de Ribes, el Mirador del Castell Vell a Olivella, el Mirador del Puig de l’Àliga a Canyelles, el Punt d’avistament d’aus de la desembocadura del Foix a Cubelles, el Castellot del Garraf a Sitges i la senyalització de rutes naturals, culturals i patrimonials de Vilanova i la Geltrú.
La promoció i digitalització del destí turístic engloba les actuacions de crear una campanya de comunicació de la destinació i una aplicació mòbil d’abast comarcal lligada als itineraris i el patrimoni cultural, que engloba totes les accions municipals.
- Quins objectius persegueixen les diferents actuacions fetes en el conjunt de la comarca?
El turisme és una activitat estratègica de la nostra cultura i de l’economia comarcal per això el projecte aposta per continuar amb la preservació d’espais, tant de patrimoni cultural com natural i la consolidació, coordinació i explicació dels itineraris blaus (vora mar) i verds (per l’interior de la comarca), tot creant uns itineraris on convisquin natura i cultura com a part integrant de l’estratègia comarcal de cercar un turisme de qualitat basat en el benestar i la salut.
Aquest projecte ha de permetre, d’una banda, millorar la preservació del patrimoni, i de l’altra posar-lo en valor per millorar-ne el seu retorn econòmic.
L’objectiu turístic del projecte és el de disposar dels elements necessaris per atraure més visitants fora de temporada, trencar l’estacionalitat i alhora crear les condicions perquè es generi una industria d’activitats culturals i de lleure que permeti monetitzar les activitats.
Aquests visitants fora de temporada que volem atraure: públic familiar, gent gran, esportiu i experiencial busquen alhora tenir contacte amb la natura i la cultura. Per aquest motiu el projecte vol, d’una banda millorar l’oferta de natura (amb la creació de nous itineraris senyalitzats i adaptats a les necessitats del públic objectiu) i, per l’altra, millorar l’oferta cultural. Aquesta oferta es complementa amb la potenciació dels locals gastronòmics locals i els productes de proximitat i temporada.
- Com ha afectat el confinament el desenvolupament d’aquestes actuacions?
La situació d’alarma va comportar no poder seguir els procediments establerts ni l’execució de les actuacions públiques programades. Ho podrien resumir en els següents punts detallats a continuació:
Afectació sobre les licitacions i adjudicacions en curs, ja que durant el període d’emergència tots els tràmits administratius van quedar congelats i això va derivar en un allargament dels processos.
L’afectació del COVID-19 sobre determinades empreses i sectors, ha obligat a determinades empreses a reestructurar-se afectant en alguns casos la seva capacitat estructural i/o financera i ha rellentit l’execució de les obres en alguns casos, ja que molts subministraments estan subjectes a tercers proveïdors.
Dilació de les fases i determinats processos de les obres en execució com a conseqüència de les restriccions i mesures de seguretat, ja que determinats processos exigeixen un major temps de preparació i execució per poder controlar millor la concentració dels recursos humans.
- Aquesta inversió suposa un avanç, donar valor al conjunt del patrimoni cultural i natural de la comarca?
Es vol aconseguir una comarca sostenible a nivell econòmic, mediambientalment i patrimonial, amb bon nivell de vida de les persones, i desenvolupar una oferta turística cultural i natural competitiva, diversificada, de qualitat i desestacionalitzada.
Donat que el turisme és una activitat estratègica de la nostra cultura i de l’economia comarcal, s’ha volgut compartir la singularitat del Garraf i, des de fa un temps, s’ha apostat per potenciar-lo amb activitats de lleure i la creació de diferents rutes i recuperació de camins on practicar senderisme o bicicleta.
També s’ha volgut utilitzar les noves tecnologies per atraure aquest turisme de qualitat i evitar una excessiva dependència dels productes clàssics i estacionals de platja, aprofitant els recursos patrimonials en una oferta enriquida, competitiva i més diversificada, que pugui atraure a un turista amb interès cultural, esportiu i paisatgístic.
La satisfacció del turista augmentarà gràcies a les noves experiències turístiques que es creïn i a la millora de l’oferta de productes nous o ja existents.
Les actuacions a realitzar per aquest projecte FEDER estan centrades en començar a posar en valor actius que faran falta per fer del Garraf una comarca més atractiva pels turistes.
Així, amb elles s’aconseguirà atreure un perfil de turista cultural i de gaudi de l’espai natural de més despesa i estada i de més respecte i interès en la destinació.
Per un altre costat, potenciar el turisme cultural s’emmarca dins les prioritats de l’Observatori de Turisme, Direcció General de Turisme de Catalunya. L’organisme considera el patrimoni cultural –tant el tangible com l’intangible– com a atractius turístics que cal conservar, ja que són elements que donen identitat i valor a l’oferta turística.
- Quines són les principals línies d'actuació del Consell Comarcal del Garraf? Quins són els seus reptes de futur?
Aquest Consell Comarcal va iniciar la legislatura fent el pla de mandat 2019-2023. En aquell moment ja va quedat concretat que el Consell Comarcal es planteja un treball de suma per a respondre a reptes i necessitats que tenen els ciutadans i ciutadanes.
Ens centrarem en la voluntat de:
1- Enfortir les polítiques socials, treballant per garantir i consolidar els drets i la igualtat.
2- Treballar per esdevenir un territori sostenible. Fomentarem la preservació de l’entorn i la promoció de l’accés a l’habitatge.
3- Promoure el desenvolupament econòmic i social de la comarca, millorar l’ocupabilitat, fomentar el patrimoni cultural i natural i aprofundir en l’estratègia de la innovació en el sector de la dependència, la salut i l’envelliment.
4- La voluntat d’alinear-se en els ODS 2015-2030.
5- Fomentar el treball compartit i de cooperació entre els municipis i els sectors econòmics i socials. Volem un futur pel territori més harmònic, sostenible i inclusiu.