ENTREVISTA A MIQUEL VIVES

ENTREVISTA A MIQUEL VIVES

REGIDOR DE MOBILITAT I SOSTENIBILITAT DE L’AJUNTAMENT D’IGUALADA

"Estem instal·lant fotovoltaiques d'autoconsum en llocs on, a part de la funció de reducció de costos i de lluita contra el canvi climàtic, les actuacions tenen un caràcter pedagògic per a la societat"

L’Ajuntament d’Igualada està fent un gran impuls aquest any en l’ús d’energia fotovoltaica d’autoconsum. Parlem amb el Regidor de Mobilitat i Sostenibilitat, Miquel Vives, per conèixer més a fons els projectes que estant duent a terme a nivell d’autoconsum d’energia i de sostenibilitat.


Què permetrà la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum a l’edifici de l’Escola Emili Vallès?

Aquesta instal·lació forma part de un conjunt d’instal·lacions de plaques fotovoltaiques als edificis municipals engegades pel govern de la ciutat en la nostra decidia política de lluita contra el canvi climàtic.

En primer lloc, la instal·lació de fotovoltaiques d’autoconsum permet l’estalvi econòmic a l’ajuntament. Autoconsum significa que l’edifici genera la totalitat, o una part, de la energia que consumeix gràcies al sol i de forma sostenible. També afavoreix la reducció de la petjada ambiental de la ciutat: és a dir, sols aquesta instal·lació (que és de les mes petites que tenim executades i planificades) estalviarà al medi ambient  6 tones de CO2 a l’any, o el que és el mateix 3 tones de petroli.

Però, a banda, estem instal·lant fotovoltaiques d’autoconsum en llocs on, a part de la funció de reducció de costos i de lluita contra el canvi climàtic, les actuacions tenen un caràcter pedagògic per a la societat. Instal·lem plaques en centres cívics, esportius i, en aquest cas, en una escola. Això ens ajuda també a donar visibilitat a aquestes accions i a fer-ne pedagogia entre grans i petits.


Quin balanç inicial poden fer de la instal·lació a l’Espai Cívic Centre?

La actuació ha tingut molt bona acollida i bons resultats. En tan sols sis mesos s’han consumit 7.500 kWh auto-produïts, dada que correspon a  l’estalvi de més de 3.500 quilos de CO2 que no s’han generat ni expulsat a la atmosfera.


Quins beneficis porta la col·locació de plaques a edificis públics per a la generació d’energia d’autoconsum per a les administracions?

Els beneficis són molts, però n’hi ha tres que cal destacar. En primer lloc, estalvi de costos a l’ajuntament. La auto producció vols dir que hi ha energia que no cal comprar, que la fabriques tu mateix al mateix lloc on la consumeixes; i si en tens de sobrera, la vens al teu distribuïdor.

En segon, lloc aquestes instal·lacions redueixen la petjada ecològica de la ciutat. És a dir, amb elles fem una Igualada cada dia més amable amb el medi ambient, més sostenible.

I en tercer lloc, però no per això menys important, fan efecte crida, efecte pedagògic i ajuden a la industria. Efecte crida perquè tothom veu que aquestes instal·lacions són possibles i que es pot apostar per elles;efecte pedagògic, perquè els usuaris d’aquests espais municipals veuen les plaques i ens serveix per explicar els avantatges amb un exemple que “es pot tocar”. I aquest tipus d’inversions de l’administració habitualment són més grans que les dels particulars, fet que ajuda perquè la tecnologia i el sector madurin, siguin competitius i, per tant, rebaixin costos i donin llocs de treball.

Autoconsum vol dir que l’edifici genera l’electricitat que gasta, alguns veïns es pregunten què passa els dies que no fa sol o a la nit, o què passa amb el manteniment de les bateries. És fàcil, aquestes instal·lacions no tenen bateries perquè els edificis no estan desconnectats de l’enllumenat. Quan no hi ha producció es consumeix directament de la xarxa (per exemple durant la nit). Això té molts punts bons, per exemple no es requereixen bateries, que són cares de comprar i mantenir i de mont difícil reciclar. En segon lloc, mai un edifici es queda sense llum, ja sigui de nit, o després d’uns dies molt foscos o degut a una necessitat puntual d’energia (per exemple per un acte especial o per uns dies especialment freds)


Quines altres accions han ja portat a terme per fer d'Igualada una ciutat amable amb el Medi Ambient?

No hem parat en el nostre compromís de lluita contra el canvi climàtic. A més de la instal·lació de fotovoltaiques, tenim la instal·lació i substitució a llum led, l’aposta per vehicles municipals elèctrics i estem fent auditories energètiques que ens ajuden a millorar l’eficàcia energètica dels edificis municipals. Però no sols fem aquest tipus d’accions , hi ha accions que també fan Igualada una ciutat compromesa i sostenible, com la connexió a la Llosa del Cavall, la pacificació del trànsit a la ciutat, la millora en la gestió dels aliments en el Banc de Queviures i el Banc d’Articles Reutilitzables.

També endeguem alguns projectes no tan visibles però igual d’importants com l’augment de la biodiversitat i l’ús de solucions basades en la natura.  


Hi ha altres actuacions previstes a Igualada en l'àmbit de la sostenibilitat?

Com veieu, tenim molts projectes en curs i de molt diferent tipus. Perquè la sostenibilitat és un àmbit completament transversal a la ciutat.

Tenim  actuacions previstes al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible que trauran vehicles a motor de la ciutat, accions per fomentar l’ús del transport col·lectiu (bus), accions de pedagogia a escoles i a carrer per fomentat el tornar a usar en lloc de llençar, i també tenim en curs el pla d’arbrat 2021, que millora i augmenta el patrimoni verd i la biodiversitat.

Vull recalcar que la ciutat d’Igualada té grans espais verds, gairebé 30 quilòmetres d’anelles verdes i en breu s’iniciarà la construcció de una via blava, que connectarà, per la llera del riu Anoia, Igualada amb el Llobregat, recuperant el valor paisatgístic i verd de la comarca. I tot això és fruit d’una política feta des del convenciment que el patrimoni verd de les ciutats millora la qualitat de vida dels seus ciutadans i que cal fer les ciutats amables amb les persones i, per tant, amb el medi ambient.

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top