Coordinat des del Consorci GAL Alt Urgell –Cerdanya, ODISSEU és un dels projectes de referència dels grups Leader catalans. Vuit anys treballant per incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals mitjançant diferents activitats per fomentar l’emprenedoria i connectar les empreses de les àrees rurals i el talent jove. Com? a través d’un treball coordinat i en xarxa entre administracions públiques, empreses i centres educatius i universitats amb un sol objectiu: el retorn del talent jove als territoris rurals.
En parlem amb Mireia Font:
- 165 joves han fet les seves pràctiques universitàries en empreses del món rural gràcies al “Pràcticum ODISSEU”. Una connexió, la del món rural i les universitats, que s’entreveu clau pel futur dels territoris rurals.
El Pràcticum ODISSEU busca que joves del territori rural puguin retornar a realitzar pràctiques universitàries a la seva població, i no únicament s’adreça a un públic rural sinó també busca obrir la ment dels joves i que aquests es plantegin crear un projecte de vida allunyat de les ciutats i que apostin per les zones rurals. El Pràcticum neix com una col·laboració entre les universitats, ensenyament, el Departament d’Agricultura i també Joventut per trencar una mica amb la idea de que el món rural únicament és món agrari. Amb ODISSEU busquem que la gent vegi totes les possibilitats i ofertes de feina que pot tenir el món rural.
- Com sorgeix la idea d’aquest programa de pràctiques?
La idea d’aquest programa de pràctiques va néixer durant l’any 2015 per donar un ajut a totes aquelles persones originàries de les zones rurals o bé aquells altres joves que tinguin la voluntat d’instal·lar-s’hi. El Pràcticum va sorgir a través de la inquietud de diferents joves del territori per poder retornar al seu municipi i treballar del que havien estudiat. Des d’ODISSEU es va crear el Pràcticum considerant que era una molt bona idea per potenciar aquest retorn de joves i incentivar el repoblament a partir de gent provinent de ciutat que vulguin fer un canvi de vida i realitzar unes pràctiques universitàries en una zona rural.
- La plataforma VIURE A RURAL és una altra de les accions impulsades gràcies a ODISSEU. Ens en pots fer cinc cèntims?
“Viure a Rural” va néixer amb la intenció de què els Grups d’Acció Local esdevinguem un espai de referència per totes aquelles persones que volen traslladar-se a una zona rural, principalment està pensat per aquelles persones que no són originàries del territori però s’hi volen traslladar. D’aquesta manera volem potenciar un territori molt més accessible. Aquesta plataforma facilita l’accés a tots els recursos i serveis dels municipis rurals de Catalunya. Està classificat a partir de 7 eixos que són: treball i emprenedoria, educació, salut, habitatge, esports, cultura i lleure i per últim, medi ambient i mobilitat.
- Parlem d’una eina per a tots aquells que volen instal·lar-se al món rural, no tan sols els joves?
Exacte. És l’única eina del projecte ODISSEU que no està centrada únicament en joves. “Viure a Rural” té l’objectiu d’evitar el despoblament dels municipis rurals a partir de la repoblació de gent de grans ciutats o d’altres poblacions. Volem que aquesta gent que es plantegi venir al nostre territori tingui totes les facilitats del món i es trobi un territori accessible. Per aquest motiu no ens focalitzem en els joves, sinó que ens adrecem a tota la població.
- Iniciatives, totes elles, encaminades a revertir les tendències poblacionals negatives i lluitar contra el despoblament de les comarques rurals del país. És aquesta una de les prioritats del Consorci?
Sí. Aquesta és una de les prioritats generals del Consorci i, de fet, tenim sis línies estratègiques per intentar combatre el despoblament en aquestes zones rurals: l’emprenedoria i la creació d’ocupació; la innovació tecnològica i empresarial; la dinamització dels petits nuclis i territoris de muntanya per aconseguir un equilibri territorial; el retorn i inserció laboral dels joves als territoris rurals; la mitigació i adaptació al canvi climàtic i l’ús eficient dels recursos naturals i, per últim, fomentar la cooperació entre grups Leader, publico-privada i intersectorial.
- Els productes del territori -recolzar els productors, fomentar el consum entre la població, actuacions de difusió i promoció...- protagonitzen un dels altres eixos de treball de l’entitat. Quines iniciatives heu impulsat en aquest sentit?
Això ho intentem impulsar des de diferents vessants: primer, i potser la més coneguda, és el recolzament que reben directament els productors gràcies a les subvencions Leader per crear o millorar la seva empresa. Per altra banda també hi ha el projecte de cooperació interterritorial GUSTUM amb qui realitzem diverses accions per potenciar la promoció i comercialització dels productes agroalimentaris locals i generar sinergies entre els productors i altres sectors del territori com el turisme, la gastronomia i el petit comerç. Per últim, tenim un altre projecte que treballa en aquesta direcció que s’anomena MENGEM d’AQUÍ, que té com a objectiu difondre l’alimentació local i saludable a través dels menjadors escolars.
- Parlem doncs de pedagogia alimentaria?
Sí. El projecte MENGEM d’AQUÍ treballa en aquesta direcció vinculant productors, escoles i famílies per garantir una alimentació bona, sana i sostenible als menjadors escolars però amb la idea que no és quedi únicament a les escoles, sinó que es mengi de manera saludable durant tots els àpats. Creiem que “a menjar se n’aprèn menjant” i per aquest motiu amb l’ajuda dels menjadors escolars fem pedagogia dels aliments que consumeixen, potenciem el consum dels productes del territori i posem en valor les receptes tradicionals de la zona.
- La situació del Consorci, en un territori de muntanya on el turisme juga un paper rellevant pel que fa a la seva economia fa que no es pugui obviar aquest sector.
No, el turisme no es pot obviar, ja que és un agent del territori molt important. Des del Consorci es vol generar una activitat econòmica sostenible i respectuosa amb l’entorn, sense oblidar que el seu objectiu és posar en valor els atractius del territori. Un exemple de la nostra col·laboració amb el sector són totes aquelles empreses turístiques que sol·liciten un ajut Leader. Fa uns anys també vam col·laborar amb un projecte estratègic per a la dinamització i la promoció conjunta de les estacions d’esquí nòrdic de l’Alt Urgell i la Cerdanya que portava el nom de NORDICAT.
- Superat ja l’equador d’aquest període de programació, quina valoració es fa des del Consorci l’impacte al territori?
Positiva, sempre creiem que la nostra feina és positiva i útil per ajudar a les persones que viuen al territori, això és pot veure en que cada vegada són més les persones o les empreses interessades en els ajuts Leader. Enguany, per exemple, ens han demanat subvenció més de 30 persones, empreses o ens de caràcter públic a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.
- I ODISSEU?
Doncs la valoració d’ODISSEU també és molt positiva, d’ençà que es va crear tenim constància que hem arribat al voltant de 12.000 joves que han participat en diferents activitats del projecte. A més, aquest projecte ha rebut bones valoracions per part d’administracions, com quan va ser escollit per Brussel·les com a exemple de bones pràctiques per diversos agents de dinamització rural europees o també a Escòcia per l’associació EUROPARC. Aquí Catalunya també fou escollit per presentar-lo com una de les 10 iniciatives i reptes socials a Catalunya a la jornada anual 10x10 Càpsules d’innovació social sota l’organització de l’Empresa pública d’Acció Social de Catalunya. Tots aquests reconeixements ens animen a seguir treballant pels joves de les zones rurals i seguir engegant noves iniciatives.
- I si parlem de futur, l’escenari ideal...
L’escenari ideal, o la utopia, seria aconseguir unes comarques rurals on s’hagi aturat la despoblació i on s’hagi pogut aconseguir el repoblament dels municipis més petits i allunyats de les carreteres principals. A més, a dia d’avui ja tenim la vista enfocada al nou període de programació 2021-27, que ens ha de permetre treballant per aconseguir que tots aquests reptes es facin realitat.